• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B.S.

16.09.2023

09:18

Zastrašujuće prognoze - nafta će skočiti na 107 dolara: Dizel kod nas već prešao 210 dinara, evo na kojoj cifri će se zaustviti

Shutterstock

Društvo

Zastrašujuće prognoze - nafta će skočiti na 107 dolara: Dizel kod nas već prešao 210 dinara, evo na kojoj cifri će se zaustviti

Podeli vest

Gorivo je u Srbiji ponovo poskupelo, zbog rasta cene nafte na svetskom tržištu, pa će litar evrodizela u narednih nedelju dana na pumpama koštati 211 dinara, dok će cena benzina biti 192 dinara za litar. Dizel je tako poskupeo za četiri dinara, a benzin za tri.

Ovo je posledica rasta cene cena nafte na svetskom tržištu. Prema rečima stručnjaka, ako ta cena nastavi da raste, možemo da očekujemo i nova poskupljenja u maloprodaji. Cena nafte dosegnula je prošle nedelje najviši nivo u ovoj godini.

Na londonskoj berzi cena barela prošle nedelje je najpre porasla je za 2,4 odsto, na 90,65 dolara, a zatim je prethodnih dana došla i do novog rekordnog nivoa od 94 dolara.

Da sve bude gore, procene su da bi barel mogao da bude još skuplji.
Rast cena druge nedelje zaredom posledica je odluka Saudijske Arabije i Rusije o smanjenju proizvodnje. Saudijska Arabija objavila je prošle nedelje da će smanjivati proizvodnju za milion barela dnevno do kraja godine, iznenadivši trgovce koji su očekivali da će produžiti odluku o smanjenoj ponudi samo do kraja oktobra.

- Cene nafte mogle bi se popeti na trocifrenu vrednost do sledeće godine, na 107 dolara, ako veliki proizvođači ne povuku svoje agresivne rezove isporuke - upozorio je Goldman Saks.
Inače, posle najava o smanjenju proizvodnje, očekivalo se da će nafta skočiti na više od 90 dolara do kraja godine, međutim, sada je tek treći kvartal, a ta cena je stigla.

- Sa daljim povećanjem cena nafte možemo da očekujemo i dalji skok cena goriva kod nas. I mada je nafta prešla cifru od 90 dolara za barel, ne bi trebalo čekivati da ponovo imamo cenu od 220 dinara za litar dizela na pumpama, kao što smo imali prošle godine. Nadamo se da će se uskoro cene stabilizovati - navodi jedan od naftaša za naš list.
 

Kako se menjala cena goriva u poslednjih mesec dana


datum benzin dizel
11.08. 186 199
18.08. 189 202
25.08. 189 202
01.09. 189 204
08.09. 189 207
15.09. 192 2011
* iznosi su u dinarima




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Srbija postaje uzor u Evropi! Ozbiljnu državu može obezbediti samo Aleksandar Vučić! (VIDEO)
Live TV

Srbija postaje uzor u Evropi! Ozbiljnu državu može obezbediti samo Aleksandar Vučić! (VIDEO)

Upravo je završen miting u Nišu. Čini se da opozicija pokušava da zbuni birače ne bi li ti birači doneli pogrešnu odluku. Tema Informer specijala bili su izbori 2. juna. Na ovu temu govorili su Biljana Pantić Pilja, član Predstavništva SNS-a, prof. dr Stevica Deđanski, analitičar, Miljan Jovićević, analitičar, Radoslav Milojičić Kena, narodni poslanik SNS-a.

30.05.2024

19:56

Donošenje sramne rezolucije zapravo proističe iz jedne presude! Sve je počelo u Hagu! (VIDEO)
Live TV

Donošenje sramne rezolucije zapravo proističe iz jedne presude! Sve je počelo u Hagu! (VIDEO)

Rezolucija o takozvanom genocidu u Srebrenici kao i izbori 2. juna i dalje su najaktuelnije teme. Situacija na KiM takođe ima nacionalni značaj. Na sve ove teme u "Info danu" govorili su bivši premijer Srbije Nikola Šainović, glavni urednik RT Balkan Nikola Vrzić i politički filozof Dragoljub Kojčić. Uživo u program uključio se i Predrag Maslar, predsednik opštine Arilje koji je govorio o tome šta je učinjeno u ovoj opštini u poslednje četiri godine, ali i koji su planovi za naredne četiri.

30.05.2024

16:59

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija