• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

17.09.2023

10:24

Vremenska prognoza do kraja godine! Oktobar i novembar topliji, u decembru sledi iznenađenje

Tanjug

Društvo

Vremenska prognoza do kraja godine! Oktobar i novembar topliji, u decembru sledi iznenađenje

Podeli vest

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) objavio je sezonsku prognozu vremena za Srbiju, u kojoj su naveli kakvo nas vreme čeka do kraja godine! Sudeći prema njihovoj prognozi, očekuje nas jesen kakvu davno nismo imali, dosta toplija, ali i dosta vlažnija, nego prethodne. Takođe, i decembar, prvi zimski mesec, biće blaži nego što smo navikli

Meteorolozi RHMZ navode da će oktobar biti dosta topliji i vlažniji mesec u odnosu na prosek, kao i novembar. Sa druge strane, decembar će biti dosta blaži i malo vlažniji nego što smo navikli i praktično neće doneti zimsko vreme.

- Srednja minimalna temperatura vazduha u oktobru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko jedan stepen u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost oktobarske srednje minimalne temperature vazduha oko 10.2 stepeni. Srednja maksimalna temperatura vazduha u oktobru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko jedan stepen u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom oktobra biće oko 19.0 stepeni - navode iz RHMZ.

Ističu da će mesečna suma padavina tokom oktobra biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će vrednosti sume padavina u većem delu Srbije biti 5 mm do 10 mm više, a u Negotinskoj Krajini za 10 mm do 20 mm više u odnosu na višegodišnji prosek.

- Srednja minimalna temperatura vazduha u novembru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.1 stepeni u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost novembarske srednje minimalne temperature vazduha oko 5.6 stepeni. Srednja maksimalna temperatura vazduha u novembru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko jedan stepen u odnosu na višegodišnji prosek.

Kakvo će biti vreme u Beogradu?

Kada je u pitanju Beogradu i šira okolina, srednja maksimalna temperatura vazduha tokom novembra biće oko 12 stepeni. Mesečna suma padavina tokom novembra biće iznad višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za 10 mm do 20 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini novembarska suma padavina iznosiće oko 62 mm.

RHMZ u sezonskoj prognozi navodi da će srednja minimalna temperatura vazduha u decembru imati vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.8 stepeni u odnosu na višegodišnji prosek.

- U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost decembarske srednje minimalne temperature vazduha oko 2.2 stepena. Srednja maksimalna temperatura vazduha u decembru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.5 stepeni u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom decembra biće oko 8.0 stepeni . Mesečna suma padavina tokom decembra biće malo iznad višegodišnjeg proseka sa vrednostima za 5 mm do 10 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek - navode u RHZM.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Da li je ovo dokaz da je Bajern pokraden? Potez igrača Reala žestoko će razbesneti Nemce! (FOTO/VIDEO)
Fudbal

Da li je ovo dokaz da je Bajern pokraden? Potez igrača Reala žestoko će razbesneti Nemce! (FOTO/VIDEO)

Fudbaleri Reala iz Madrida savladali su Bajern sa 2:1 (0:0) u revanš meču polufinala Lige šampiona i za pehar u ovom takmičenju će se boriti protiv Borusije Dortmund 1. juna u Londonu. Madriđani su golovima Hoselua (34) u finišu napravili fantastičan preokret, ali trijumf je ostao u senci dešavanja iz duboke sudijske nadoknade, kada je po mišljenju mnogih velikan iz Nemačke žestoko oštećen, o čemu svedoči i reakcija defanzivca domaćih Antonija Ridigera (31)!

09.05.2024

11:15

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija