• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

19.09.2023

12:24

Rastu stipendije i krediti! Važne novine za studente i đake, a ovo su datumi za prijavu

printscreen

Društvo

Rastu stipendije i krediti! Važne novine za studente i đake, a ovo su datumi za prijavu

Podeli vest

Još samo desetak dana, tačnije do kraja septembra, ostalo je učenicima srednjih škola u Srbiji da se prijave na konkurs za dodelu učeničkih stipendija i kredita.

Za studente prijavljivanje počinje od 2. i trajaće sve do kraja oktobra. Ono što će najverovatnije biti novina za nove i stare korisnike ove državne podrške je iznos, tačnije očekuje se povećanje, ali i promena banke preko koje će se ona isplaćivati.

Da podsetimo, do sada su đaci mesečno dobijali 8.100, a akademci 13.000 dinara. Očekuje se da će ovaj posao sada da preuzme banka Poštanska štedionica.

Prema podacima Ministarstva prosvete na konkurs za srednjoškolce se svake godine prijavi oko 350 đaka, koji se školuju za neko od deficitarnih zanimanja, dok za dodelu učeničkih stipendija stigne oko 25.000 prijava.

Na godišnjem nivou za studentske kredite ili stipendije prijavi se blizu 20.000 akademaca. Učeničke i studentske stipendije se daju nepovratno, dok se krediti vraćaju u slučaju da đak, odnosno student ne ispuni uslove propisane konkursom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Grom tuče po Kremnima! Kakav je to znak
Srbija

Grom tuče po Kremnima! Kakav je to znak

Kad god se nešto dogodi u Kremnima, rodnom mestu proroka Tarabića, većina ljudi je sklona da to tumači s dozom misterije...Česta grmljavina, sevanje munja, pa sinoć grom koji je udario u zgradu u centru sela, mnogima je uterao strah u kosti.

31.05.2024

17:31