• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

23.09.2023

16:31

Patrijarh Porfirije: Za svakog pravoslavnog čoveka veliki blagoslov poseta Hercegovini

R.B.

Društvo

Patrijarh Porfirije: Za svakog pravoslavnog čoveka veliki blagoslov poseta Hercegovini

Podeli vest

Patrijarh srpski Porfirije započeo je danas posetu Eparhiji zahumsko-hercegovačku i primorsku, gde je posetio manastir Žitomislić, kod Mostara i poklonio se moštima Svetih mučenika prebilovačkih i hercegovačkih u selu Prebilovci.

Patrijarh je u manastir stigao u pratnji episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Dimitrija i gradonačelnika Mostara Marija Kordića, a ispred manastira dočekali su ga brojni vjernici, prenosi Srna. 

"Nema onoga koji je došao u Hercegovinu, u njene svetinje, u njene manastire, među kojima je najsvetliji biser manastir Žitomislić, a da nije otišao sa utehom. Upravo ova svetinja, kao i narod koji se sabira u njoj, svedoči suštinu naše vere", poručio je patrijarh, kako je saopštila SPC.
Istakao je da je manastir Blagoveštenja Presvete Bogorodice kroz vekove bio mesto molitve i okupljanja naroda, kao i da je delio sudbinu zajedno sa svojim narodom.

"Ova svetinja je bila uvek na krstu, rušena i paljena, ali je iz pepela ponovo podizana", poručio je patrijarh srpski.

Patrijarh je danas posetio i hercegovačko selo Prebilovce i u njemu hram Vaskrsenja Gospodnjeg sa kriptom u kojoj su pohranjene mošti Svetih mučenika prebilovačkih i hercegovačkih. 

Tokom avgusta 1941. godine ustaše su izvršile nezapamćen masakr nad 826 od ukupno 994 Srba, uglavnom žena, dece i staraca. 

Većina njih je bačena u jamu Golubinku. Tim pokoljem 54 srpska domaćinstva Prebilovaca su zauvek ugašena. 

Kako navodi SPC, komunističke vlasti su skrivale istinu o razmerama zločina, zabranjivale vađenje kostiju srpskih žrtava iz jama čiji su otvori 1961. godine bili čak i zabetonirani. 

Početkom devedesetih godina prošlog veka podignut je hram, a kosti mučenika izvađene iz jama i pohranjene u kripti. Stradanje prebilovačkih i hercegovačkih mučenika time nije okončano pošto je u junu 1992. godine miniran hram i kripta sa moštima svetih mučenika.

"Pomolimo se Svetim mučenicima prebilovačkim i hercegovačkim da se oni mole Bogu za nas, da nam daju snage da nosimo svoj krst, krst iskušenja, ali iskušenja koja su istovremeno prostor i projava Blagodati Božje. Pomolimo se Bogu da se više nikada nigde i nikome ne desi ono što su sveti mučenici radi vere svoje i Krsta časnog pretrpeli",  poručio je patrijarh tokom posete Hramu Hristovog Vaskrsenja u Prebilovcima.

Patrijarh danas takođe posećuje Vladičanski dvor, Stari grad, imaće prijem u Gradskoj vijećnici, a u 19 časova je doček poglavara SPC u Mostaru ispred Saborne crkve Svete Trojice.  


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Da li je ovo dokaz da je Bajern pokraden? Potez igrača Reala žestoko će razbesneti Nemce! (FOTO/VIDEO)
Fudbal

Da li je ovo dokaz da je Bajern pokraden? Potez igrača Reala žestoko će razbesneti Nemce! (FOTO/VIDEO)

Fudbaleri Reala iz Madrida savladali su Bajern sa 2:1 (0:0) u revanš meču polufinala Lige šampiona i za pehar u ovom takmičenju će se boriti protiv Borusije Dortmund 1. juna u Londonu. Madriđani su golovima Hoselua (34) u finišu napravili fantastičan preokret, ali trijumf je ostao u senci dešavanja iz duboke sudijske nadoknade, kada je po mišljenju mnogih velikan iz Nemačke žestoko oštećen, o čemu svedoči i reakcija defanzivca domaćih Antonija Ridigera (31)!

09.05.2024

11:15

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija