• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

05.10.2023

11:13

Ohrabrimo majke: U Srbiji je u toku Nacionalna nedelja promocije dojenja

Shutterstock

Društvo

Ohrabrimo majke: U Srbiji je u toku Nacionalna nedelja promocije dojenja

Podeli vest

Ove nedelje u Srbiji se obeležava Nacionalna nedelja promocije dojenja i to simbolično 40. nedelje u godini, koliko traje trudnoća, a sve pod sloganom "Omogućimo dojenje na radnom mestu".

Jelena Vasojević, iz telefonskog savetovallišta "Halo beba", Gradskog zavoda za javno zdravlje kaže da pratimo globalnu tematiku obeležavanja svetske i nacionalne nedelje dojenja.

 - Svetska nedelja dojenja se obeležava u avgustu, a nacionalnu svaka država bira kada će obeležiti - mi smo izabrali simolično 40. nedelju u godinu koja predstavlja vreme trajanja trudnoće - izjavila je Vasojević.

Ona je ukazala da ove godine globalna tematika, koja je i kod nas prihvaćena, jeste "Osnažimo dojenje i podržimo mame koje rade".

- Ta tematika možda nama i nije toliko bliska, jer je u našoj državi zaista bolovanje dugo, punih 12 meseci traje, i to je optimalna dužina dojenja koju želimo da postignemo, ali sve više mama se vraća na posao ranije. I to nam je cilj da osnažimo mame da nastave da rade i po povratku na posao - rekla je Vasojević.

Prema njenim rečima, trebalo bi da na svim radnim mestima majke imaju uslove za doojenje, i cilj je da svaki poslodavac prepozna značaj dužine dojenja, odnosno da posao ne bude taj koji će uticati da žene prestanu da doje svoju decu.

Foto: Informer

 

Ona je rekla da u svetu mame imaju pauzu na poslu od sat i po vremena da bi mogle da podoje svoju decu i da se vrate na posao.

- Posebno je važna podrška zaposlenim majkama koje zbog prirode posla moraju da se vrate istom vrlo brzo nakon porođaja i kojima bi trebalo da se omogući da doje na radnom mestu. Istovremeno, važno je usvojiti javnozdravstvene politike koje ohrabruju žene da doje na radnom mestu i u javnosti - kaže Vasojevićeva.

Ona je podsetila da telefonsko savetovalište 'Halo Beba' u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd kontinuirano radi na podršci majkama da doje svoju decu i podsticanju svih članova zajednice da podrže majke u ovim naporima. 

- Svako ko ima pitanja vezana za dojenje, dileme i nedoumice može nam se obratiti na telefon savetovališta 011/71-58-444, koji radi 24 časa dnevno, svakog dana u godini ili odgovore naći na sajtu www.halobeba.rs ili instalirati mobilnu aplikaciju Bebbo - rekla je Jelena Vasojević.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!
Košarka

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!

Košarkaši Monaka ostali su u borbi za plasman na fajnal for, pošto su u četvrtoj utakmici plej-ofa Evrolige savladali Fenerbahče u Istanbulu rezultatom 65:62! Time su puleni Saše Obradovića izjednačili u seriji na 2:2, pa će odluka o putniku u Berlin biti doneta u majstorici, u kojoj će Monako biti domaćin!

03.05.2024

21:56

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija