• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

07.10.2023

09:07

Zaraza kosi decu po Srbiji, bolnice pune! Lekari u čudu, mališani imaju napade i gube dah

Shutterstock

Društvo

Zaraza kosi decu po Srbiji, bolnice pune! Lekari u čudu, mališani imaju napade i gube dah

Podeli vest

Načelnica Dečije klinike Kliničko-bolničkog centra "Dr Dragiša Mišović" dr Olivera Ostojić izjavila je da je na toj klinici povećan broj pregleda i prijema dece sa respiratornim virusnim infekcijama, a da je sve učestalija i pojava pertusisa, odnosno velikog kašlja, koji je, nažalost, ponovo među najmlađim pacijenatima.

- Broj pregleda je povećan, što je normalno za ovaj period, krajem septembra i početkom oktobra mi uvek imamo najveći broj pregleda respiratornih pacijenata jer su krenuli kolektivi - vrtići i škole i deca kreću sa respiratornim infekcijama. To nije ništa neobično, ali malo neobično jeste da se pojavljuju u poslednje vreme i slučajevi pertusisa ili velikog kašlja. Javlja se najčešće kod male dece, nevakcinisane ili nedovoljno vakcinisane - rekla je Ostojić.

Prema njenim rečima, trenutno je na klinici 15 respiratornih pacijenata, na odeljenju tuberkuloze je jedno dete, a na kovidu više nema dece. 

Foto: Tanjug

 

Kada je reč o velikom kašlju, dr Ostojić ističe da je to zarazna respiratorna bolest koju izaziva bakterija Bordetela pertusis.

- Mi smo mislili da je pre petnaest godina ta bolest iskorenjena i trebalo bi da bude jer postoji potpuno efikasna vakcina koja ide u obavezan kalendar vakcinacije i vakciniše se u tri doze od drugog meseca života do šestog i revakcinacija nakon godinu dana - rekla je dr Ostojić.

Navela je da prva faza velikog kašlja liči na svaku respiratornu infekciju, najčešće nema povišene temperature, a da je druga i najteža faza zacenjivanja i da ona najduže traje - može i do dva meseca, u kojoj dete ima salve napada kašlja sa zacenjivanjem, plavljenjem, gubitkom daha i koja može da se zakomplikuje sa respiratornim komplikacijama upale pluća. 

- Na kraju ide faza oporavka koja traje od 10 do 15 dana i tako se završava veliki kašalj koji se u narodu zove i sto dana kašlja - rekla je dr Ostojić. 

Dodala je da je u poslednjih nekoliko meseci dvoje - troje dece bilo hospitalizovano zbog uzrasta i zbog napada kašlja.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija