• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

09.10.2023

17:58

"Crno zlato" poskupelo na 88 dolara po barelu! U Srbiji za sada stabilna cena!

Shutterstock

Društvo

"Crno zlato" poskupelo na 88 dolara po barelu! U Srbiji za sada stabilna cena!

Podeli vest

Cena sirove nafte dva dana po izbijanju rata u Izraelu skočila je za više od tri odsto, odnosno skuplja je za četiri dolara po barelu. Od juče se barel sirove nafte na svetskim tržištima prodaje za skoro 88 dolara, a prema procenama stručnjaka, može se očekivati dalji rast cena.

Što se Srbije tiče, navode oni, poskupljenje se za sada neće odraziti na cenu derivata u Srbiji. Ali ukoliko nafta dalje nastavi da poskupljuje i dostigne cenu od 100 dolara po barelu, kao na početku rata u Ukrajini, moguće je da dođe do skoka cena derivata na našem tržištu.

Poremećaj tržišta

Tomislav Mićović iz Unije naftnih kompanija Srbije kaže da smo već navikli da svaki porast tenzija na Bliskom istoku dovodi do povećanja cena nafte, pa ni ovog puta nije drugačije.

- Srećna okolnost je da je ovom skoku cena sirove nafte na globalnom nivou prethodio višednevni pad. Narednih dana promene cena će zavisiti od procene dužine trajanja sukoba, a pre svega od toga da li će u sukob biti uvučene i druge države. Izrael i Palestina nisu značajni učesnici na tržištu nafte, ali jeste region u kome je izbio sukob, koji može da izazove krajnje nepredvidive posledice po svetsko tržište nafte - kaže Mićović i dodaje da za detaljnije projekcije uticaja na cene nafte na evropskom i našem tržištu treba sačekati da prođe malo vremena.

Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije napominje da je svaka prognoza trenutno neprecizna, ali se trend rasta cena nafte neminovno nastavlja.

- Berza naftnih derivata je najnestabilnija na svetu. Dešavanja u Izraelu će uticati na rast cena nafte u celom svetu, jer koliko je nestabilno to tržište, ukazuje upravo činjenica da je prošle nedelje cena sa 95 dolara po barelu snižena na 85, da bi samo u toku jedne večeri ponovo skočila na 88. Variranja od 10 dolara na sedmičnom nivou ukazuju na nepouzdano kretanje cena, ali prema mojoj proceni, maksimalna cena nafte ne bi trebalo da premaši 90 dolara. Novonastala dešavanja idu u prilog velikim igračima na tržištu, kao što je Saudijska Arabija, koja je ograničila proizvodnju nafte kako bi povećala njenu cenu, jer ako je velika ponuda a mala potražnja, cene padaju - objašnjava Atanacković i dodaje da samo 50 odsto cene goriva u Srbiji zavisi od cene sirove nafte u svetu.

Foto: Zoran Sinko

 

Ograničen rast cena

Atanacković navodi da će se cene naftnih derivata kod nas kretati u zavisnosti od situacije u Evropi, gde se još osećaju posledice ukrajinskog rata zbog obustave uvoza nafte iz Rusije.

- Rusija je bila veliki izvoznik nafte, pa se Evropa sada snalazi sa više različitih strana, jer nema mogućnosti da sama proizvede potrebnu količinu derivata. Sada uvozi naftu iz Indije. Kod nas se za sada ne očekuje rast cena derivata, jer će Vlada Srbije ograničiti cenu dizela pošto, njegov rast povlači niz poskupljenja koja direktno utiču na inflaciju. Dizel kod nas ima široku primenu u privredi, vojsci, koristi se i za pokretanje aviona kao kerozin. Benzin, sa druge strane, ima mnogo manju primenu u industriji i koriste ga samo automobil, pa njegov rast nema veće posledice - napominje Atanacković i dodaje da srpska naftna rafinerija može zadovoljiti naše potrebe.

Poskupljuje i gas

Cena gasa u Evropi je od juče ponovo nakon nedelju dana porasla iznad 40 evra za megavat-sat i, prema podacima sa berze, prodaje se po ceni od 43,100 evra za megavat-sat, što je za skoro 10 odsto više nego u petak.

Kao jedan od razloga za rast cena gasa jeste napad palestinskog Hamasa na Izrael, ali uprkos ovom skoku, cena je znatno ispod nivoa od prošle godine, kada je dostizala i 300 evra po megavat-satu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sara Ćirković: Sledeći cilj je medalja na OI!
Ostali sportovi

Sara Ćirković: Sledeći cilj je medalja na OI!

Naša bokserka Sara Ćirković koja je na Evropskom prvenstvu u Beogradu stigla do zlatnog odličja u kategoriji do 54 kilograma izjavila je na prijemu u zgradi Predsedništva da će maksimalno raditi kako bi osvojila medalju na Olimpijskim igrama u Parizu.

02.05.2024

11:31

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija