• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

10.10.2023

11:05

Svetski dan mentalnog zdravlja: Skoro 25 odsto Srba ima neki mentalni poremećaj!

Shutterstock

Društvo

Svetski dan mentalnog zdravlja: Skoro 25 odsto Srba ima neki mentalni poremećaj!

Podeli vest

Svetski dan mentalnog zdravlja obeležava se danas, 10. oktobra, pod sloganom "Mentalno zdravlje je univerzalno ljudsko pravo". Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije u prošloj godini zabeleženo je da 25 odsto populacije ima neki mentalni poremećaj.

U publikaciji objavljenoj u martu prošle godine uz pomoć Vlade Nemačke, posredstvom projekta nemačko-srpske razvojne saradnje „Usluge socijalne zaštite za osetljive grupe“, koji sprovodi Nemačka organizacija za saradnju (GIZ) predstavljeno je istraživanje o mentalnom zdravlju stanovništva u Srbiji.  

Rezultati ispitivanja na uzorku od 1.000 građana i građanki Srbije pokazali su da se oko trećine stanovništva Srbije može smatrati psihički ugroženim. 

Prisutne simptome depresije ima 15,6 odsto stanovništva, anksioznosti 7,2 odsto, dok je 1,6 odsto stanovništva u visokom riziku od suicida. 

Dodatno, 2,9 odsto građana izjasnilo se da su makar jednom tokom života bili hospitalizovani zbog psihičkih tegoba, a 8,1 odsto građana Srbije je reklo da im je tokom života uspostavljena dijagnoza mentalnog poremećaja, dok 11,8 odsto građana reklo da su u poslednjih sedam dana koristili lekove usled psihičkih tegoba. 

Foto: Shutterstock

 

U izveštaju GIZ-a kao faktor rizika za neke od psihičkih tegoba izdvajaju se ženski rod, mlađi uzrast, gradska sredina, niži socio-ekonomski status.

Rezultati pokazuju i to da je veliki procenat onih koji se nisu obratili za pomoć, iako imaju izražene psihičke tegobe, a pokazalo se i da tome da li će se osoba obratiti za pomoć kada joj je pomoć potrebna značajno doprinosi nepovoljnija finansijska situacija osobe, kao i samostigmatizacija, odnosno sklonost osobe da obraćanje za stručnu pomoć doživi kao lični neuspeh.

Obeležavanje Svetskog dana mentalnog zdravlja pokrenula je Svetska zdravstvena organizacija 1992. godine, u cilju podizanja svesti o problemima mentalnog zdravlja i mobilizacije napora za bolje mentalno zdravlje ljudi.

Na dan njegovog obeležavanja, koji je označen kao 10. oktobar, svake godine se organizuju događaji širom sveta, objavljuju tekstovi u medijima i na društvenim mrežama, o značaju mentalnog zdravlja. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija