• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

10.10.2023

15:42

Vesić: Raspisan javni poziv za zelene stanice sa elektropunjačima na auto-putevima

Zoran Sinko

Društvo

Vesić: Raspisan javni poziv za zelene stanice sa elektropunjačima na auto-putevima

Podeli vest

Danas je raspisan Javni poziv za izbor partnera koji će finasirati postavljanje šesnaest ”zelenih stanica” na postojećim auto-putevima u našoj zemlji na kojima će biti moguće da se postavi najmanje 80 a najviše do 320 punjača za eletrične automobile sa najmanje dva prikljčka za punjenje na svakom punjaču i sa minimalnom snagom 150kW po punjaču izjavio je ministar saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Goran Vesić.

- Na ovaj način reagujemo na potrebu da se na državnim putevima postavi veći broj elektro-punjača za punjenje električnih automobila kao i na zahteve da se postojeća odmarališta bolje urede, budu čistija i onima koji se zaustave pruže više sadržaja - objasnio je ministar Vesić razloge zbog čega se postavljaju punjači i dodao da je "poslednji trenutak da se srpski putevi opreme punjačima za električna vozila jer kako u Evropi ima sve više ovakvih vozila pre svega strani vizači počeće da zaobilaze naše puteve".

Foto: RINA.rs

 

Prema rečima ministra Vesića, u Srbiji u ovom trenutku ima oko stotinu punjača za električne automobile na putevima što je 64 puta manje nego Nemačka. U julu ove godine u Srbiji je registrovano za 20 odsto više električnih automobila nego u istom mesecu prošle godine. U Nemačkoj u ovom trenutku ima oko 1.1 milion električnih vozila odnosno 0,013 vozila po glavi stamovnika dok Srbija ima 1.700 registrovanih električnih vozila ili 0,00025 vozila po stanovniku.

- Najčešće pominjani razlog zašto u Srbiji nema više električnih vozila je nedostatak infrastrukture i punjača i zato smo se kao Ministarstvo odlučili na ubrazano postavljanje ove infrastrukture. Neophodno je da budemo konkurentni jer će u Nemačkoj do 2030. godine biti 15 miliona električnih vozila ili 0,2 vozila po stanovniku - rekao je ministar Vesić.

Završena rekonstrukcija Kraljeve česme! Vesić: Ponosan sam (FOTO)

On je dodao da sličan trend postoji u u drugim zemljama pa je to broj električnih automobila premašio brojku od pola miliona osim u Nemačkoj u još tri evropske zemlje – Velikoj Britaniji (640.000), Francuskoj (605.000) i Norveškoj (603.000), dok je u Evropskoj uniji u 2021. godini 8.3 odsto novoregistrovanih automobila bilo eletrično a u 2022. godini se ovaj udeo popeo na 12.1 odsto. U 2022. godini Norveška je bila lider jer su 4 od 5 novoregistrovanih automobila bili električni! U svetu je 2022. godine prodato više od deset miliona električnih automobila, a očekuje se da u ovoj godini bude prodato 14 miliona.

- Srbija mora da drži korak sa Evropom i da postane lider na Balkanu kada je u pitanju e-mobilnost i zato ovaj tender. Recimo u EU postignut je dogovor da do 2026. godine na svakih 60 kilometara na auto-putevima budu postavljeni punjači za električne automobile. Posle izbora za ministra saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture  obećao sam da će jedan od prioriteta ministarstva na čijem sam čelu biti jačanje infrastrukture za električna vozila. Zato smo izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji dali obavezu da se na postojećim pumpama na auto-putevima postave na određenom broju mesta za punjenje goriva punjači za električna vozila o čemu će Ministarsttvo u narednom periodu u saradnji sa Agencijom za energetiku doneti Pravilnik kao i obavezu da se prilikom izgradnje stambenih i poslovnih objekata postavljaju punjači za električna vozila u garažama. U narednom periodu predložićemo posebno obeležavanje električnih vozila kako bi mogla da ostvaruju pogodnosti kao što su niža cena putarine i javnih parkinga i druge pogodnosti prilikom registracije - rekao je ministar Vesić.

Foto: RINA.rs

 

Prema njegovim rečima, JP Putevi Srbije neće uložiti ni dinar u postavljanje zelenih stanica već će zaraživati od zakupa a procenjena vrednost investicije kompanije koja pobedi na tenderu oko 768.000.000,00 dinara. Rok za predaju ponuda je 21. novembar.

Vesić: Objavljen plan za "Osmeh Vojvodine", sledi dopuna za Srpsku Crnju!

Ministar Vesić je pozvao sve domaće i strane kompanije koje se bave postavljanje punjača za električna vozila za se prijave na tender i daju ponudu. Naglasio je da Putevi Srbije traže finansijera koji će uložiti u opremu koja će biti vlasništo puteva a finansije će moći da je koristi određeni broj godina uz plaćanje godišnje nadoknade Putevima. Po isteku tog roka Putevi Srbije nastavljaju da upravljaju izgrađenom infrastruktorom.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Ubica Aleksandra Šarca imao masku, crni kačet i crvenu jaknu! Svedoci opisali egzekutora člana "škaljarskog klana"!
Hronika

Ubica Aleksandra Šarca imao masku, crni kačet i crvenu jaknu! Svedoci opisali egzekutora člana "škaljarskog klana"!

Suđenje kriminalnoj grupi koju su, prema navodima optužnice Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, formirali odbegli vođa "kavačkog klana" Radoje Zvicer i Nikola Vušović, zvani Džoni sa Vračara, a kojom je obuhvaćeno još 43 optuženih, nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu izvođenjem pisanih dokaza koji su prikupljeni protiv optuženih članova posle izvršenja krivičnih dela.

09.05.2024

17:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija