• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

11.10.2023

18:52

Vodeći dečji kardiohirurg opet u Tiršovoj: Kostolni do sada spasio 35 naše dece

Aleksandar Jovanović Cile, www.eacts.org

Društvo

Vodeći dečji kardiohirurg opet u Tiršovoj: Kostolni do sada spasio 35 naše dece

Podeli vest

Vodeći dečji kardiohirurg iz Londona Martin Kostolni, koji u Beogradu na Univerzitetskoj dečijoj klinici "Tiršova" boravi 12 put, a zahvaljujući kome je samo u Srbiji do sada spaseno 35 dečjih života, danas će sa srpskim lekarima obaviti dva hirurška zahvata na malim pacijentima sa kompleksnim urođenim srčanim manama.

Direktor Klinike Siniša Dučić je izrazio zadovoljstvo zbog višegodišnjeg trajanja saradnje sa Kostolnijem koji je samo juče u Beogradu operisao dva pacijenta.

Kostolni je, kako je Dučić dodao u izjavi za Tanjug, za sve ove godine u Tiršovoj operisao više od 30 dece sa najsloženijim anomalijama srca i napravio ogromnu uštedu državi u novcu.

- Saradnja obezbeđuje veliku uštedu državi, jedna njegova operacija košta oko 100.000 funti - rekao je Dučić i podsetio na činjenicu da je Kostolni jedan od njavećih autoriteta u oblasti dečje kardiohirurgije u Evropi kao i da da svi evropski lekari idu na edukaciju u bolnicu u kojoj on radi. 

Kostolni, svetski priznati specijalista za složene srčane mane, kaže za Tanjug da su juče operisani pacijenti dobro, posebno njegov stari pacijent, koga je operisao pre desetak godina i kome je sada bilo potrebno da se zameni deo srčanog zalistka.

- Plan je da ovaj put operišem četiri pacijenta, jedan je moj stari pacijent koga sam operisao pre desetak godina, sada je veliki kao ja, trebalo je da mu zamenimo deo srčanog zalistka - rekao je Kostolni čije operacije traju i po pet i više časova.

Foto: www.eacts.org

Martin Kostoloni

Kako kaže, operacija je bila veoma  uspešna.

- Uspeli smo da spojimo sve te krvne sudove, da zatvorimo rupu između dve komore, pacijent je dobro, budan, skinuli smo ga sa aparata za disanje - rekao je Kostolni i podsetio da ih danas čekaju još dve složene operacije.

Kostolni je rekao da u Beograd dolazi već desetak godina i da je saradnja koja je ostvarena između lekara u Tiršovoj i klinike Grejt ormond strit dvosmerna ulica jer tokom nje dolazi i do razmene znanja.

- Kada dođem ovde pomažem na kompleksnim slučajevima, uz sve lekari koji mi aisistiraju imaju mogućnost da uče kopleksne metode koje koristimo - rekao je on.

Vodeći neonatalni i pedijatrijski kardiohirurg, podsetio je da radi na odeljenju kardiotorakalne hirurgije u londonskoj bolnici Grejt ormond strit, jednoj od najstarijih dečjih klinika u Evropi, specijalizovanoj za urođene dečje srčane mane.

Prema njegovim rečima, klinika na kojoj radi najveća je u Velikoj Britaniji i jedna od njavećih u Evropi i ona je i mesto za treninge mladih lekara iz celog sveta.

- Operišemo i novorođenčad koji imaju dan, dva, samo dva kilograma, za čije operacije je potrebno da se koriste i uvećala koja će povećati veličinu i srca i krvnih sudova za tri i po puta, kako bi operacija mogla uspešno da se obavi - naveo je on.

Kardiohirurg Vladimir Milovanović koji je deo tima na čijem čelu je Kostolni podseća da je ovo 12 ili 13 put kako je Kostolni došao u Beograd.

Foto: Informer

 

Za to vreme je operisano 35 dece, sa najtežim srčanim oboljenjima, rekao je Milovanović

- Dr. Kostolni praktično je najeminentniji dečji hirurg u Evropi, ima najveće znanje iz retkih srčanih mana od kojih boluju deca koja operišu. Uz sve on ima ogromno kumulativno znanje jer se u centar u kojem radi u Londonu referišu deca iz čitave Evrope i sa Bliskog istoka - rekao je Milovanović.

Direktor Klinike Siniša Dučić podsetio je da njihovi lekari odlaze u London i da sa klinikom Grejt ormond strit.

Prema Dučićevim rečima, važno je da se operacije održavaju ovde, da roditelji mogu da budu uz decu a i da naši lekari iz tima imaju priliku da učestvuju i napreduju.

Direktor Tiršove, podsetio je da sarađuju i sa klinikom iz Londona koja se bavi transplantacijom bubrega kod dece, oni dolaze u novembru, kako je dodao za njih je značajno da rade operacije na deci ispod 10 kilograma i bubrege uzimaju laparoskopski što je jako značajno za male pacijente.
Iduće godine će, kako je najavio, u Beogradu u njihovoj organizaciji biti odžan kurs koji će vršiti britanski sturčnjak iz oblasti laparoskopske hirurgije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

"Dokle ovako više?"! Oglasio se Zaštitnik građana i pokrenuo postupak u vezi slučaja neuhranjenog deteta iz Železnika
Istraga u toku

"Dokle ovako više?"! Oglasio se Zaštitnik građana i pokrenuo postupak u vezi slučaja neuhranjenog deteta iz Železnika

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je danas, po sopstvenoj inicijativi, ispitni postupak ocene zakonitosti i pravilnosti rada Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu, povodom saznanja da je dete rođeno 2021. godine, u pratnji policijske patrole, juče dovedeno u Univerzitetsku dečiju kliniku u Tiršovoj ulici u Beogradu, gde je nad njim sproveden uspešan postupak reanimacije.

21.09.2023

14:36

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu
Fudbal

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu

Drama na "Alijanc areni", Bajern umalo do preokreta, ali je Vinisijus Žunior doneo izjednačenje Realu! Fudbaleri Bajerna odigrali su nerešeno sa Real Madridom 2:2 (0:1) u prvom meču polufinala Lige šampiona.

30.04.2024

22:52

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija