• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kurir

12.10.2023

09:55

Trudnice u Srbiji zaluđene svetskim trendom, a lekari se protive: Zašto je porođaj kod kuće opasan i za mamu i za bebu?

freepik

Društvo

Trudnice u Srbiji zaluđene svetskim trendom, a lekari se protive: Zašto je porođaj kod kuće opasan i za mamu i za bebu?

Podeli vest

Ludost, hrabrost, trend s društvenih mreža, "povratak prirodi"... Šta stoji iza želje sve više žena u svetu, pa tako i u Srbiji, da se porađaju kod kuće po ugledu na Sindi Kraford ili Pamelu Anderson?

Iako je za njih takav porođaj emotivniji i komforniji, ipak može biti veoma opasan, te se većina srpskih ginekologa i pedijatara ovome oštro protivi pošto može doći do brojnih nepredviđenih komplikacija, pa i smrtnog ishoda.

Foto: Pixabay

 

 

Ginekolog dr Vanja Milošević ističe da ima pacijentkinja koje žele da se porode kod kuće, ali on to ne podržava.

- Više sam za porođaj u bolničkim uslovima, ima jedna stvar, a to žene ne znaju, to je rađanje posteljice. To je nešto što je nepredvidivo na porođaju. Mi možemo da predvidimo sve, obim glave, težinu deteta, veličinu, karlične mere, sve to nije sporno. Samo jednu stvar ne možemo predvideti, a to je kako se rađa posteljica - objašnjava dr Milošević za Kurir.

Ističe da kod rađanja posteljice može da se desi nepredvidivo i obilno krvarenje.

- Imali smo slučajeve kad iz porođajne sale trčimo do operacione da spasemo ženu zbog toga. Jeste retko, ali može da se desi i to kod mene izaziva strah kad je porođaj kod kuće u pitanju. Mnoge stvari su u porođaju još uvek nepredvidive, zato je mnogo racionalnije poroditi se u porodilištu. Postoji niz opasnosti i komplikacija - napominje on i dodaje:

- Mogu se javiti infekcije, obmotavanje pupčane vrpce oko bebinog vrata, infekcija ploda... Najvažnija procena je da li će porođaj ići vaginalno ili ne, tu može da se desi da se žena, recimo, ne otvori dovoljno ili da mora da se pribegne pomoćnim sredstvima kao što su forceps i vakuum, a toga nema u kućnim uslovima. Ako se ne pribegne ovim tehnikama na vreme, vi ćete izgubiti i dete i ženu.

Dr Milošević kaže i da je vrlo važan prvi bebin pregled kod neonatologa, koji daje konačnu ocenu o vitalnosti ploda. S njim je saglasan i pedijatar dr Saša Milićević, koji napominje da se čitav niz poremećaja može javiti i kod majke i kod bebe koji mogu zahtevati hitnu intervenciju ginekologa i pedijatra-neonatologa.

- Recimo, ako beba ima tzv. neonatalni distres ili ako je aspirirala plodovu vodu, ta beba onda zahteva hitnu intervenciju i boravak na odeljenju intenzivne nege, gde će je gledati neonatolog-pedijatar. Dete može imati čitav niz poremećaja i zato je taj prvi pregled veoma važan, a to se ne može uraditi u kućnim uslovima - ističe dr Milićević.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Godine mu ništa ne mogu, dobija razarajuću moć! Sve što niste znali o  PVO raketnom kompleksu Buk-M3!
Planeta

Godine mu ništa ne mogu, dobija razarajuću moć! Sve što niste znali o PVO raketnom kompleksu Buk-M3!

Ima li kraja uspešnim мodernizacijama sovjetskih i ruskih PVO raketnih sistema? Kada je počeo razvoj ”Buka (bukve)”, koji je trajao od 1972. do 1977. godine, s tim da su borbena ispitivanja počela 1977. godine, malo njih je slutilo da će ovaj naslednik ”Kuba”, na čijoj osnovi je i urađen, dočekati da bude veoma velika, gotovo neotklonjiva opasnost za sve što leti.

04.05.2024

15:06

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija