• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer/Euronews Srbija

15.10.2023

13:23

Stiže nova pomoć države! Evo kako možete da dobijete na poklon kuću!

Shutterstock

Društvo

Stiže nova pomoć države! Evo kako možete da dobijete na poklon kuću!

Podeli vest

Od početka godine kupljeno je 440 seoskih kuća za mlade bračne parove, samohrane majke i pojedince koji su želeli da ostanu da žive na selu ili da se u njega presele iz grada. Za tu namenu država je izdvojila 500 miliona dinara.

Obezbeđena su i dodatna sredstva od 395 miliona dinara, a sa tim novcem planirano je da se skući oko 350 porodica. U Palati Srbija sutra će biti potpisano 100 ugovora za kupovinu seoskog domaćinstva.

Maksimalan iznos za kupovinu kuće je 1,2 milion dinara, odnosno oko 10.000 evra. Kroz program koji traje nekoliko godina, krov nad glavom je dobilo oko 6.000 odraslih ljudi i 3.000 dece.

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić kaže da je prosek godina porodica ili pojedinaca koji su dobili kuće na selu ispod 30, a da je posebno iznenađenje što trećina njih odlazi iz grada u selo da živi.

- To su mladi ljudi, uglavnom visokoobrazovani, prednjače dame. Obično rade poslove od kuće  programeri, projektanti, marketinški stručnjaci. Oni se odlučuju da krenu novim putem. Za mene je to ohrabrujuće - rekao je Krkobabić.

Foto: Vlada Srbije

 

Do sada naseljeno 2.200 kuća

Na konkurs za dodelu seoske kuće mogu da se prijave državljani Srbije koji nemaju više od 45 godina života i koji imaju neprekidno prijavljeno prebivalište na teritoriji Srbije od najmanje tri godine. Kandidati ne smeju imati imovinu na svoje ime, odnosno ne mogu biti vlasnici niti suvlasnici nepokretnosti na teritoriji Srbije, izuzev poljoprivrednog zemljišta.

Jedan od uslova je i da nisu otuđili nepokretnost u prethodnih pet godina od dana objavljivanja javnog konkursa, kao i da u tom periodu nisu stekli nepokretnosti, izuzev poljoprivrednog zemljišta. Uslov za prijavu je i da nisu osuđivani i da protiv njih nije pokrenut krivični postupak, kao ni istraga i da se protiv podnosioca prijave ne vodi izvršni postupak.

Kroz program (koji traje nekoliko godina) je do sada naseljeno 2.200 seoskih kuća. Novih 100 kuća sa okućnicom, za koje se sutra potpisuju ugovori, nalaze se u 40 opštinama i 79 sela.

Krkobabić kaže da je najveće interesovanje za kuće u selima u Vojvodini, a da je Bačka Palanka "šampion".

- Bačko Petrovo selo je dobilo najviše novih stanovnika. Tu smo posle sedamdesetak kupljenih kuća dobili i vrtić. Selo koje je zamiralo odjednom je oživelo, funkcioniše. Vojvodina sa dobrom infrastrukturom je bila mamac - priča Krkobabić.

Foto: RINA

 

Uslovi za učešće u konkursu

Da bi dokazali ispunjenost svih propisanih uslova za učešće na javnom konkursu, kao i ispunjenost uslova koji se odnose na seosku kuću sa okućnicom kandidati moraju da dostave 22 dokumenta. Osim obrasca prijave i zapisnika jedinice lokalne samouprave o proceni tržišne vrednosti kuće na selu, potrebno je i uverenje o državljanstvu podnosioca prijave, koje ne sme biti starije od šest meseci od dana objavljivanja javnog konkursa.

Od dokumenata je potreban i izvod iz matične knjige rođenih za podnosioca prijave, koji nije stariji od mesec dana, fotokopija lične karte ili očitana lična karta, uverenje o prebivalištu za podnosioca prijave, uverenje o neosuđivanosti Ministarstva unutrašnjih poslova, potvrda nadležnog suda da se protiv podnosioca prijave ne vodi krivični postupak, kao ni istraga.

Neophodan je i dokaz o bračnoj ili vanbračnoj zajednici, a on podrazumeva izvod iz matične knjige venčanih ne stariji od mesec dana od dana objavljivanja javnog konkursa za supružnike, dok je za vanbračne partnere potrebno overiti izjavu o vanbračnoj zajednici uz potpis dva svedoka, kod javnog beležnika.

Samohrane majke koje se prijavljuju na konkurs moraju da prilože izvod iz matične knjige umrlih za preminulog roditelja ili pravnosnažnu sudsku odluku o lišenju roditeljskog prava, odnosno poslovne sposobnosti drugog roditelja ili pravnosnažnu odluku suda ili sporazum o samostalnom vršenju roditeljskog prava ili izvod iz matične knjige rođenih za decu u slučaju nepoznatog roditelja.

Foto: Freepick

 

Kandidatima je potrebna i potvrda Republičkog geodetskog zavoda, Službe za katastar nepokretnosti o neposedovanju nepokretnosti podnosioca prijave, kao i izvod iz lista nepokretnosti RGZ za nepokretnost za čiju kupovinu konkurišu.

Neophodna je i potvrda Poreske uprave da podnosilac prijave nije bio obveznik poreza na prenos apsolutnih prava na nepokretnosti, obveznik poreza na nasleđe i poklon, kao i da nije bio poklonodavac nepokretnosti u proteklih pet godina od dana objavljivanja javnog konkursa.

Poreska uprava izdaje i potvrdu da je podnosilac prijave izmirio sve dospele obaveze na računima javnih prihoda. Potrebno je pribaviti i potvrdu nadležnog suda da se protiv podnosioca prijave ne vodi izvršni postupak. Obaveza kandidata je i da dostavi izjavu da će živeti u seoskoj kući sa okućnicom neprekidno deset godina.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija