• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Promo

16.10.2023

15:42

Obeležene tri decenije rada Programa Narodne kuhinje Crvenog krsta Subotica

Grad Subotica

Društvo

Obeležene tri decenije rada Programa Narodne kuhinje Crvenog krsta Subotica

Podeli vest

Gradska organizacija Crvenog krsta Subotica danas je obeležila jubilej – trideset godina rada Programa Narodne kuhinje Crvenog krsta u ovom gradu.

Prigodnoj svečanosti, upriličenoj tim povodom u prostorijama ove organizacije, prisustvovao je i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić koji je, obraćajući se prisutnima, podsetio da je Narodna kuhinja subotičkog Crvenog krsta počela sa radom u oktobru 1993. godine, u veoma teškim vremenima i za našu državu, i za naše društvo, da se tokom minule tri decenije funkcionisanja Programa Narodne kuhinje u ovom gradu broj korisnika menjao, ali da se poslednjih nekoliko godina ustalio na 1.200 korisnika zahvaljujući, pre svega, razumevanju i podršci subotičke lokalne samouprave, Crvenog krsta Srbije i Crvenog krsta Vojvodine.

„Poznato je da se kuvani obroci i porodični paketi za naše najugroženije sugrađane isporučuju na 30 distributivnih punktova, u 33 mesne zajednice, i zato koristim ovu priliku da izrazim veliku zahvalnost svim zaposlenima i volonterima koji rade na pripremi i distribuciji besplatnih toplih obroka“, kazao je Bakić.

Foto: Grad Subotica

 

Podsetio je kako subotička lokalna samouprava svake godine u gradskom budžetu opredeli sredstva za program Narodne kuhinje, da je ove godine za kuvane obroke i porodične pakete iz budžeta Grada Subotice opredeljeno 36,7 miliona dinara, što je, kako je rekao, za 2,1 miliona dinara više u odnosu na prošlu godinu.

„S obzirom na to da je 16. oktobar – Svetski dan hrane, koji se, poznato je, u našoj zemlji obeležava od 2001. godine uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, tim povodom želim da kažem da je upravo danas, u saradnji Gradske organizacije Crvenog krsta Subotica i Centra za socijalni rad, počela distribucija paketa hrane i higijene za najugroženije Subotičane koja se, takođe, svake godine podržava sredstvima iz budžeta Grada. Grad Subotica je i tu svrhu izdvojio više sredstava nego prošle godine. Za 2.500 prehrambenih paketa i 300 paketa higijene iz gradskog budžeta ove godine je obezbeđeno sedam miliona dinara”, naglasio je gradonačelnik Bakić.

Foto: Grad Subotica

 

Ovo, inače, dodao je, nije jedini način na koji Gradska organizacija Crvenog krsta i lokalna samouprava pomažu socijalno ugrožene građane Subotice.

„Ukupna sredstva u budžetu Grada za sve aktivnosti koje realizuje Gradska organizacija Crvenog krsta u Subotici u 2023. godini iznose 48,45 miliona dinara“, rekao je Bakić.

Istakao je da je saradnja Grada Subotice i Gradske organizacije Crvenog krsta veoma dobra i da je izvesno da je tokom proteklih nekoliko godina unapređena komunikacija, kao i rad i funkcionisanje ove organizacije.

Foto: Grad Subotica

 

„Uveren da ćemo i u narednom periodu dobro sarađivati i da ćemo sagledati potrebe kako bi Programi Crvenog krsta i Javna ovlašćenja i ubuduće bili kvalitetni, a naši sugrađani zadovoljni, Gradskoj organizacija Crvenog krsta Subotica još jednom čestitam tri decenije Programa Narodne kuhinje. A, svima vama – dragi gosti, dragi Subotičani i dragi moji prijatelji – želim sve najbolje. I da se u narednom periodu u dobru viđamo i nekim drugim značajnim povodima“, zaključio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Predsednica Gradske organizacije Crvenog krsta Subotica, dr Livija Despenić, istakla je da su nadležni u subotičkom Crvenom krstu odlučili da upravo Svetski dan hrane – 16. oktobar, bude dan obeležavanja tridesete godišnjice rada Narodne kuhinje u Crvenom krstu Subotica.

Ona je izrazila zahvalnost svima koji su doprineli funkcionisanju Narodne kuhinje, a pročitala je i pismo generalnog sekretara Crvenog krsta Srbije, Ljubomira Miladinovića, koji je bio sprečen da prisustvuje današnjoj svečanosti, u kome se, uz čestitke na jubileju, između ostalog navodi i da je poziv na obeležavanje 30 godina postojanja i humanitarnog rada Narodne kuhinje u okviru Crvenog krsta Subotice događaj vredan svake pažnje i priznanja, i da u tako dugom periodu u kontinuitetu realizovati izuzetno složen humanitarni zadatak čiji su korisnici najugroženiji među ugroženima za svako divljenje i priznanje.

Biljana Cvetković, zaposlena u Crvenom krstu Srbije, istakla je da joj je zadovoljstvo što prisustvuje jednom od značajnih jubileja koje obeležava Crveni krst Subotica, jer, kako je rekla, svi koji sarađuju sa Crvenim krstom Subotica znaju da je to jedna od najuspešnijih organizacija Crvenog krsta u Srbiji, i to ne samo u socijalnoj delatnosti, nego i u drugim mnogobrojnim programima Crvenog krsta.

„Imam zadatak i da prenesem čestitke i pozdrave koje su i predsednik i generalni sekretar Crvenog krsta Srbije uputili Crvenom krstu u Subotici. Svima nama želim blisku saradnju i uspešan rad”, poručila je Biljana Cvetković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija