• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

20.10.2023

10:16

Benzin ponovo pojeftinio! Ovo su nove cene goriva!

Reuters

Društvo

Benzin ponovo pojeftinio! Ovo su nove cene goriva!

Podeli vest

Litar evrodizela ove nedelje na pumpama u Srbiji će maksimalno koštati 214 dinara, a benzina evropremijum BMB 182 dinar. Dizel je u odnosu na prošlu nedelju ostao na istoj ceni, dok je benzin ponovo pojeftinio 2 dinara.

Evropski i američki berzanski indeksi su u padu, kao i cena nafte. Prema podacima sa berzi, cena sirove nafte je pala na 87,279 dolara za barel, kao i cena nafte Brent, na 90,555 dolara.

Evropski fjučersi gasa su se danas na otvaranju berze TTF prodavali po ceni od 49,050 evra za megavat-sat.

Međutim, postoji bojazan da će sukob na Bliskom Istoku da utiče na to da cena "crnog zlata" skoči.

Zbog toga je i naša zemlja prethodnih dana tražila rešenje da se to ne prelije na potrošače.

Veće i akcize na gorivo u Srbiji

Domaći faktor koji će uticati na cenu goriva u Srbiji od ovog meseca jesu akcize.

Foto: Reuters

 

 

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o akcizama, kojim je predloženo povećanje specifičnih iznosa akcize na derivate nafte, duvanske prerađevine i alkoholna pića, kafu i tečnosti za punjenje elektronskih cigareta za 8 odsto u odnosu na važeće iznose akciza.

To praktično znači da će akciza na benzin biti povećana za 4,63 dinara za litar i iznosiće 62,47 dinara, na dizel bi trebalo da iznosi 4,76 dinara i biće 64,24 dinara, a na tečni naftni gas TNG bi trebalo da bude povećana za 3,61 dinar po kilogramu i da iznosi 48,78 dinara. Inače, akcize na benzin sada iznose 57,84 dinara, na dizel 59,48, a na TNG 45,16 po kilogramu.

Ono što jeste dobra vest, bar kada je reč o jednoj vrsti naftnog derivata jeste to što se neće menjati do daljnjeg.

Podsetimo, na satanku Ministarstva energetike i naftaša zaključeno da je snabdevanje tržišta gorivom stabilno, uz očekivanje da se cena dizela neće menjati u narednom periodu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Ubica Aleksandra Šarca imao masku, crni kačet i crvenu jaknu! Svedoci opisali egzekutora člana "škaljarskog klana"!
Hronika

Ubica Aleksandra Šarca imao masku, crni kačet i crvenu jaknu! Svedoci opisali egzekutora člana "škaljarskog klana"!

Suđenje kriminalnoj grupi koju su, prema navodima optužnice Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, formirali odbegli vođa "kavačkog klana" Radoje Zvicer i Nikola Vušović, zvani Džoni sa Vračara, a kojom je obuhvaćeno još 43 optuženih, nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu izvođenjem pisanih dokaza koji su prikupljeni protiv optuženih članova posle izvršenja krivičnih dela.

09.05.2024

17:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija