• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

21.10.2023

11:37

Apel agencije za bezbednost saobraćaja: Deca obavezno da vežu pojas tokom ekskurzije!

Shutterstock, Pngwing

Društvo

Apel agencije za bezbednost saobraćaja: Deca obavezno da vežu pojas tokom ekskurzije!

Podeli vest

U vreme đačkih ekskurzija i rekreativnih nastava, Agencija za bezbednost saobraćaja apelovala je na sve učesnike u organizovanom prevozu dece, da zbog zaštite bezbednosti njih i nastavnika, obavezno obrate pažnju na propise, posebno na Pravilnik o načinu obavljanja organizovanog prevoza dece.

Iz Agencije za bezbednost saobraćaja podsećaju da se obavljanje organizovanog prevoza dece vrši autobusom koji poseduje Potvrdu o tehničkoj ispravnosti vozila ne stariju od mesec dana.

Prevoz se ne sme započeti ako sva deca nisu propisno vezana sigurnosnim pojasem. Takođe, grupa do tridesetoro dece mora imati najmanje jednog grupnog pratioca u saobraćaju, dok je za grupu veću od tridesetoro dece potrebno najmanje dvoje - napominju iz  Agencije za bezbednost saobraćaja.

Organizator prevoza dužan je da najkasnije u roku od 48 časova pre otpočinjanja vožnje obavesti policiju o važnim informacijama.

- Osnovne informacije podrazumevaju podatke o prevozniku, mestu i vremenu polaska, broju angažovanih autobusa, broju angažovanih vozača autobusa i broju prijavljene dece i drugih koji učestvuju u izvođenju putovanja - kažu u saopštenju.

Pravilnikom su propisani i uslovi koje mora da ispunjava vozač.

- On mora da je psihofizički sposoban da bezbedno upravlja vozilom, da ima važeći ugovor o radu za vozača (odnosno drugi ugovor u skladu sa zakonom), da ima najmanje tri godine važeću vozačku dozvolu odgovarajuće kategorije, lekarsko uverenje o sposobnosti za vozača ne starije od godinu dana, kvalifikacionu karticu za obavljanje poslova profesionalnog vozača, da je pre započinjanja radnog dana koristio dnevni odmor neprekidno najmanje 11 časova, kao i da poseduje dokaze o aktivnostima vozača za tekući dan i prethodnih 28 dana - piše u saopštenju.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija