• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

25.10.2023

12:06

Ministar finansija jasan - Mali: Vodimo politiku stabilnog rasta

Printscreen/Youtube

Društvo

Ministar finansija jasan - Mali: Vodimo politiku stabilnog rasta

Podeli vest

U Srbiji sprovodimo politiku kombinacije neokenzijanizma i neoliberalizma jer je to jedini način da se u doba velikih kriza održava makroekonomska stabilnost, rekao je danas potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali u Skupštini Srbije u kojoj se raspravlja o predlogu Zakona o budžetu za 2024. godinu.

- Mi radimo kombinaciju oba principa jer samo to omogućava stabilan rast - rekao je Mali odgovarajući na pitanja poslanika trećeg dana rasprave o budžetu za narednu godinu.

On je pojasnio da “kenzijanizam” podrazumeva državni intervencionizam, odnosno uticaj države na ekonomske tokove, te argumentovao zašto je to neophodno.

- Ne dozvoljavamo da se država ne pita kako bi se obezbedio stabilan rast i kako bi se izbegle krize budući da živimo u vremenu ogromnih kriza sa kojima se suočavamo - rekao je ministar finansija.

On je istakao da država na taj način obezbeđuje visoke kapitalne investicije, zapošljavanje građevinske industrije, obezbeđivanje pune zaposlenosti, doprinosi razvoju infrastrukture, obezbeđuje visoku likvidnost i takozvane “bafere”, mogućnost i rezerve da reagujemo kada je potrebno.

- To se pokazalo neophodnim kada je trebalo nabaviti vakcine, gorivo, gas i slično i sve smo to imali uprkos krizama i izazovima sa kojima se suočava ceo svet - rekao je Mali.

Na konstataciju poslanice Srpskog pokreta Dveri Tamare Milenković Kerković da je povredio dostojanstvo Skupštine kada je rekao da poslanice Dveri ne govore istinu kada je reč o projektu EXPO ali i o standardu građana Srbije, ministar je poručio da ostaje pri stavu da ne govore istinu.

- Očigledno polazite od sebe i vaših sponzora u liku Dragana Đilasa. Sve radimo shodno postojećim zakonima. Te stanove u okviru EXPO kompleksa država gradi, država prodaje i nakon EXPO izložbe i novac od toga ide u budžet Srbije i molim vas da ne lažete građane Srbije - rekao je ministar na šta je poslanica Milenković reagovala.

On je ponovio da je samo rekao da se ne govori istina i da se iznose podaci koji ne postoje.

- O čemu vi govorite? Ko govori istinu? Kažete izneli su podatke, pa koje ste podatke izneli? Vi obmanjujete građane Srbije - rekao je Mali i dodao da je slična priča i sa platama u zemlji gde se tvrdi da su najmanje u regionu, iako je izneo podatke koji to opovrgavaju. 

Evo, dodao je ministar, od vas čujem da je BDP po glavi stanovnika 7000 i nešto dolara.

- Gde ste našli taj podatak? Imamo 68 milijardi evra ostvareni BDP u ovoj godini i kada se podeli sa 6,7 miliona stanovnika dolazimo po prvi put da imamo preko 10.000 evra po glavi stanovnika. Manipulišete brojkama, građanima ne govorite istinu. Nijedan podatak koji ste dali nije tačan - ocenio je potpredsednik Vlade.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija