• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

28.10.2023

15:05

Prvi put nakon 28 godina: Đaci iz Srbije na ekskurziji u Jasenovcu!

Informer DN

Društvo

Prvi put nakon 28 godina: Đaci iz Srbije na ekskurziji u Jasenovcu!

Podeli vest

Stotinu beogradskih đaka i profesora na najvećem gubilištu u nacionalnoj istoriji Srba, u Jasenovcu, prvi put otkako su Srbija i Hrvatska samostalne susedne države, od 1995. godine. Oni su položili vence na svima poznati spomenik kameni „Cvet” arhitekte Bogdana Bogdanovića.

Kao neko ko je učestvovao u vođenju velikog broja ekskurzija, profesor istorije Aleksandar Markov, kaže, mora da posvedoči da se na studijskom putovanju u Jasenovac prekjuče prvi put našao u situaciji da je opšta tišina zavladala i u autobusu kad je prilazio spomen-području.

S naše leve strane ukazao se betonski cvet posvećen žrtvama Jasenovca, a uobičajeni žamor u autobusu zamenjen je neobičnom tišinom dok smo svi bili zagledani u spomenik. Uprkos tome što u samom kompleksu nisu sačuvani autentični objekti koji bi svedočili o patnji žrtava sumanutog terora, boravak u Jasenovcu ostavio je veoma jak utisak na učenike i na profesore. To bi moglo da potvrdi tezu kako bi trenutni koncept ekskurzija trebalo menjati i možda zameniti studijskim putovanjima koja imaju stvarnu edukativnu svrhu. Poseta Jasenovcu, snažne emocije koje preplavljuju sve one koji ga posećuju, dodatno su me učvrstile i u stavu da bi Jasenovac morao da bude mesto susreta hrvatskih i srpskih učenika, mesto pomirenja i zajedničke poruke o besmislenosti rata i svih strahota koje nosi sa sobom, s jasnom porukom da nam se nikada više ne ponovi − ističe Markov.

Paljenje sveća

Đacima se obrartio episkop pakračko-slavonski Jovan u manastiru Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu, gde su učenici zapalili sveće posvećene jasenovačkim žrtvama.

- Dobro došli! Hvala vam za trud, upornost i istrajnost. Znam da ste se napatili, nastajali i načekali usput, ali niste krenuli na ferije. Jasenovac nije samo spomen-područje, ovo je svetinja, najstrašnije mesto koje je čovek izmislio i u kome se čovek poneo kao zver - obratio se episkop srpskim učenicima.

Venci sa srpskom trobojkom i ćirilicom

Prvi put u Jasenovcu je profesor Darko Radulović, koji predaje u Osmoj beogradskoj gimnaziji. On je za "Politiku" rekao da se ispostavilo da je većina gimnazijskih profesora koji su bili na ovom studijskom putovanju tak sada prvi put posetila Jasenovac.

- Ja sam Srbin iz Hrvatske. Potičem iz porodice koja pamti dramatične scene iz doba Drugog svetskog rata, moja baka je moju majku kao bebu ostavila u šumi pa se po nju vraćala... I pred smrt moja majka se živo sećala kada je sa šest godina stajala s porodicom izvedena na streljanje. I svesno i podsvesno stalno je ta napetost postojala i razumem oca koji nije želeo da se ovde vratimo da živimo. Kad smo stigli i kad sam na ovom mestu video naše đake iz dve beogradske škole, meni je, pravo da vam kažem, bilo teško. Nisam ništa očekivao, sem da uradimo ono što je naša dužnost prema ovom mestu, prema našem narodu - kaže Radulović.

On je predložio da školska grupa donese i vence, sa srpskom trobojkom i da na njoj ćirilicom piše posveta za sve žrtve Jasenovca.

- Tu su dužnost ispunila deca u ime svoje države. Nekome će zvučati da su ove reči preteške, ali meni je tako izgledalo. Kako su se ponašali učenici Osme i Zemunske gimnazije u Jasenovcu na čast je našoj zemlji i narodu. Bili su dostojanstveni. Mogu samo da im kažem hvala što su bili na nivou tamo gde treba da budu na nivou - ističe Radulović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija