• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir

31.10.2023

12:51

Ako se ponovo venčate, možete da izgubite penziju: Spisak stvari zbog kojih možete ostati bez primanja pod stare dane

Shutterstock

Društvo

Ako se ponovo venčate, možete da izgubite penziju: Spisak stvari zbog kojih možete ostati bez primanja pod stare dane

Podeli vest

Staž sa uvećanim trajanjem računa se kao takav samo u državi u kojoj je radnik radio, dok ga druge države ne računaju, a osiguranici Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje koji imaju utvrđen poseban staž (žene najčešće po osnovu rođenja trećeg deteta, a muškarci po osnovu učešća u ratu) se u drugim državama na području bivše Jugoslavije uzima u obzir samo ako je navršen pre 1. januara 1965. godine.

Ovo su samo neke činjenice na koje treba obratiti pažnju prilikom sabiranja godina staža, ukoliko su deo ili čitav radni vek proveli radeći u nekoj od republika SFRJ.

Uslovi za penziju su, kako naglašavaju u PIO fondu, donekle slični u svim državama, ali postoje i razlike sa kojima svi budući penzioneri treba da se upoznaju kako bi mogli da planiraju penzionisanje na pravi način, bez nedoumica o tome da li će istovremeno dobiti penziju u svim državama u kojima imaju staž.

Postoji jedna relativno česta situacija koja obično novog penzionera dovede u problem u pogledu ostvarivanja prava u inostranstvu. Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju omogućava većini penzionera u Srbiji da iz penzije nastave sa radom. To je moguće kako ponovnim početkom, tako i bez ikakvog prekida osiguranja za kategorije kojima je to omogućeno. Međutim, propisi u drugim državama uglavnom to ne tolerišu.

- Neke države, poput Slovenije i Hrvatske, obustavljaju isplatu penzije korisniku koji uđe u osiguranje u Srbiji, ali će pritom tolerisati pojedine osnove osiguranja. Na primer, osiguranici koji u Srbiji rade po ugovoru o delu moći će nesmetano da koriste hrvatsku starosnu penziju za razliku od onih koji su kod poslodavca zaposleni po ugovoru o radu - ističu u Fondu.

Кorisnici invalidskih i porodičnih primanja treba naročito da vode računa o inostranim propisima ako odluče da uđu u osiguranje dok primaju penziju. U svakom slučaju, a imajući u vidu i da se propisi menjaju, najbolje je da osiguranici konsultuju odgovarajuće službe inostranih fondova i zatraže jasno tumačenje da li će im isplata penzije biti obustavljena u slučaju radnog angažovanja iz penzije.

U PIO fondu naglašavaju i da neke okolnosti koje na prvi pogled nisu značajne mogu da budu jako važne. Na primer, zaključenje novog braka pod određenim uslovima može da dovede do prestanka prava na porodičnu penziju u Sloveniji, a prekasno obaveštenje može čak da dovede korisnika i do obaveze da vrati primljene devizne penzije.

- Svaka država visinu penzije određuje srazmerno stažu koji utvrdi po svojim propisima. Sporazumi su omogućili zainteresovanima da i pre ostvarivanja prava provere trajanje staža u drugoj državi. Osiguranik može nadležnom nosiocu osiguranja prema svom prebivalištu da podnese zahtev za utvrđivanje staža u inostranstvu. Pored toga prilažu se i drugi raspoloživi dokazi o stažu. Ako ih osiguranik nema, potrebno je da napiše što precizniju izjavu o periodima i mestu rada u državi na koju se zahtev odnosi - kažu u PIO fondu.

Zahtev se zatim prosleđuje nadležnom nosiocu koji sprovodi postupak, utvrđuje sve potrebne činjenice i dostavlja odgovarajuću potvrdu. Podnosilac zahteva zatim dobija obaveštenje o periodima i ukupnom trajanju staža osiguranja navršenog u inostranstvu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija