• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTS

03.11.2023

09:57

Do 14. godine deca treba da prime devet vakcina: MMR vakcinu primilo manje dece nego prošle godine!

Shutterstock

Društvo

Do 14. godine deca treba da prime devet vakcina: MMR vakcinu primilo manje dece nego prošle godine!

Podeli vest

Aktuelni kalendar vakcinacije propisuje da deca do 14. godine moraju da prime devet različitih vakcina. I dok neke poput MMR-a imaju trajno dejstvo, kod nekih imunitet vremenom opada.

Nema gužve na pedijatriji u Domu zdravlja Čukarica, za vakcinisanje dece jer se zakazuje. Kalendar vakcinacije nije se menjao dve decenije, do prošle godine, kada su uvedene dve izmene.

- Smanjen je broj vakcina protiv pneumokoka, znači sa tri doze u prvoj godini života smanjeno je na dve doze, i takođe se menjalo kod školske dece – u sedmom razredu izbačena je oralna polio vakcina koja se davala kao redovna revakcina - kaže pedijatar dr Marija Kostić Vučićević.

Aktuelni kalendar vakcinacije propisuje da deca do 14. godine moraju da prime devet različitih vakcina. Osim njih, lekari preporučuju i vakcinu protiv gripa i HPV.

Vakcine kvalitetnije nego ranije

Vakcine su manje-više iste, ali se najčešće menjao broj doza koje dete prima. U Srbiju je 1978. godine stigla MM vakcina, protiv morbila i zaušaka, a postaje obavezna 1981. i od tada je sva deca primaju – do 1993. jednu dozu, a od tada dve jer počinje da se koristi MMR vakcina, koja štiti od morbila, rubeola i zaušaka.

Druga doza se u početku davala kada dete napuni 12 godina, ali je ustanovljeno da se virus najbrže širi u školama, pa se od 2006. godine revakcinacija obavlja pred polazak u školu.

Ranije su vakcine bile lošijeg kvaliteta, pa su neželjeni efekti bili češći: otok na mestu uboda ili bol. I sada se to ponekad desi, ali retko. Savremene vakcine su delotvornije nego pre pedesetak godina.

Imunitet može vremenom da oslabi

Imunitet protiv nekih bolesti vremenom može da oslabi, što znači da nemaju sve vakcine trajno dejstvo.

Vakcine protiv velikog kašlja i tetanusa štite oko 10 godina. MMR najčešće ima trajno dejstvo. Vakcina protiv hepatitisa štiti nas dvadesetak godina, ostale od 10 do 15, osim vakcine protiv pneumokoka koja traje pet godina.

Foto: Shutterstock

 

Često se roditelji o tome raspituju na internetu i mnoge informacije kod njih izazivaju nedoumice.

- Naravno roditelji su zabrinuti da li su vakcine bezbedne, da li imaju neka neželjena dejstva, ali u suštini to su sve bezbedne vakcine i nema neželjenih dejstava osim onih lokalnih kao što su bol na mestu uboda ili crvenilo - objašnjava pedijatar Marija Kostić Vučićević.

Dete treba da bude zdravo pre vakcinacije

Da bi se dete vakcinisalo mora da bude zdravo i da ne prima terapiju bar sedam dana pre vakcinacije. Lekari, ipak, preporučuju da to bude i 14 dana kako bi se imunitet oporavio.

Po zakonu, kartone o vakcinaciji, kao i zdravstvene, domovi zdravlja moraju da čuvaju 90 godina.

Foto: Pixels

 

Zakon propisuje da dete ne može da se upiše u vrtić ukoliko ne primi MMR vakcinu. U školu je moguć upis bez vakcinacije, ali se podaci o detetu šalju inspekciji koja proverava zbog čega roditelji nisu vakcinisali dete.

Procenat vakcinisane dece je 2022. bio veći nego 2021, pokazuje statistika Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut". Međutim, prošle godine MMR vakcinu primilo je manje dece nego 2021. Podaci pokazuju da se manje dece i revakciniše.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija