• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

04.11.2023

09:09

Oprez! Natprosečno toplo vreme dovelo do preklapanja ova dva virusa: Evo kako da znate da li imate oba

Shutterstock

Društvo

Oprez! Natprosečno toplo vreme dovelo do preklapanja ova dva virusa: Evo kako da znate da li imate oba

Podeli vest

Natprosečno toplo vreme za ovo doba godine uzrokuje brojne tegobe većini stanovništva, ali osim malaksalosti, glavobolje i ostalih tegoba koje neprirodno topli dani nose sa sobom, ovakvo vreme pogoduje i širenju gripa.

Još početkom oktobra počela je vakcinacija protiv sezonskog gripa koja je ključni štit za očuvanje kolektivnog zdravlja, ali da li je to jedino rešenje da se sačuvamo od prehlada i podignemo imuni sistem.

Potrošeno više od pola vakcina

Iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Doktor Milan Jovanović Batut" kažu da je za vakcinaciju koja traje do marta 2024. godine, a građanima je na raspolaganju 364.500 Torlakovih i Abotovih četvorovalentnih i trovalentnih.

- Prema podacima iz mreže Instituta i Zavoda javno zdravlje, zaključno sa 27. oktobrom građanima je dato 56,3 odsto vakcina protiv gripa, najviše na teritoriji Zapadnobačkog okruga, a najmanje u Raškom okrugu - kažu iz instituta.

Foto: Freepik.com

 

 

Lekari tvrde da ima dovoljno cepiva za sve zainteresovane, i da je važno da ih sve ugrožene grupe, stariji od 65 godina i hronični bolesnici, prime.

Uprkos vakcinaciji vlada virus

Dr Aleksandar Stojanović direktor doma zdravlja "Dr Milutin Ivković" na Paliluli objasnio je za "Blic" da su svi tokom ovog vremena podložni prehladama, ali da od jačine imuniteta osobe znači koji će biti intenzitet simptoma kada se prehladi.

- Svi prelazni periodu u godini, pa tako i ovaj sada sa leta u jesen, i uskoro na zimu uvek donesu viruse i bakterije. Trenutno vlada neki virus koji pogađa deci i starije ljude. Nije u pitanju kovid, ali simptomi su visoka temperatura, bol u grlu, malaksalost, i bolovi u kostima. Ova prehlada nije nimalo naivna, i traje duže od sedam dana, čak deset - kaže Stojanović.

Simptomi Erisa

Upaljeno grlo
Curenje iz nosa
Zapušen nos
Kijavica
Suvi kašalj
Glavobolja
Vlažni kašalj
Promukao glas
Bolovi u mišićima
Promenjen miris

Iz Gradskog zavoda za javno zdravlje savetuju građanima da je najbolje da se vakcinišu protiv gripa oko mesec dana pre nego što se uobičajeno pojavljuje virus gripa u cirkulaciji.

- U Beogradu se virus najčešće otkriva u decembru ili januaru, a svoju maksimalnu aktivnost ispoljava u februaru ili martu. Najoptimalniji period kada treba da se vakcinišemo je oktobar, novembar i prva polovina decembra - navode iz ovog Zavoda.

Lekari i epidemiolozi ističu da je vreme neophodno za sticanje imuniteta kreće se od dve, do tri nedelje nakon davanja vakcine, a trajanje imuniteta varira između šest i 12 meseci.

Kako navode u Gradskom zavodu za javno zdravlje vakcinu protiv sezonskog gripa obavezno bi trebalo da prime osobe starije od 65 godina, hronični bolesnici, sa neurološkim i metaboličkim poremećajima, malignim oboljenjima, imunodeficijencijom, zatim trudnice i svi zdravstveni radnici.

Moguće i preklapanje gripa i kovida

Svi simptomi koji prate kovid mogu se pojaviti i kod gripa. Ipak, kovid i grip se razlikuju u nekoliko stvari. Za razliku od kovida 19, u slučaju gripa retko se dešava da se izgube čulo ukusa i mirisa.

Lekari zato savetuju primanje vakcine protiv gripa i kovida kako bi se izbegla takozvana "savršena oluja" ili "tvindemija". U pitanju je izraz američkih stručnjaka koja označava sudar gripa i kovida.

Lekari podsećaju da svi koji su se vakcinisali protiv gripa imaju manje šanse da se zaraze korona virusom i kod njih se ređe pojavljuju komplikacije, ali da je neophodno vakcinisati se i protiv kovida ako to nije već urađeno!

Simptomi prehlade

Simptomi prehlade su dobro poznati svima - od curenja ili zapušenosti nosa, bolova u grlu do kijanja, nešto je sa čime se susrećemo čim nam opadne imunitet ili se vreme promeni.

Slabost, umor i kašalj se ne javljaju toliko u slučajevima prehlade, dok je i povišena temperatura redak slučaj. Ona se uglavnom javlja kada neko ima grip ili korona virus.

Za razliku od gripa, simptomi prehlade se polako javljaju, dok grip ima odliku da se simptomi udruženi naglo pojave. Uz to, bolovi i opšta slomljenost je izraženija kod gripa.

Za kovid 19 i grip najbolja zaštita jeste vakcinacija koja je posebno važna za osetljive kategorije poput najstarijih i hroničnih bolesnika.

Nova varijanta kovida zadaje muke

Nova podvarijanta omikron soja kovida-19, nazvana “Eris“ registrovana je prošlog meseca u Srbiji. Lekari navode da kod mlađih daje blagu kliničku sliku dok u rizik mogu doći hronični bolesnici, gojazni i starije osobe.

Kako je ranije za "Blic" pojasnio doktor Aleksandar Stojanović, 20 simptoma može da nam ukaže na to da li smo oboleli od korona virusa. Prema njegovim rečima, dovoljno je da imate jedan od simptoma, ali glavni je temperatura koja upozorava da se nešto dešava u vašem organizmu!

Grip nikako "preležati s nogu"

Dejan Jonev lekar pedijatar objašnjava da loše, i hladnije vreme virusima i bakterijama olakša da zaraze čoveka, jer imunitet zna da oslabi zbog ovakvih vremenskih uslova.

- Tada imamo visoku temperaturu, organizam je u lošem stanju, vezani ste za postelju, od simptoma tu su još i jak bol u grlu. Klinička slika kod sezonskog gripa je znatno drugačija, mnogo teža. Savetujem svim ljudima da se odmah jave lekaru koji će obaviti sve potrebne analize krvi, i propisati neophodnu terapiju. Neophodno je i mirovanje kako bi se organizam brže oporavio - napominje Jonev, i dodaje da nije imao slučajeva dece koja su inficirana kovidom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija