• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

11.11.2023

07:15

Za devet meseci za nekretnine Srbi iskeširali 4,8 milijardi evra: Nema štednje kada je kupovina kuća i stanova u pitanju!

Pixabay

Društvo

Za devet meseci za nekretnine Srbi iskeširali 4,8 milijardi evra: Nema štednje kada je kupovina kuća i stanova u pitanju!

Podeli vest

Najviše novca izdvojeno je za stanove, a najskuplji kvadrat plaćen je u 'Beogradu na vodi'. Većina je plaćena gotovinom, samo 6,6 odsto nekretnina je kupljeno pomoću kredita.

Građani Srbije su od početka ove godine za kuće, stanove, vikendice i garaže iskeširali 4,8 milijardi evra! Skoro polovina te sume potrošena je za stanove i u samo devet meseci naši državljani izdvojili su za nekretnine 2,3 milijarde evra.

Kada je u pitanju treće tromesečje ove godine, ukupna suma novca koju su naši građani izdvojili za kupovinu nekretnina iznosila je 1,5 milijardi evra, što je za 43 odsto više u odnosu na isti period 2019. godine, pre pandemije koronavirusa.

Ono što je veoma zanimljivo jeste da je samo 6,6 odsto svih prodatih kuća, stanova, vikendica i garaža plaćeno iz kredita, dok je sve ostalo plaćeno gotovinom. To potvrđuju i agenti za nekretnine, koji ističu da se većina stanova, pa i onih najskupljih, kupuje za gotov novac.

Kako pokazuju podaci Republičkog geodetskog zavoda, u trećem tromesečju ove godine ukupno je prodato 29.248 nekretnina i taj broj je za sedam odsto viši nego u godini pre pandemije.

Prednjači Beograd

Najviše su se prodavali stanovi, a na njih su naši građani potrošili čak 778 miliona evra. Za kuće je izdvojeno 131,2 miliona evra, za građevinsko zemljište 107 miliona, za poslovne prostore 73,3 miliona, a za poljoprivredno zemljište 52,6 miliona evra. Po novcu izdvojenom za nekretnine prednjači Beograd, gde su stanovi, kuće i poslovni prostor plaćeni 715,5 miliona evra, od čega je za stanove izdvojeno 456 miliona evra. Grad Beograd je zabeležio i najveći broj od 6.316 kupoprodajnih ugovora.

Najskuplje prodate nekretnine u trećem kvartalu

* najskuplji kvadrat 9.475 evra 'Beograd na vodi'
* najskuplji stan 2.219.888 evra (346 m2) Savski venac
* najskuplja kuća 2.000.000 evra Stari grad
* najskuplja garaža 48.000 evra

Kada je cena u pitanju, najskuplji kvadrat je prodat po ceni od 9.475 evra na lokaciji "Beograd na vodi", dok je najveća suma izdvojena za stan, ukupne površine 346 metara kvadratnih, 2.219.888 evra na Savskom vencu. Najskuplja kuća prodata je u gradskoj opštini Stari grad za 2.000.000 evra, najskuplje plaćeno parking-mesto u trećem kvartalu prodato je za 48.000 evra.

Da luksuzni i najskuplji stanovi i kuće po pravilu uvek prvi nađu kupce i da zato ne čudi toliki iznos plaćen za njih potvrđuju i agenti za nekretnine. Prema rečima stručnjaka, ono što kupci ovakvih stanova prvo gledaju jeste lokacija - blizina škole za decu, mogućnost da se parkira automobil, kao i prodavnice, kafići, restorani...

Traže se stanovi u zgradama manje spratnosti s najmodernijom kvalitetnom opremom, lepim terasama i jednom ili dve garaže po stanu.

Najskuplje najbrže plane

Vlasnik agencije "Legat" Nedeljko Malinović objašnjava za Informer da se najskuplji stanovi u prestonici prodaju u "Beogradu na vodi", ali i na Dedinju, Senjaku i Vračaru. Ističe i da među kupcima ima dosta Rusa, kao i Srba iz dijaspore.

- Kupci luksuznih stanova očekuju da za cenu koja može da bude viša i od dva miliona evra imaju odličnu lokaciju u blizini škola, vrtića, tržnih centara, da je stan osunčan, da ima lep pogled, kao i da je zgrada okružena velikim zelenim površinama. Za taj novac traži se obavezno novogradnja, odnosno "pametna zgrada" i vrhunski kvalitet. Kada su kuće i vikendice u pitanju, kupci su različiti. Više ne vlada tolika potražnja za nekretninama na planinama, ali se u ostalom delu zemlje dosta kupuju vikendice - objašnjava Malinović.

Zbog Đokovića se traže apartmani na Goču

U agencijama za promet nekretnina navode da poslednjih meseci vlada veliko interesovanje za nekretnine na Goču, s obzirom na to što ovde treba da nikne hotelski kompleks našeg najboljeg tenisera Novaka Đokovića.

- U poslednjih mesec-dva imamo i veću tražnju za kupovinom nekretnina na planini Goč, posebno otkako je objavljeno da će se tu graditi hotel Novaka Đokovića - navodi jedan agent za nekretnine.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija