• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

19.11.2023

09:52

Od ovog kancera oboli više od 1.500 ljudi! Vakcinu dobilo svega pet dosto dece

Printscreen, Pngwing

Društvo

Od ovog kancera oboli više od 1.500 ljudi! Vakcinu dobilo svega pet dosto dece

Podeli vest

Srbija je neslavan rekorder u Evropi po broju obolelih od raka grlića materice, od te bolesti godišnje gotovo 1.500 žena oboli, a više od 700 izgubi život, izjavila je Gorica Đokić, predsednica Udruženja za borbu protiv raka grlića materice i jajnika "Progovori".

Ona je  povodom Svetskog dana eliminacije raka grlića materice, koji se danas obeležava, objasnila da je glavni uzročnik raka grlića materice Humani Papiloma Virus (HPV) i ukazala da protiv tog oboljenja postoji dvojaki način prevencije - imunizacija i redovni ginekološki pregledi.

- Srbija je od juna 2022. godine obezbedila vakcinu protiv Humanog papiloma virusa/HPV o trošku RFZO i započela proces HPV imunizacije školske dece. U tom periodu, vakcinisano je više od 30.000 dečaka i devojčica uzrasta od 9 do 19 godina - rekla je Đokić. 

Ukazala je da je u Srbiji vakcinisamo samo pet odsto devojčica i dečaka koji su po starosti kandidati za vakcinu protiv Humanog papiloma virusa, što predstavlja veoma nizak obuhvat, posebno za zemlju u kojoj prosečno dve žene svakoga dana izgube život zbog karcinoma grlića materice. 

Povodom Svetskog dana eliminacije raka grlića materice Udruženje za borbu protiv raka grlića materice i jajnika "Progovori" dodeliće plakete institucijama koje su najviše doprinele u podizanju svesti opšte i stručne javnosti. 

Đokić je navela da će plakete, pored ministarke zdravlja Danice Grujičić, ministarke prosvete Slavice Đukić Dejanović, direktorke RFZO Sanje Radojević Škodrić i direktorke Instituta za javno zdravlje Srbije Verice Jovanović, biti dodeljene i najuspešnijim domovima zdravlja i regionalnim Zavodima za javno zdravlje koji su imali najveći obuhvat imunizacije protiv HPV u Srbiji, kao što su domovi zdravlja u  Kraljevu, Čačku, Novom Sadu, Nišu, Zavod za javno zdravlje Šabac i drugi. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija