• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug.rs

20.11.2023

11:58

Roditelji, oprez! Ove podatke deca nikako ne treba da ostavljaju na internetu!

Shutterstock

Društvo

Roditelji, oprez! Ove podatke deca nikako ne treba da ostavljaju na internetu!

Podeli vest

Poverenik za informacije od javnog značaja Milan Marinović poručio je deci, povodom Svetskog dana deteta koji se obeležava danas, da je nove tehnologije neophodno koristiti, ali da je pritom potreban oprez i da uvek dobro razmisle koje će podatke podeliti onlajn.

"Uvek dobro razmislite koje ćete podatke da podelite onlajn ili koje ćete informacije dati ili čemu sve odobriti pristup na primer prilikom otvaranja naloga na nekoj društvenoj mreži ili prilikom preuzimanja neke aplikacije ili igrice. Izbegavajte objavljivanje podataka poput imena i prezimena, adrese, telefonskog broja ili ličnih detalja koji bi mogli biti iskorišćeni u svrhe koje nikako ne želite, kao što isto ne biste rekli nepoznatoj osobi koju sretnete na ulici" navodi se u saopštenju poverenika.

Posavetovao ih je da pre objavljivanja ili deljenja fotografija ili video zapisa svojih ili njima bliskih osoba, razmisle da oni mogu otkriti puno, recimo mesto gde žive, školu u koju idu, park i kafić u koji odlaze.

- Na vreme mislite o tome ko će sve moći da vidi vaše objave koje sadrže podatke o ličnosti, tj. da li ste obezbedili da sadržaje koje delite mogu da vide samo oni kojima ste vi to omogućili ili su dostupni širem krugu ljudi, kao i da li ste sam nalog obezbedili dovoljno jakom šifrom koja neće moći lako da se otkrije - poručio je on.

Foto: Shutterstock

 

Istakao je da deljenjem informacija o sebi mogu biti izloženi raznim problemima, jer može doći i do zloupotrebe njihovih podataka od strane onih koji nemaju najbolje namere, pa i dovođenja u ozbiljnu opasnost ili izloženost komentarima zlonamernih ljudi.

O sigurnosti na internetu deca bi, smatra on, trebalo da razgovaraju sa roditeljima, starijom braćom, sestrama ili sa nekom drugom starijom osobom iz svog okruženja u koju imaju poverenja.

O zaštiti na internetu mogu da se upoznaju i u brošuri "Podaci o ličnosti su naše blago, kako ih možemo zaštititi?" koja je objavljena na internet stranici poverenika.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šok! Zelenski ovo nije očekivao! Stigle loše vesti iz Amerike! Prvo se radovao kao malo dete, a sad...
Planeta

Šok! Zelenski ovo nije očekivao! Stigle loše vesti iz Amerike! Prvo se radovao kao malo dete, a sad...

SAD će poslati još "patriot" projektila Ukrajini i potrošiće šest milijardi dolara za jačanje domaće proizvodnje oružja za podršku Kijevu, pošto administracija Džozefa Bajdena počinje da deli sredstva koja je Kongres odobrio ranije ove nedelje. Ministar odbrane Lojd Ostin, SiKju Braun, šef Združenog generalštaba, saopštili su da će dodatni paket od šest milijardi dolara obezbediti vojnu pomoć od američkih odbrambenih kompanija, što znači da će biti potrebno više vremena da stigne do Ukrajine, ali bi trebalo da ojača njenu odbranu na duže, objašnjava "Fajnenšel tajms".

30.04.2024

06:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija