• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Pavle Ivković

22.11.2023

18:36

Đurđina je preživela kancer pluća, a sada ima poruku za sve: To je dan koji nikada neću zaboraviti, ali znam da sam uspela!

Informer

Društvo

Đurđina je preživela kancer pluća, a sada ima poruku za sve: To je dan koji nikada neću zaboraviti, ali znam da sam uspela!

Podeli vest

Đurđina Jovanović (57) iz Mladenovca, živela je život punim plućima uz svoje mališane, jer je radila kao učiteljica. No, život je za nju imao drugi plan, i njen osmeh je bacio u senku.

Osećala je danima umor, a to je bio jasan znak da nešto nije u redu. Kako kaže za Informer.rs, nije ni slutila da će ući u borbu sa najagresivnijim tumorom pluća koji je metastazirao i ušao u četvrtu, najgoru fazu. 

- Pre četiri godine sam danima osećala veliki umor, i odlučila da odem kod lekara kako bih proverila šta se dešava. Nisam ni slutila da ću se suočiti sa kancerom koji je metastazirao - počinje svoju priču za naš portal Đurđina. 

Nakon posete lekaru, morala je da ode kod neurologa. 

- Poslali su me kod neurologa na pregled, jer su polako počeli i drugi simptomi da se javljaju. Kada sam otišla na pregled, rekli su mi da moram da uradim skener. Čekala sam rezultate, koji su me iznenadili, jer su bili jako loši. Tako je počela moja borba za život - priča nam Đurđina. 

Bilo joj je sve gore, nije mogla da jede, sama da hoda i imala je velike bolove. Ipak, nije klonula duhom, već je u svemu nalazila motiv za dalje. 

Foto: Informer

 

- Kada sam se suočila sa svim nedaćama koje su me snašle, ja sam znala da moram napred i da je teško, metastaze su se proširile na ostale organe. Ipak, imala sam sreće, jer u Srbiji postoji terapija - priseća se. 

Inovativna terapija koja je stigla u Srbiju Đurđini je pomogla da dođe do izlečenja, a posebnu zahvalnost, kaže, duguje RFZO. 

- U momentu kada sam ja došla do toga da primim lek, taj lek, tačnije imunološku terapiju, RFZO je uvrstio u lekove koje finansira država. Taj lek se pre kupovao od donacija, a sada je besplatan za sve ljude, što je zaista ogromna pomoć i sjajna stvar. 

Neko vreme nije radila, a onda je odlučila da se vrati u školsku klupu i nastavi tamo gde je stala. 

- Moja deca, moji učenici, su znali da sam veoma bolesna, sve su mi pomagali i sve smo zajedno radili, svakodnevno sam imala pomoć i podršku. Moram da kažem, da su mi moja porodica i prijatelji takođe bili najveća podrška i hvala im na tome - kroz osmeh nam priča Đurđina. 

Dan koji nikada neće zaboraviti. 

- Bila sam na kontroli na koje stalno idem, ali je svaki skener bio sve kraći, i tada sam videla da sam uspela. I nakon prve terapije je bilo bolje, a kako je vreme odmicalo situacija se drastično menjala. Ostala sam na jednom, primarnom tumoru i on je "sređen" X nožem, Od tada idem na kontole, pijem svoju terapiju i osećam se sjajno. Tračala sam beogradskim ulicama, smejala se i pevala, jer znam da sam uspela... to je sreća koje ne može da se opiše rečima - prepričava nam. 

Odustajanje nije opcija!

- Mnogo ljudi nažalost ima ovu bolest, a ja za sve njim imam jednu veoma bitnu poruku. Kada je najteže, budite najjači, odustajanje nije opcija kad sam ja mogla, možete i vi. Posebno se obraćam ljudima koji imaju kancer sa metastazama, verujte da možete sve i uspećete. Kada pomislite da to vama ne može da se desi, e pa može, ali tako može da vam se desi i da se izlečite. Verujte i ne odustajte! - poručlila je Đurđina. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM
Rezultati nisu konačni ali...

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM

Prema prvim rezultatima do sada prebrojanih glasova sa biračkih mesta kada je reč o predsedničkiom izborima u Severnoj Makedoniji, prednost kandidata VMRO-DPNE Gordane Šiljanovske Davkove u odnosu na Stevu Pendarovskog iz Socijaldemokratskog saveza (SDSM) je ogromna. Šiljanovska Davkova je dobila na 90 odsto obrađenih mesta podršku 481.217 glasača, a Pendarovski 216.902 birača!

08.05.2024

21:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija