• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

23.11.2023

10:24

Preminuo Ratko Božović

Informer

Društvo

Preminuo Ratko Božović

Podeli vest

Sociolog i kulturolog Ratko Božović preminuo je u 89. godini života.

Božović je rođen 1934. godine u Banjaluci, završio je Gimnaziju u Nikšiću, a potom i Filozofski fakultet 1959, navodi se u zvaničnoj biografiji na sajtu Univerziteta Crne Gore.

Magistrirao je 1967, a doktorirao 1971. godine, a uža specijalizacija bile su mu teorija i sociologija kulture, sociologija slobodnog vremena i sociologija umetnosti.

Držao je predavanja na redovnim i postdiplomskim studijama, a bio je i rukovodilac smera Sociologija kulture i kulturna politika na postdiplomskim studijama Fakulteta političkih nauka, gde je predavao Fenomene modernog sveta.

Bio je profesor na Fakultetu dramskih, Fakultetu likovnih umetnosti i Filološkom fakultetu u Beogradu i na postdiplomskim studijama Arhitektonskog.

Takođe, predavao je i na Fakultetu političkih nauka i Fakultetu vizuelnih umetnosti u Podgorici, a deset godina radio je kao predavač na Filozofskom fakultetu u Nikšiću. Pored profesorske karijere, radio je i kao jugoslovenski dopisnik francuskog časopisa za svetsku politiku „Nova demokratija“ i urednik edicije „Kultura i društvo“ i nikšićke biblioteke „Poenta“.

Kao student, boravio je u Parizu, a kasnije i u Njujorku. Autor je oko 300 naučnih, 150 stručnih radova i 15 naučnih projekata.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija