• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B.S.

23.11.2023

14:09

Pogledajte koliko je domaćinstava ostvarilo popust za struju:  U ovim gradovima su najveće štediše, računi im niži i za 1.400 dinara

Shutterstock, Branko Pantelić, Pngwing

Društvo

Pogledajte koliko je domaćinstava ostvarilo popust za struju: U ovim gradovima su najveće štediše, računi im niži i za 1.400 dinara

Podeli vest

Više od 600.000 domaćinstava u Srbiji je u oktobru dobilo niže račune za struju za oko 40 odsto, jer su potrošili mnogo manje električne energije nego u istom mesecu prošle ili pretprošle godine.

Tako su svi oni koji imaju prosečan račun od oko 3.500 dinara, sada dobili umanjenje i platiće svega 2.100 dinara.

I iz Elektroprivrede Srbije su saopštili da je pravo na popust zbog uštede električne energije u oktobru 2023. godine ostvarilo 1.870.469 domaćinstava. Najveći popust od 40 odsto dobilo je 30 odsto domaćinstava, dok je za 12 odsto korisnika račun manji za 20 odsto.
- Popusti su između ostalog i podsticajna mera za građane kako bi se odgovorno odnosili prema električnoj energiji, racionalno je trošili, čime ne samo da štedimo već i unapređujemo energetsku efikasnost. Prve uštede domaćinstava već su evidentirane u oktobarskom računu. Od ukupno 3.201.628 domaćinstava koja su mogla da ostvare uštedu, više od 58 odsto smanjilo je potrošnju struje za više od 5 odsto u odnosu na isti mesec u prethodne dve godine - saopštili su iz ovog preduzeća.

Najviše su štedeli građani u Beogradu, Subotici, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Smederevu - rekao je prvi čovek „Elektroprivrede Srbije“ Dušan Živković, i podsetio da su iznosi popusta
uvećani u odnosu na prošlu godinu.
- Dodatni popust ove godine je i umanjenje od 5 odsto ukoliko domaćinstva korišćenje električne energije u nižoj tarifi uvećaju za 5 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine. Tu pogodnost ostvarilo je 374.579 domaćinstava, odnosno 11 odsto. Osim što su građani ostvarili popust za racionalno korišćenje električne energije, ukupna potrošnja domaćinstava manja je za 8,75 odsto u odnosu na oktobar 2022. godine, odnosno 20,16 odsto u odnosu na oktobar 2021. godine - rekao je on.

Saveti za uštedu

* isključite sijalice pri izlasku iz prostorije
* koristite štedljive sijalice
* pređite na efikasnije mašine i frižidere koji štede energiju
* smanjite upotrebu tople vode, samim tim i bojlera, tuširajte se umesto da se kupate
* držite termostate na grejnim telima na nižoj temperaturi
* kuvajte u posudama sa poklopcem
* bojler punite samo noću kad je jeftina struja
* koristite mašinu za pranje sudova i veša tek kada je puna
* koristite programe za pranje na nižim temperaturama (40-60 stepeni)
* isključite računar i monitor nakon završetka rada
* isključite punjače baterija za laptopove i mobilne iz utičnica posle korišćenja

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija