• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

27.11.2023

08:57

Predsednik Vučić najavio ozbiljnu finansijsku pomoć! Evo koliko će novca i koje grupe građana dobiti od države!

Informer/shutterstock

Društvo

Predsednik Vučić najavio ozbiljnu finansijsku pomoć! Evo koliko će novca i koje grupe građana dobiti od države!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, gostujući u emisiji "Hit tvit, najavio je ozbiljnu pomoć države različitim grupama građana među kojima je i pomoć za srednjoškolce!

Predsednik je naglasio da će se novac prebacivati preko majki i istakao da je ovo važna mera pred praznike, kako bi roditelji mogli da obraduju svoju decu poklonima.

- Razgovarali smo oko nekih dodatnih mera. Ljudi će biti obradovani. Prebacićemo u narednih 10 dana novac u iznosu od 10.000 dinara svakom srednjoškolcu u našoj zemlji - naveo je Vučić i dodao da će se novac prebacivati preko majki, gde nema majki biće preko oca.

Foto: prinstscreen pink

 

Penzionerima 20.000 dinara od države

U skladu sa zaključkom vlade, Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (Fond PIO) isplatiće novčanu pomoć u iznosu od 20.000 dinara korisnicima penzija (starosnim, prevremenim starosnim, invalidskim i porodičnim penzionerima), korisnicima privremene naknade - invalidima rada druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti i invalidnoj deci - korisnicima privremene naknade kod Fonda PIO koji su ostvarili pravo zaključno sa 23. novembrom 2023. godine, objavljeno je na sajtu Fonda PIO.

Popust za vozne i avio-karte

Predsednik Vučić je najavio penzionerski popust za najstarije sa karticama, koje im garantuju popust od 30 odsto za vozne, odnosno, 15 odsto za avio-karte. 

Foto: Tanjug

 

Za studente pomoć države 1.000 dinara na studentske kartice i popusti

 

Prijave za studentske kartice počele su 13. novembra, prilikom čega se predviđa da će svih 240.000 studenata dobiti kartice 1. januara 2024. godine, sa brojnim pogodnostima koje će olakšati život i studiranje.

Studenti će u sklopu programa dobiti i tekuće račune u banci "Poštanska štedionica", a kako je Vučić sinoć najavio, na studentske kartice biće uplaćeno po 1.000 dinara svakom studentu.

Sa druge strane, studentske kartice počeće se izdavati 1. decembra, i za njih će važiti 20 odsto popusta za vozne, odnosno 10 odsto za avio-karte "Er Srbije".

10.000 dinara za korisnike socijalne pomoći

Oko 221.000 Srba od 1. decembra može da očekuje isplatu novih 10.000 dinara pomoći države, najavio je krajem oktobra predsednik Aleksandar Vučić. Naime, ova runda državne pomoći leći će na račune svim korisnicima socijalne pomoći, kao i svim slepim, dementni, i starijim osobama sa neizlečivim bolestima.

- Po 10.000 dinara korisnicima socijalne pomoći biće isplaćeno oko 1. decembra, a slepim, dementnim, starijim osobama sa neizlečivim bolestima biće takođe isplaćeno po 10.000 dinara, a u pitanju je oko 51.000 korisnika, objasnio je Vučić.

Od oktobra meseca svi korisnici socijalne pomoći primaju isplate na isti datum. Preciznije 20. oktobra isplaćene su sledeće naknade:

Novčane socijalne pomoći, posebne novčane naknade i dodataka za pomoć i negu drugog lica

Naknade za izdržavanje korisnika na porodičnom smeštaju

Dečiji i roditeljski dodatak

Naknade zarade, odnosno plate za vreme porodiljskog odsustva, nege deteta i posebne nege deteta direktno od strane Ministarstva po novom zakonu

Ostale naknade po osnovu rođenja i nege deteta i posebne nege deteta direktno od strane Ministarstva po novom zakonu.

Smanjenje računa za struju za ovu grupu građana

Nakon što je struja poskupela 1. novembra za 8 odsto, država je obezbedila mogućnost da se računi za električnu energiju umanje tokom sezone.

Ovi popusti su posebno rezervisani za penzionere kojima penzija ne prelazi 21.766,26 dinara, koji će imati pravo da umanje račune i za 1.000 dinara tokom grejne sezone.

Foto: Shutterstock, Branko Pantelić, Pngwing

 

Pored ovoga, najavljene su još tri vrste popusta:

Domaćinstvima koja smanje potrošnju električne energije tokom ove grejne sezone EPS će odobravati popust od 20 do 40 odsto popusta na mesečni račun, što je više nego prošle zime.

Domaćinstva koja smanje potrošnju za pet do 15 odsto u odnosu na isti mesec u prethodne dve godine u kom je ostvarena veća potrošnja, dobiće popust od 20 odsto. Za uštedu od 15 do 20 odsto umanjenje je 25 odsto, a za uštedu od 20 do 25 odsto obračunavaće se 30 odsto popusta.

Evo šta tačno piše u novoj Uredbi za popuste za struju i gas

Za domaćinstva koja smanje potrošnju električne energije za 25 do 30 odsto biće popust od 35 odsto, dok će najveći popust od 40 odsto dobiti oni koji smanje potrošnju za više od 30 odsto.

EPS će, uz popust za izmirenje računa na vreme, domaćinstvima obračunati i popust od pet odsto ukoliko učešće niže tarife u mesečnom obračunu uvećaju za najmanje pet odsto u odnosu na isti mesec 2022. godine.

Povećanje penzija i standarda života do kraja godine

Nakon oktobarskog povećanja penzija za 1,65 miliona najstarijih, penzionere očekuje još jedno povećanje januara 2024. godine, kada će se prosečna primanja povećati na 45.500 dinara, ili u proseku oko 8.800 dinara više.

Pomenuta povećanja penzija će iznositi:

5,5 odsto od 1. oktobra 2023. (na čeku će se to osetiti u novembru)

14,6 odsto od 1. januara 2024. (na čeku će se to osetiti u februaru)

Pored povećanja penzija, država priprema i novu Strategiju za penzionere u kojoj piše da su ciljevi povećanje svesti o potrebama starih, unapređenje pristupa uslugama, posebno starijima u ruralnim područjima, pristup učenju, sportsko-rekreativnim i kulturnim sadržajima, unapređenje volonterskih aktivnosti i institucionalne zaštite starijih.

Novih 500.000 vaučera za odmor u Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će biti produžen rok za upotrebu preostalih 40.000 vaučera za odmor, kao i da građani od 1. januara naredne godine mogu da očekuju novih 500.000 vaučera za odmor u Srbiji.

Pravo na ovu pomoć države u Srbiji imaju:

penzioneri

nezaposlena lica, odnosno korisnici posebnih novčanih naknada

zaposleni građani, čija primanja ne prelaze 70.000 dinara

ratni vojni invalidi i civilni invalidi

poljoprivrednici

studenti

Vrednost vaučera za odmor iznosi 5.000 dinara, navedeni iznos predstavlja maksimalni iznos sredstava, koji korisnik može koristiti pri subvencionisanom korišćenju usluga smeštaja u ugostiteljskim objektima, bez obzira kolika je vrednost izvršene usluge smeštaja.

 

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Milica

pre 5 meseci

Ovo su ozbiljne i velike mere u cilju boljeg života svih naših građana.

Igor

pre 5 meseci

Narod daje punu podršku svim ovim podsticajnim merama koje ova vlast primenjuje.

Rajko

pre 5 meseci

Ovo je pametna unutrašnja politika koja direktno pomaže osećaju blagostanja našeg naroda i obezbeđuje bolji život.

Milos

pre 5 meseci

Ovo su velike stvari za naš narod koji će jasno pokazati na izborima kome daje punu podršku.

Aca

pre 5 meseci

Narod vidi ko se za njih bori i ko primenuje mudre odluke sa ciljem da svima nama bude bolje.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)
Live TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)

Bitka za Časov Jar se zaoštrava. Zelenski smenio načelnika odeljenja za sajber bezbednost. Zašto je poseta kineskog predsednika važna za celu Evropu. Kolumbija prekinula diplomatske odnose sa Izraelom. Gosti emisije "Rat uživo" bili su analitičar prof. dr Miloš Laban i sociolog prof. dr Ilija Kajtez. Uživo u program javio se i geopolitički analitičar Milutin Ilić.

02.05.2024

19:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija