• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

27.11.2023

22:14

Srpski ultramaratonac Jovica Spajić pobedio u najtežoj trci na svetu! Na Aljasci za sedam sati prešao 567 km na minus 20!

instagram, rakovicainfo

Društvo

Srpski ultramaratonac Jovica Spajić pobedio u najtežoj trci na svetu! Na Aljasci za sedam sati prešao 567 km na minus 20!

Podeli vest

Jovica Spajić, srpski ultramaratonac pobedio je u najtežoj trci na svetu, koja se održava na Aljasci.

Za 7 dana, 4 sata i 29 minuta prešao je 565 kilometara dok je temperatura u toku trke bila i -20°C (a zna da ode i na -60°C, zbog čega zamalo prošli put nije ostao bez palca) i to sve na posnoj ishrani.

Drugoplasirani trkač za Jovicom zaostao je čak 65 kilometara!

 

 

Pravi test ljudske izdržljivosti, prilagodljivosti i mentalne snage, takmičari prelaze 350 milja istorijskom stazom Iditarod sopstvenom snagom, vukući sa sobom svu svoju opremu za preživljavanje. Pre dolaska na cilj u McGrathu na Aljasci nudi se samo šest kontrolnih punktova sa hranom i minimalnim prostorijama za spavanje.

Foto:  

Foto:jovicaspajic.com

Posle ovog poduhvata Jovica Spajić eksluzivno za Trčanje.rs je govorio o celom putu.

Iditarod Trail Invitational je zimski ultramaraton sa najdužim trčanjem na svetu.

Jedno od najizazovnijih iskustava na planeti, učesnici se susreću sa ekstremnim fizičkim, ekološkim i mentalnim izazovima dok putuju istorijskom stazom Iditarod na biciklu, nogama ili skijama. Trka zahteva samodostalnost i značajnu elastičnost da bi se prebrodilo i do 30 smrznutih dana i noći, Iditarod Trail Invitational je svoju reputaciju izgradio na zloglasnim negostoljubivim uslovima i minimalnoj spoljnoj podršci.

Pravi test ljudske izdržljivosti, prilagodljivosti i mentalne snage, takmičari prelaze 350 kilometara istorijskom stazom Iditarod sopstvenom snagom, vukući sa sobom svu svoju opremu za preživljavanje. Pre dolaska na cilj u McGrathu na Aljasci nudi se samo šest kontrolnih punktova sa hranom i minimalnim prostorima za spavanje.

Nedavno pokorio i brazilsku amauonsku džunglu!

Spajić je nedavno osvojio "Jungle Marathon" u šest faza kroz brazilsku amazonsku džunglu. To je ekstremna avantura s mnogo opasnih životinja na stazi. 2016. godine osvojio je trku "La Ultra - The High" i vodio na trci "Yukon Arctic Race". Jovica Spajić je jedan od najboljih ultra trkača na svetu.

Jovica Spajić konstantno se usavršava i stiče znanje i veštine kroz stalnu edukaciju kroz kurseve i obuku u alpinizmu, slobodnom penjanju, padobranstvu, obučava se za preživljavanje u ekstremnim uslovima, širi znanje i u poljima topografije i ishrane .

Izuzetno obučen, taktički, mentalno i fizički. Sve to mu je bilo dovoljno da se upusti u najveće i najekstremnije izazove koje jedan ljudski organizam može da podnese. Veoma pažljivo anlizira i bira nejveće i najteže svetske trke na kojima uzma učešće. Njegova svestranost, pripremljenost, motiv i duboka vera u sebe, ga odvodi od 2012. god na najzahtevnije svetske ultramaratonske trke, gde postaje jedan od najboljih ultramaratonaca sveta. Ono što je specifično za njegovu ličnost je da on činjenično jeste konkurent drugih učesnika ali na svakoj trci uvek pre svega pomera sopstvene granice u borbi​ ​sa,​ ​za​ ​njega​ ​najtežim​ ​takmičarem​ ​–​ ​sa​ ​samim​ ​sobom.

Svi rezultate koje je do sada postigao su dostupni na sajtu „DUV ultra marathonstatistic“ ​http://statistik.d-u-v.org/index.php?Language=EN

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija