• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Euronews

29.11.2023

10:54

Paprene kazne za roditelje bahate dece! Evo kako će se ubuduće postupati u slučajevima vršnjačkog nasilja

Shutterstock

Društvo

Paprene kazne za roditelje bahate dece! Evo kako će se ubuduće postupati u slučajevima vršnjačkog nasilja

Podeli vest

Prema propisima novog Zakona o obrazovanju, učenik, koji ispoljava nasilje, nakon što direktor donese rešenje o udaljavanju, prelazi na onlajn nastavu.

U Skupštini Srbije nedavno je usvojeno nekoliko novih zakona, i to Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja – ZOSOV, Zakon o osnovnom obrazovanju i Zakon o srednjem obrazovanju.

Izmene koje su unete odnose se pre svega na održavanje discipline i sprečavanje nasilja. Primera radi, nova pravila predviđaju mogućnost da direktor donese odluku o udaljavanju učenika sa nastave, ukoliko učini težu povredu discipline. U ovakve prekršaje spada unošenje droge, alkohola ili oružja u školu, maltretiranje drugih učenika. Suspenzija sa nastave može trajati minimalno pet dana, a maksimalno do okončanja disciplinskog postupka.

Šta predstavlja udaljavanje sa nastave?

Udaljavanje sa nastave ne znači da učenik gubi pravo na obrazovanje u danima odsustva. Učenik, zapravo, nakon što direktor donese rešenje o udaljavanju, prelazi na onlajn nastavu.

- Direktor škole nakon procene Tima za zaštitu u školi, donosi rešenje o udaljenju učenika. Udaljenje učenika nije kazna, to je mera koja je u interesu smirivanja situacije u školi kao i smanjenja napetosti u školi. Ova mera predviđena je kao preventiva koja treba da se pozitivno odrazi na ponašanje učenika i na sam rad škole - kaže Robert Džunić, član Upravnog odbora Društva direktora Srbije i Radne grupe za sprečavanje nasilja u školama.

Foto: printscreen

 

Za vreme trajanja mere udaljenja sa nastave, roditelj učenika i učenik dužni su da se informišu o toku nastave, a škola je u obavezi da učeniku dostavi materijal za rad kako bi se obezbedio kontinuitet u procesu nastave.

- Samim tim uvažena su prava učenika na nastavni proces, te se udaljenje učenika, odnosno njegovo odsustvo ne smatra neopravdanim izostancima. Njagovo odsustvo tretira se kao učenje na daljinu, odnosno, onlajn nastava. Ova mera je preventivnog karaktera koja u teškim situacijama daje vreme školi za pravedno i zakonsko postupanje, a samom učeniku da ukaže na važnost poštovanja pravila u školi i ispunjavanja obaveza učenika - objašnjava Džunić.

Dodaje da ova mera obavezuje roditelje na aktivno učešće u svim oblicima pojačanog vaspitnog rada sa učenikom kao i član zakona koji definiše odgovornost roditelja.

Dodatne novine u Zakonu

Takođe, među novinama je i brojčana ocena iz vladanja od drugog razreda osnovne škole i ona ulazi u prosek i utiče na opšti uspeh učenika, kao i nemogućnost ispisivanja učenika iz škole do okončanja vaspitno-disciplinskog postupka, koji sada mora biti završen u kraćem roku. To bi trebalo da spreči dosadašnje zloupotrebe.

Foto: printscreen

 

Naime, u najvećem broju slučajeva su deca koja naprave težu povredu prolazila bez posledica jer, ako se odmah po pokretanju disciplinskog postupka ispišu iz škole u kojoj su napravili prestup, postupak se automatski prekida. Istovremeno, učenik se može upisati u novu školu koja, onda, nema osnova da pokrene postupak. Tako deca, ma koliki prestup bio, prolaze potpuno nekažnjeno.

Novčane kazne za roditelje

Ipak, novina o kojoj se najviše govorilo je povećanje minimalne novčane kazne za roditelje dece koja naprave povredu obaveze, sa 5.000 na 10.000 dinara i sa 30.000 na 40.000 dinara. U toku disciplinskog postupka škole imaju obavezu da intenziviraju saradnju sa MUP-om, Centrom za socijalni rad, lokalnom zajednicom. S obzirom na to da do sada nijedna takva kazna nikad nije izrečena, upitna je i svrha povećanja iznosa.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front!
Live TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front!

U Pojasu Gaze od početka sukoba ubijeno je više dece nego u svim svetskim sukobima zajedno. Amerika štiti Izrael do krajnjih granica, ipak navodno se sprema optužnica protiv Netanijahua zbog svega što se dešava u Pojasu Gaze. Na ovu, ali i druge aktuelne teme govorili su gosti "Rata uživo" Vojislav Milošević, direktor Centra za antiterorizam i Ivan Ivanović iz pokreta "Naši".

28.04.2024

19:53

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija