• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir

07.12.2023

15:25

Čak 85 odsto građana misli da je nasilje nad ženama privatni problem: Kažu da ne treba da se mešaju ni da prijave

Shuterstock

Društvo

Čak 85 odsto građana misli da je nasilje nad ženama privatni problem: Kažu da ne treba da se mešaju ni da prijave

Podeli vest

Prema poslednjim podacima oko 85% ljudi u Srbiji misli da je nasilje nad ženama privatan problem!

Ovakvi podaci posebno zabrinjavaju s obzirom na to da je od početka godine ubijeno 28 žena u rodno-partnerskim odnosima, saopšteno je na konferenciji o borbi protiv rodno zasnovanog nasilja nad ženama.

Savetnica u Ministarstvu kulture Gordana Predić rekla je da većina građana Srbije, čak 85% smatra da je nasilje u porodici privatna stvar i da ne treba da se mešaju.

- Pre nego što se desi femicid, moramo da prijavimo nasilje, a ne da ga ignorišemo - kazala je Predić.

Ona je dodala da je "veliki teret" za žene neplaćeni rad i da one troše duplo više vremena od muškaraca radeći kućne poslove.

- Ekonomska zavisnost žena je problem. One se pored svog posla još dva do četiri sata svakog dana bave kućnim poslovima. Taj rad na mesečnom nivou po nekim proračunima vredi oko 546 evra. Žene zbog obaveza oko domaćinstva ne stižu da se dodatno edukuju i posvete sebi - izjavila je Predić.

Ona je ocenila da je na selu taj problem još izraženiji.

- Na selu tri od četiri žene rade bez plate - rekla je Predić.

Pomoćnica poverenice za ravnopravnost Tatjana Prijić je kazala da je istraživanje Svetske banke pokazalo da žene poseduju "samo 33 odsto svetskog bogatstva".

Ona je dodala da žene provode više vremena starajući se o deci i ocenila da očeve treba podstaći da se više angažuju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM
Rezultati nisu konačni ali...

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM

Prema prvim rezultatima do sada prebrojanih glasova sa biračkih mesta kada je reč o predsedničkiom izborima u Severnoj Makedoniji, prednost kandidata VMRO-DPNE Gordane Šiljanovske Davkove u odnosu na Stevu Pendarovskog iz Socijaldemokratskog saveza (SDSM) je ogromna. Šiljanovska Davkova je dobila na 90 odsto obrađenih mesta podršku 481.217 glasača, a Pendarovski 216.902 birača!

08.05.2024

21:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija