• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

09.12.2023

07:00

Obeležavamo Međunarodni dan borbe protiv korupcije! Srbija ostvarila ogroman napredak!

Shutterstock

Društvo

Obeležavamo Međunarodni dan borbe protiv korupcije! Srbija ostvarila ogroman napredak!

Podeli vest

Danas, 9. decembra, obeležava se Međunarodni dan borbe protiv korupcije.

Korupcija košta svetsku ekonomiju 2.600 milijardi (2,6 biliona) dolara svake godine, govore podaci Ujedinjenih nacija.

"Korupcija je ozbiljno krivično delo koje može da podrije društveni i ekonomski razvoj u svim društvima. Nema zemlje, regiona ili zajednice koja je imuna" poručuju Ujedinjene nacije. Iznos od 2,6 biliona predstavlja više od pet odsto ukupnog svetskog BDP-a. Svetska organizacija navodi da se bilion dolara godišnje, ukradeno kroz korupciju, uzima u obliku mita.

Konvencija Ujedinjenih nacija za borbu protiv korupcije stupila je na snagu u decembru 2005. godine. od kada se 9. decembra i zvanično obeležava Međunarodni dan borbe protiv korupcije.

Korupcija prodire u sve segmente društva i predstavlja najveću ugroženst društvenog i političkog razvoja, te prosperiteta. Borba protiv nje mora biti tačka koja će ujediniti sve građane, da već jednom pokažu da mu je dosta dvostrukih kriterija, nejednakih šansi, praznih obećanja i čekanja trenutka kada će se pomaci vidjeti u svakodnevnom životu.

Foto: Freepick

 

Od usvajanja Konvencije Ujedinjenih nacija protiv korupcije 2003. godine, 9. decembar se obeležava kao Međunarodni dan borbe protiv korupcije – dan posvećen podizanju svesti u javnosti o opasnostima koje korupcija predstavlja za stabilnost društva i mobilisanju političke volje da se uhvati u koštac sa ovim globalnim problemom. Korupcija pogađa sve zemlje na svetu i podriva temelje demokratskih institucija, privredni razvoj, vladavinu prava i ugrožava kvalitet života svih građana.

Suzbijanje korupcije nije jednostavan zadatak. To je borba koja se tiče svih nas i zahteva da svi budemo uključeni. Potrebna je ne samo posvećenost nezavisnih tela za borbu protiv korupcije u sprečavanju, otkrivanju i pozivanju na odgovornost korumpiranih državnih službenika, već i aktivno učešće svakog građanina ponaosob koji treba da kaže NE korupciji, da pred njom ne zatvara oči i da zahteva transparentnost i odgovornost od onih koje je glasanjem postavio na funkcije.

Srbija ostvarila ogroman napredak u borbi protiv korupcije

Republika Srbija je ostvarila značajan napredak u borbi protiv korupcije, uspešno ispunivši 10 od 13 preporuka Grupe država protiv korupcije (GRECO) organa Saveta Evrope, pokazuje najnoviji izveštaj ove organizacije. Reč je o preporukama iz Četvrtog kruga evaluacije, dok su preostale tri preporuke delimično ispunjene.

Foto: printscreen

 

U izveštaju se navodi da je značajan napredak napravljen u reformi Visokog saveta sudstva, sa većinom članova biranim od strane sudija smanjujući politički uticaj, dok su slične reforme postignute i u Državnom veću tužilaca.

Poboljšana je transparentnost kroz objavljivanje zakonskih nacrta i amandmana, kao i kroz efikasnije organizovanje javnih rasprava. Takođe, implementacija novih etičkih kodeksa za poslanike, sudije i tužioce znatno podiže standarde integriteta i profesionalizma, prema oceni ovog tela Saveta Evrope.

Ispunjavanje ovih preporuka predstavlja rezultat angažovanja ka jačanju vladavine prava i osiguranju nezavisnosti pravosudnog sistema, čemu je prethodilo usvajanje ustavnih amandmana, seta pravosudnih i drugih zakona, podzakonskih akata i procedura.

Ministarstvo pravde se obavezuje na nastavak rada na ispunjenju preostalih preporuka i daljem razvoju pravosudnog sistema u skladu sa evropskim standardima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija