• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pavle Ivković

09.12.2023

10:03

Heleni (5) malo fali do srećnog odrastanja, a u tome smo joj potrebni svi! Turska je jedini spas, ali roditelji nemaju dovoljno novca

printscreen

Društvo

Heleni (5) malo fali do srećnog odrastanja, a u tome smo joj potrebni svi! Turska je jedini spas, ali roditelji nemaju dovoljno novca

Podeli vest

Helena Kadrija (5) rođena je kao zdrava beba iz uredno vođene trudnoće, u desetom mesecu života, preko noći ona je postala drugo dete. Dete koje ne drži glavu samo, jede na flašicu, ne kreće i ne govori.

Danas, nakon nekoliko godina, Helenini roditelji se bore protiv opakih dijagnoza, koje su im promenile život. Jedina nada za Helenu i njeno srećno odrasatnje, jeste terapija matičnim ćelijama u Turskoj. 

Za Informer.rs Helenina mama Slađana, otkriva detelje i šalje apel svima da im pomognu. 

- Helena je do desetog meseca bila sjajna, veselo i razigrano dete koje je stalno brbljalo nešto, a onda je dobila temperaturu i tako je sve počelo. Za samo nekoliko dana, ona je prestala da jede, vratila se na flašicu, nije mogla sama da drži glavu i onaj bebeći govor je nestao - priča nam mama. 

Kako kaže, radili su sva ispitivanja i slali analize u inostranstvo, ali niko ne zna šta je uzrok bolesti.

- Sve smo radili, sve moguće analize i genetiku, ali zaista nemamo odgovor na naša pitanja, a to je kako je do bolesti došlo. Heleni je dijagnostikovana cerebralna paraliza i hipotonija. Helena je krenula na fizikalne terapije. Upornim radom napredak je vidljiv ali ne i dovoljan, bili smo u Turskoj gde je primila tri terapije matičnih ćelija i od tog momenta je ona mnogo bolje, ali su nam potrebne još tri terapije.

Turska je jedino rešenje za Helenu, a vremena povratka na kliniku je sve bliže. Potrebno je ukupno 30.000 evra, a majka šalje apel svima da pomognu. 

- Nama su rekli da ona neće hodati, a ona ipak ima veliki napredak, sada se borimo za to da počne da priča i da jede samostalno, a te tri terapije su nam preko potrebne. Plan je da se u martu ili aprilu vratimo ponovo u Tirsku, ali nam je problem novac, ipak je to za nas velika cifra. Nadamo se da ćemo uspeti uz pomoć svih da izlečimo Helenu - kaže majka koja ne gubi nadu da će svoju ćerku ponovo gledati kao samostalno dete, koje brblja i samo jede. 

Helena je neverbalna ali vedra i nasmejana devojčica. Prohodala je sa dve i po godine. Uživa u igri sa svojim sestrama.

Da bi se iz Helene izvukao maksimum potreban je kontinuirani rad što iziskuje mnogo novca jer se tretmani rade u privatnim ordinacijama a roditelji su do sada iscrpeli sve resurse i ovim putem se obraćaju svim humanim ljudima da im pomognu.

Sredstva su joj potrebna za tretmane matičnim ćelijama, specijalističke i kontrolne preglede, genetska ispitivanja, operaciju strabizma, za logopedske tretmane, fizikalne terapije i ostale potrebne terapije.

Srbijo, pomozimo Heleni!

Upišite 1129 i pošlajite na 3030

Uplatom na dinarski račun:

160-6000001248260-51

Skeniranjem NBS IPS QR koda na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod

*Pristupite preko vaše mBanking aplikacije i skenirajte kod sa ekrana. Iznos je podešen na 1000 RSD, a korekcija iznosa se može uraditi u samoj aplikaciji.

Uplatom na devizni račun:

160-6000001248436-08

IBAN:

RS35160600000124843608

SWIFT/BIC:

DBDBRSBG

Instrukcije za plaćanje


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija