• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

15.12.2023

09:51

Novi potresi bude novi strah: Prošlo je više od decenije od razornog zemljotresa u Kraljevu i vek od najjačeg u Lazarevcu!

Shutterstock

Društvo

Novi potresi bude novi strah: Prošlo je više od decenije od razornog zemljotresa u Kraljevu i vek od najjačeg u Lazarevcu!

Podeli vest

Vesti o novim zemljotresima koji od početka decembra tresu tlo u Srbiji neminovno podstiču temu o potencijalnom riziku i šteti koju novi potresi mogu izazvati. Iako je najjači zemljotres koji Srbija pamti bio onaj od 6 stepeni po Rihterovoj skali u Lazarevcu davne 1922. godine, u sećanju su još sveže apokaliptične scene iz Kraljeva i ogromna šteta koju je ovaj grad doživeo 2010. godine.

Pre nešto više od mesec dana, Kraljevčani su se setili 3. novembra 2010. godine. Datuma kada im je razorni zemljotres jačine 5,4 stepeni po Rihteru nemilice srušio ono što su smatrali čitavim svojim životom.

Život se nastavio, ali nije promenio činjenicu da su tih dana i meseci oči čitave Srbije bile uprte u Kraljevo. Jedan bračni par je nastradao kada se krov urušio na njih dok su spavali, a pedesetak osoba je lakše povređeno. Ali, strah koji se tada uvukao u kosti stanovnika ovog grada, ni posle više od deset godina, nije nestao.

- Taj osećaj nije baš moguće rečima opisati. Iako smo svi spavali, prvo se začulo nekakvo nadolaženje nečega. I onda počinje podrhtavanje, stvara se velika buka. Sa zidova i polica pada sve. Počinje vriska dece, jurnjava ka vratima i izletanje na ulicu. Toliko toga se desilo u tom minutu - prisetila se te noći, Zorica Jovanović iz Kraljeva na godišnjicu potresa.

Oštećeno je blizu 16.000 objekata, dok neposredna materijalna šteta iznosila oko 2,5 milijarde dinara.

"Novi" život

Bojan Belopavlović iz Bapskog Polja kod Kraljeva, dobio je novu montažnu kuću, jer je stara pretrpela velika oštećenja, kaže da sećanje na taj 3. novembar 2010. godine i dalje ne bledi.

- Često pomislimo da li se to može ponoviti i kojim intenzitetom. Naša ćerka je tada bila mala pa se i ne seća puno, ali verujem da bi se sada sigurno potresla da se kojim slučajem zemljotres ponovi. Najvažnije je da je sve prošlo dobro i da imamo siguran krov nad glavom. Montažne kuće su puno izdržljivije na potrese, ali nikad se ne zna šta nas čeka. Priroda je to i sa njom se ne treba igrati - rekao je Bojan obazrivo pre nešto više od mesec dana.

Foto: printscreen youtube portal krug

 

I ne treba da čudi bojazan sa kojom se o svakom novom potresu sluša i čita. Ipak, seizmolozi navode da potresi od 5-6 stepeni po Rihteru ne mogu ugroziti onako kako je mogao pre deceniju ili pak pre jednog veka kao te 1922. u Lazarevcu.

"Tašmajdan pukao na pola"

- Taj potres zemlje bio je najjači potres što ga je Srbija do sada zabeležila, a centar mu je bio u neposrednoj blizini Beograda tako da se može odista nazvati beogradskim - glasi početak teksta o zemljotresu kod Lazarevca u izdanju "Politike" od 25. marta 1922. godine:

- Sve živo pojurilo je napolje iz kuće. Niko se ni na koga nije osvrtao, svako je gledao samo sebe da spase. Tako su matere, ponegde, u prvome strahu od nečeg novog, nepoznatog, strašnog, ostavljale čak i decu u kući, pa bežale na ulicu i tek naknadno videle su šta su učinile i jurile da i decu traže. U lokalima gde je više ljudi bilo na okupu, nastala je prava panika, iz koje je mnogi izašao prignječen i izgažen. Sa nekih zgrada koje se zidaju radnici su skakali sa skela i sa najviših spratova, ne pomišljajući da baš time mogu polomiti noge i vratove, a iz sviju kuća čula se piska dece i zapomaganje žena. I prava je sreća, što se potres javio odmah posle ručka, kad su bioskopi i škole bili još prazni, inače bi nesreća od panike bila mnogo veća.

Foto: printscreen youtube portal krug

 

Govorilo se tada da je Tašmajdan "pukao na pola" od siline zemljotresa koji su nazvali i beogradskim, obzirom na to koliko se osetio u prestonici.

Kako se strah strahom hrani, pojavile su se tada glasine da će se osetiti novi potres, a kako se to nije dogodilo u rečeno vreme, od ušiju do ušiju pronosio se glas da će iz Avale izbiti vulkan!

Iako čitajući ove podatke iz Istorijskog zabavnika možemo čak i da se nasmejemo, lako nam je to učiniti iz perspektive koju nam je vremenska distanca dala.

Vraćajući se na činjenice, valja podsetiti da seizmolozi ne predviđaju tako razorne posledice zemljotresa kakve smo doživeli u Kraljevu ili pak gledali najskorije na Filipinima i u Turskoj.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija