• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Rina

21.12.2023

15:31

Ona je srpska snajka koja obožava pečenje: Patricia se zbog ljubavi iz Afrike preselila u Čačak, krstila se u našoj crkvi i primila pravoslavlje (FOTO)

rina

Društvo

Ona je srpska snajka koja obožava pečenje: Patricia se zbog ljubavi iz Afrike preselila u Čačak, krstila se u našoj crkvi i primila pravoslavlje (FOTO)

Podeli vest

Početkom ove godine grad na Moravi dobio je novu stanovnicu koja se u Čačak zbog ljubavi doselila čak iz daleke Zambije. Patricia Kaunda Radojičić postala je srpska snajka i tokom ovih prvih meseci života u našoj zemlji ima samo pozitivne utiske. Ipak, najjači utisak na nju je ostavila domaća hrana - potpuno drugačija od one koja se jede u Africi.

- Mnogo mi se sviđa Čačak, ovde živim od marta, dakle, negde oko devet meseci. Ono što me ovde fascinira jeste ukusna hrana, najbolje pečenje, a ljudi su ljubazni. Uvek kada je neophodna pomoć, Čačani rado pomažu. Ono što mi se, takođe, sviđa jeste što su ovde porodice na okupu, Čačak je čist i prelep grad, sviđaju mi se centar i fonatana, nekako je sve dobro”, rekla je za RINU Patricia Kaunda Radojičić iz Zambije.

Prilikom doseljenja u Čačak doživela je, kako kaže i kulturološki šok, međutim, u pozitivnom smislu. Iznenadila ju je spontanost napeg naroda i opušteno ispijanje kafe sa prijateljima tokom dana, jer na to nije bila navikla. Patricia je takođe primila pravoslavlje i krstila se u jednoj čačanskoj crkvi, što za nju ima veliko značenje.

- Ja sam sada pravoslana Hrišćanka, krstila sam se u Čačaku u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice, taj dan je veoma bitan za mene i mnogo sam srećna, jer sam sada u pravoslavnoj veri. Pravoslavlje je za mene bitno, kao i za mog muža, porodicu i našu budućnost. Prijatelji i porodica iz Zambije su srećni, zato, jer sam i ja srećna ovde u Čačku, ovo je mesto dobro za mene i sve je blizu”, kazala je srpska snaha iz Zambije.

Foto: rina

 

Jezik je prilično savladala, a i često posećuje divna mesta od kojih je za najlepše izdvojila pravoslavne svetinje. Mnoge je posetila i oduševila se, ali i iznenadila odeđenim običajima.

- Ovde sam naučila da žene u manastirima nose duge haljine ili suknje, a muškarci nose majice dugih rukava, a sestre, odnosno monahinje u manastirima mogu pomoći, dok se u tim svetinjama može pronaći mir. Srpski jezik sam počela da učim i pričam 2019. godine, to je bilo kada sam upoznala svog muža i od tada vežbam i učim, on mi u tome najviše pomaže i svaki put ranije kada sam dolazila u Srbiju moj srpski je bivao sve bolji”, zaključila je Patricia.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM
Rezultati nisu konačni ali...

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM

Prema prvim rezultatima do sada prebrojanih glasova sa biračkih mesta kada je reč o predsedničkiom izborima u Severnoj Makedoniji, prednost kandidata VMRO-DPNE Gordane Šiljanovske Davkove u odnosu na Stevu Pendarovskog iz Socijaldemokratskog saveza (SDSM) je ogromna. Šiljanovska Davkova je dobila na 90 odsto obrađenih mesta podršku 481.217 glasača, a Pendarovski 216.902 birača!

08.05.2024

21:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija