• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.12.2023

18:38

Dodeljena priznanja "Žene u nauci" za 2023. godinu

Tanjug

Društvo

Dodeljena priznanja "Žene u nauci" za 2023. godinu

Podeli vest

Dobitnice Nacionalnih priznanja "Za žene u nauci" za 2023. godinu su Ana S. Dobrota, Isidora Kešelj i Milica Radaković, a nagrade im je dodelila ministarka nauke, tehnolooškog razvoja i inovacija Jelena Begović, koja je istakla da je za 13 godina nagrađeno 38 žena u ukupnom iznosu od 20 miliona dinara.

Kako je istakla cilj tih novčanih nagrada je da nastave da se bave istraživačkim radom. Pored ministarke nagrade su uručili i predsednik Komisije Republike Srbije za saradnju sa UNESCO-m Goran Milašinović i direktorka za naučna i regulatorna pitanja za Adria Balkan region i Rumuniju u kompaniji Loreal Ana Popara.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović rekla je da je ovo divna ideja da se da podrška sjajnim i hrabrim ženama.

- Imajući u vidu velike globalne izazove sa kojim se čovečanstvo suočava,nauka i inovacije nisu imale ovakvu veliku ulogu i šansu kao sada. Samo ove godine je primer da smo izdejstvovali Rezoluciju međunarodne dekade za održivi razvoj i otvorili je ,i imamo 10 godina ispred nas da nauku postavimo na mesto u društvu koje treba da ima, a treba nam više naučnika, ali i naučnica - dodala je ministarka.

Ona je istakla da je 33, 3 odsto naučnika žene, a samo četiri odsto su dobitnice Nobelovih nagrada. - U Evropi je 18 odsto žena na visokim akademskim pozicijama, u Srbiji to nije slučaj. Treba da budemo ponosni jer 50 odsto studenata u Srbiji su žene, 50 odsto su doktori nauka, a od 11 instituta u okviru Beogradskog, devet vode žene - naglasila je Begović.

Foto: Tanjug

 

 

Ona je dodala da su naučnice iz Srbije dobitnice prestižnih nagrada u svetu.

- Do sada je u okviru ovog program za 13 godina nagrađeno 38 žena. Ove godine tri mlade naučnice. Želim da im ovo bude sjajan početak karijere, da budu žene na koje ćemo se ugledati i koje ćemo promovisati, kao nešto u šta treba ulagati, sto ima veliki doprinos za naše društvo i šta treba da negujemo. Sigurna sam da je ovo samo početak njihovih karijera i da ćemo još pričati i čuti o njima - istakla je ona.

Dobitnice su se zahvalile na nagradama.

- Nagrada mi jako znači, jak vetar u leđa i ogromna motivacija. Drago mi je da postoje ove inicijative i da daju značaj važni stvarima. Ministarstvo nam pruža podršku. Usavršavala sam na međunarodnim institutima, ali ovde radim - rekla je Ana Dobrota doktor fizičkohemijskih nauka na Fakultetu za fizičku hemiju u Beogradu.

Isidora Kešelj je docent za užu naučnu oblast Fiziologija životinja na Departmanu za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta , a njen rad se bazira na pronalaženju rešenje za mušku neplodnost.

- Naš fokus su muškarci i bavimo se lečenju muške nepolodnosti. Želimo da vidimo kako to može da se reši i u ovome nam pomaže država. Projekte koje sprovodimo takođe pomaže država. U svetu nauke, žene imaju svoje mesto .U Srbiji nas ima dosta - dodala je ona.

Milica Radaković radi na Priorodno-matematičkom fakultetu u Novom sadu , a bavi se istraživanjem promene klime i životne sredine, a ova nagrada doprineće da usavrši svoj rad.

- Nagrada mi mnogo znači i doprinosi da još više širim svoje znanje o nauci i svojim rezultatima. Naučnice u svetu koje se bave sličnim istraživanjima žive u Srbiji odlično.Imamo uslove za istraživanje i projekte - rekla je ona.

Foto: Tanjug

 

 

Predsednik Komisije Republike Srbije za saradnju sa UNESCO-m Goran Milašinović rekao je da ovaj program postoji već 15 godina i dodao da će ove godine tri mlade naučnice dobiti priliku da iskoriste sredstva za usavršavanje na prestižnim institicijama.

- Ova inicijativa između Loreala i UNESCO je primer dobrog partnerstva. Zajedniči ciljevi su nauka i rodna ravnopravnost, koja je naročito u fokusu od 2015. godine. Prema UNESCO-u u 2021. godini žene čine samo jednu trećinu u nauci - rekao je on.

Dodao je da nauka neće zaustaviti ratove i agresiju, ali da predstavlja alternativu i put gde će pobediti vrline i zbog toga je nephodan proaktivan pristup.

- Potrebno je da se žene osnaže, da se omogući vidljivost naučnicama, da se što više devojaka i devojčica bavi naukom - istakao je on.

Direktorka za naučna i regulatorna pitanja za Adria Balkan region i Rumuniju u kompaniji Loreal Ana Popara istakala je da Međunarodna inicijativa obeležava 25 godina postojanja, a cilj je da se podrže žene istraživači.

- Žene koje svojom vizijom i posvećenošću doprinose razvoju nauke. Do sada je i sedam naučnica koje su dobile ovu nagradu dobile i Nobelovu nagradu, a dve ove godine. Od osnivanja kroz ovaj program nagrađeno je 4.000 žena iz 116 zemalja. Zbog toga nam je i čast što će i ove godine tri žene iz Srbije dobiti nagradu i biti uvedene u posebnu globalnu zajednicu - istakla je ona.

Popara se zahvalila Ministarstvu, Komisiji i svim članovima koji su dodelili nagradu, a posebno ovogodišnjim dobitnicama

- Drage dame, želim da vam se zahvalim na energiji, posvećenosti i radu koje ulažete u nauku i istraživanje. Nastavite da istražujete, da otkrivate nove formule. Verujemo u vas i da vi ste primer da svetu treba nauka i da nauci trebaju žene - naglasila je ona.

Ceremoniju dodele Nacionalnih priznanja u okviru trinaestog po redu ciklusa programa Loreal-UNESCO "Za žene u nauci" organizovali su Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Komisija Republike Srbije za saradnju sa Uneskom i kompanija Loreal Balkan. Kroz ovaj program naučnice dobijaju sredstva za realizaciju svojih istraživačkih projekata- po 5.000 evra.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija