• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer/Blic

27.12.2023

14:24

Zovu roditelje sa fiksnog! Škole zabranile mobilne i za đake i nastavnike: Evo kako su reagovali!

printscreen

Društvo

Zovu roditelje sa fiksnog! Škole zabranile mobilne i za đake i nastavnike: Evo kako su reagovali!

Podeli vest

Sve je više zemalja u svetu koje su zabranile ili se spremaju da zabrane mobilne telefone u školama. Kao glavne razloge navode pad pismenosti kod dece, ometanje na času, digitalno nasilje. Čak se i generalni pad postignuća na PISA testiranju dovodi u vezu sa preteranom upotrebom mobilnih telefona.

Mnoge škole u Srbiji krenule su tim putem, a Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja ovih dana izdao je Smernice za upotrebu mobilnih telefona.

Da li će učenici moći da koriste mobilne telefone u školi, u Srbiji je prepušteno da odluče same obrazovne ustanove. Izmene i dopune Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja kažu da su škole u obavezi da tu oblast urede internim aktima.

Zabranu korišćenja mobilnih telefona tokom nastave, još u prethodnoj školskoj godini, prvo su uvele pojedine obrazovne ustanove u Novom Pazaru, Prokuplju, Požarevcu, Vršcu, Subotici, Beogradu.

Direktori škola kažu da su prezadovoljni učinkom, da su učenici počeli više međusobno da se druže, razgovaraju, da su fokusirani više na nastavu, jer nema digitalnih uređaja koji im odvlače pažnju. Više nema snimanja na času i kačenja na društvene mreže, što je bio trend među đacima.

Đaci bolje prate nastavu

U Osnovnoj školi "Mur" u Novom Pazaru još u prošloj školskoj godini zabranili su mobilne telefone za đake, ali i nastavnike tokom nastave. Telefoni se pre početka nastave ostavljaju u ormariće koji se zaključavaju, a uzimaju ih tek kada se završi poslednji čas, kada krenu kući

Direktor škole Irfan Ljajić kaže da su prezadovoljni postignutim, da su se učenici brzo navikli.

- Dva, tri dana je bilo negodovanje kod pojedinih učenika, ali su se i oni navikli. Sada su deca maksimalno aktivna na svim časovima, više se duže na odmorima. Ranije su časove fizičkog vaspitanja maksimalno izbegavali. Sada kada nemaju mobilne telefone dosadno im je da sede na klupi, već svi rade vežbe, igraju se sa loptom - rekao je Ljajić.

Foto: Shutterstock

 

Dodaje da su đaci sada fokusiraniji na času, bolje prate nastavu, nema elektronskih uređaja koji im odvlače pažnju.

Ukoliko učenicima treba neki kontakt sa roditeljima mogu da se posluže fiksnim telefonom koji se nalazi u portirnici kod pomoćnih radnika. Takođe, roditelji na taj broj mogu da pozovu decu koliko im nešto hitno treba. To funkcioniše besprekorno - naveo je on.

U OŠ Mur prvo je donet Pravilnik o korišćenju mobilnih telefona u školi. Pravilnik je usvojio Savet roditelja i Školski odbor. Pravilnikom su predviđene i sankcije za učenika kod koga se na času pronađe mobilni telefon.

- Oduzeli smo samo jedan telefon tokom prošle školske godine. Učenik je pokušao da sakrije telefon na času, oduzeli smo mu ga. Niko se nije bunio ni učenik ni roditelji. Bilo je to pred kraj školske godine pa sankcija nije dugo trajala - priča Ljajić.

Smernice o upotrebi mobilnih telefona

Kao podršku školama Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja - ZUOV ovih dana izdao je Smernice za upotrebu mobilnih telefona u školama.

Ostalo je i dalje da svaka škola mora da ima Pravilnik o upotrebi mobilnog telefona, elektronskog uređaja i drugog sredstva i da taj dokument treba da bude usko povezan sa školskim Pravilnikom o vaspitno-disciplinskoj odgovornosti učenika.

- Lični digitalni uređaji ne smeju se koristiti tako da narušavaju obrazovno okruženje ili da krše druga prava učenika, nastavnika i osoblja škole. Mobilni telefoni moraju biti isključeni i ne smeju se koristiti tokom nastave, bez odobrenja nastavnika. Pozivi (putem telefona/interneta) ne smeju se obavljati tokom trajanja nastave. Učenici koji imaju hitni slučaj mogu da se jave kući uz odobrenje nastavnika -  navedeno je u Smernicama.

Foto: Shutterstock

 

Dodaju da učenik mora da ispuni zahtev bilo kog člana školskog osoblja da se uzdrži od upotrebe digitalnog uređaja. Ukoliko učenik ne ispuni zahtev, digitalni uređaj mu se oduzima u prisustvu svedoka, pakuje u kovertu sa učenikovim imenom, lepi i ostavlja na za to predviđenom mestu. Po uređaj može doći roditelj nakon nastave

- Učenik ne sme da koristi digitalni uređaj za snimanje, prenos ili objavljivanje fotografija, audio ili video-zapisa drugih učenika, nastavnika, nastavnog materijala i procene bez pismenog pristanka svih strana - navedeno je.

Lični digitalni uređaji ne smeju se koristiti u toaletima, svlačionicama ili bilo kom prostoru u školi koji se smatra privatnim. Slike, video i audio datoteke snimljene u školi ne smeju se prenositi niti objavljivati u bilo kom trenutku bez izričite dozvole nastavnika ili druge odgovorne osobe u školi.

Kršenje navedenih pravila može dovesti do gubitka mogućnosti korišćenja ličnih digitalnih uređaja u školi i tokom nastavnog procesa i/ili disciplinskog postupka.

Pad u rezultatima na PISA testiranju

Na PISA testiranju 2022, čiji su rezultati nedavno objavljeni, došlo je do pada u ostvarenim rezultatima kod većine zemalja koje su učestvovale. U poređenju sa 2018. godinom učinak u zemljama OECD-a pao za 10 poena u čitanju i za skoro 15 poena u matematici. Čak pet zemalja OECD-a imale su pad uspešnosti u matematici za 25 i više poena.

Dok je više od polovine od 81 ispitane zemlje zabeležilo pad, Nemačka, Island, Holandija, Norveška i Poljska zabeležile su posebno oštar pad u rezultatima iz matematike, saopštio je OECD.

Foto: Pixabay

 

U proseku, jedan od četiri petnaestogodišnjaka se pokazao kao loš u matematici, čitanju i nauci, što znači da nisu mogli da koriste osnovne algoritme ili da tumače jednostavne tekstove, pokazalo je istraživanje.

- KOVID je verovatno odigrao neku ulogu, ali ne bih ga precenjivao. Postoje osnovni strukturni faktori i mnogo je veća verovatnoća da će oni biti trajne karakteristike naših obrazovnih sistema koje kreatori politike zaista treba da shvate ozbiljno - rekao je direktor obrazovanja OECD-a Andreas Šlajher na konferenciji za novinare.

Loši rezultati su obično bili povezani sa višim stopama korišćenja mobilnih telefona u slobodno vreme i gde su škole prijavile nedostatak nastavnika.

Ko je sve zabranio mobilne telefone

Na osnovu analize 200 obrazovnih sistema širom sveta, Unesko procenjuje da je svaka šesta država zabranila pametne telefone u školama ili kroz zakone ili kroz pravilnike. Među njima je i Francuska, koja je to pravilo uvela 2018, kao i Holandija, gde će odluka stupiti na snagu 2024. godine.

Najavljujući zabranu holandski ministar obrazovanja Robert Dijkgraf je rekao:

- Učenici treba da se koncertrišu i dobiju priliku da dobro uče. Mobilni telefoni su ometači - to pokazuju naučna istraživanja. Treba da zaštitimo učenike od toga.

Prema objavljenom dokumentu, postoje dokazi da preterana upotreba mobilnih telefona smanjuje obrazovni učinak i da provođenje previše vremena za ekranom može da ima negativne efekte na emocionalnu stabilnost dece.

Foto: pexels.com

 

Nedavno je Vlada Novog Zelanda najavila da će zabraniti upotrebu mobilnih telefona u školama zbog zabrinjavajućeg pada pismenosti kod učenika

- Zabranićemo telefone u školama. Želimo da naša deca uče, a naši učitelji podučavaju - rekao je nedavno premijer Kristofer Lukson.

On je naveo da bi to sprečilo ometanje časa i pomoglo učenicima da usredsrede pažnju na gradivo. Istraživači iz novozelandske dobrotvorne organizacije o obrazovanju upozorili su prošle godine da je u zemlji zavladala "kriza pismenosti". Oni su naveli da više od trećine petnaestogodišnjaka jedva zna da čita ili piše


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Ministarka Begović najavila: Počinju pripremni radovi za izgradnju BIO4 kampusa
Društvo

Ministarka Begović najavila: Počinju pripremni radovi za izgradnju BIO4 kampusa

Na terenu preko puta Instituta "Torlak" u Beogradu počinju pripremni radovi za izgradnju BIO4 kampusa, a za nekoliko meseci biće postavljen i kamen temeljac. Investicija je vredna 450 miliona evra, a uključuje zemljište, projektovanje, izgradnju i opremu. Očekuje se da prvi stanari uđu 2026. godine. Imaće više od 1.000 doktora nauka, 1.400 profesora i istraživača i oko 4.000 studenata.

27.12.2023

10:27

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija