• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

27.12.2023

14:50

Uručeni ugovori o subvencijama za oko 150 domaćinstava: Javni poziv otvoren dok se ne iskoriste sva sredstva!

Tanjug

Društvo

Uručeni ugovori o subvencijama za oko 150 domaćinstava: Javni poziv otvoren dok se ne iskoriste sva sredstva!

Podeli vest

Uručeni su ugovori za energetsku sanaciju za 147 domaćinstava na Paliluli, a za subvencije je na ovoj beogradskoj opštini obezbeđeno više od 17 miliona dinara.

Ugovore je danas uručila ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

- Palilula je peta opština u Beogradu u kojoj građani dobijaju ugovore za energetsku sanaciju domaćinstava, a ugovora je ove godine bilo koliko u prethodne dve godine zajedno. Javni poziv na Palilui će biti otvoren dok se ne iskoriste sva sredstva - rekla je ona i pozvala građane da nastave da se prijavljuju.

Istakla je da je društvo kroz veće subvencije bliže ostvarivanju ciljeva u oblasti energetske efikasnosti i da je veoma važno da beogradske opštine budu redovni učesnici na javnim pozivima.

Prema njenim rečima, do sada je u Srbiji oko 2.000 građana u više od 30 opština i gradova dobilo ugovore, od čega je u Beogradu oko 330, i da oni mogu da počnu sa radovima.

Ocenila je da je proces energetske tranzicije pitanje budućnosti svih nas i da svi možemo dati svoj doprinos da imamo dovoljno energije, zdravu životnu sredinu i da je sačuvamo i za buduće generacije.

- Jedan od načina da to uradimo jeste da smanjimo potrošnju energije. Država se potrudila da to bude lakše i na različite načine podstičemo štednju, kroz subvencije, popuste za racionalnu potrošnju i olakšice za najugroženije - rekla je ona.

Dodala je da je čak 30 odsto domaćinstava u oktobru iskoristilo maksimalan popust od 40 odsto za racionalno korišćenje energije, a oko 160.000 najugroženijih ove zime ostvarilo je pravo na olakšice na računima za struju i gas, odnosno grejanje.

Ministarka je istakla da povećanje energetske efikasnosti nije posao koji se završava u jednoj godini, već jedan od strateških ciljeva.

- Obezbedili smo dovoljno novca da i u naredne četiri godine podržimo građane da smanje potrošnju i očekujemo da oko 50.000 domaćinstava bude obuhvaćeno subvencijama. Takođe, za energetsku sanaciju u stambenim zgradama koje su priključene na sistem daljinskog grejanja, biće produžen javni poziv do početka februara, u okviru posebnog programa, koji država takođe finansira - rekla je ona.

Navela je da će oko 500 zgrada, sa blizu milion kvadratnih metara, biti obnovljeno u okviru programa u celoj Srbiji.

Za izradu kompletne dokumentacije i polovinu troškova radova obezbeđena su bespovratna sredstva, a preostalih 50 odsto građani će moći da otplate u periodu od 10 godina, pri čemu bi im računi za grejanje ostali isti ili neznatno veći nego pre učešća u programu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sara Ćirković: Sledeći cilj je medalja na OI!
Ostali sportovi

Sara Ćirković: Sledeći cilj je medalja na OI!

Naša bokserka Sara Ćirković koja je na Evropskom prvenstvu u Beogradu stigla do zlatnog odličja u kategoriji do 54 kilograma izjavila je na prijemu u zgradi Predsedništva da će maksimalno raditi kako bi osvojila medalju na Olimpijskim igrama u Parizu.

02.05.2024

11:31

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija