• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Mondo

03.01.2024

09:26

Da li se sprema novo poskupljenje cigareta: Povećava se akciza, evo za koliko bi mogla da bude skuplja paklica

Promo

Društvo

Da li se sprema novo poskupljenje cigareta: Povećava se akciza, evo za koliko bi mogla da bude skuplja paklica

Podeli vest

Cigarete u Srbiji bi mogle ponovo da poskupe zbog usklađivanja akciza na duvanske proizvode.

Vlada Republike Srbije 2023. godine je povećala akcize za osam odsto, a cigarete bi mogle ponovo da poskupe zbog redovnog usklađivanja akciza na duvanske proizvode. Akcize se obično menjaju dva puta godišnje, u januaru i julu.

Da podsetimo, Vlada je 1. oktobra 2023. godine povećala akcize na cigarete za osam odsto, odnosno država po jednoj paklici uzima 90,99 dinara, dok je to do 1. oktobra iznosilo 84,25 dinara. Neki proizvođači su 23. oktobra podigli cene svojih proizvoda.

Od 1. januara 2024. godine primenjuje se novi specifični iznos akcize na cigarete koji u periodu od 1. januara do 30. juna 2024. godine iznosi 92,61 dinara po paklici. Odnosno, biće viši za 1,62 dinara po paklici.

Cilj ovih izmena je usklađivanje sa standardima Evropske unije, po kojima bi do 2025. godine država trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1.000 komada cigareta, odnosno 1,8 evra po paklici. Cene duvanskih proizvoda se, inače, ne uvećavaju automatski svakog januara i jula, već Vlada Srbije mora da ih odobri i to na osnovu podnetog zahteva svakog proizvođača.

U praksi, to uvećanje je do sada bilo 10 dinara i ne uvećavaju svi proizvođači u isto vreme cenu paklice.

Inače, na nivou Evropske unije, Irska naplaćuje najveći porez, odnosno 9,30 evra po paklici od 20 cigareta. Francuska i Finska 6,95 evra i 6,76 evra, dok Bugarska naplaćuje najmanji porez od 1,85 evra..


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Autobus sa Kosova nafilovan cigaretama! Srpski carinci na Batrovcima sprečili šverc
Hronika

Autobus sa Kosova nafilovan cigaretama! Srpski carinci na Batrovcima sprečili šverc

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije i Uprave granične policije, u saradnji sa Upravom carina, a po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, uhapsili su vozače autobusa B. M. (46) i N. H. (47), zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo krijumčarenje.

13.12.2023

09:57

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija