• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer / Novosti

08.01.2024

12:38

A od stranaca 2,09 milijardi evra! Ništa nije slučajno, obaraju se rekordi

beta/shutterstock

Društvo

A od stranaca 2,09 milijardi evra! Ništa nije slučajno, obaraju se rekordi

Podeli vest

Srbija je u prvih 10 meseci prošle godine ostvarila devizni priliv od turizma u iznosu od 2,09 milijardi evra, što je za četiri odsto više nego 2022. To je odličan rezultat koji pokazuje da se naš turizam od korone oporavio mnogo brže nego što se očekivalo.

Ovo je ocenio resorni ministar Huesein Memić, ukazujući da postignuti rezultat nije slučajan, već je posledica velikog ulaganja u ovu oblast, u infrastrukturu, auto-puteve, brze saobraćajnice, povezivanje destinacija.

On je naveo da se očekuje da u prilivu od inostranih gostiju sve više učestvuju Kinezi, jer je to najveće rastuće inostrano tržište za nas. Iz Kine je, kako dodaje, 2019. godine zabeleženo najviše dolazaka gostiju u Srbiju, i posete iz te daleke zemlje opet beleže uzlazni trend. Tako je u oktobru broj kineskih turista povećan za 362 odsto.

- Tome je doprinelo i uspostavljanje avionskih linija sa Kinom, a planiraju se još dve, za Šangaj i Gvandžou - navodi Memić. - Naša država je dosta radila na privlačenju kineskih turista, kroz aktivnosti predsednika države i premijerke.

Prema njegovim rečima, razvoju turizma u našoj zemlji doprineli su i vaučeri za odmor u Srbiji za šta je i ove godine izdvojen novac. Kako podseća, prijavljivanje za najnoviju turu počinje 15. januara, pri čemu je njihova vrednost povećana sa 5.000 na 10.000 dinara, a limit primanja građana koji imaju pravo na ovaj vid subvencionisanog odmora, podignut sa 70.000 na 80.000 dinara. Efekat dosadašnje primene vaučera ministar je ilustrovao podatkom o povećanju putovanja domaćih turista za 57 odsto, od 2015. godine, kada je uvedena ova mera.

Govoreći o najznačajnijim projektima u turizmu istakao je one u Gornjem i Donjem Podunavlju, koji su započeti 2022. godine, a od kojih su neki i pri kraju realizacije.

- Nautički turizam je kod nas poslednjih godina bio zapostavljen, sada radimo dve marine i to u Golupcu i na Srebrnom jezeru, a u Donjem Milanovcu ćemo proširiti međunarodno pristanište - kaže ministar. - Voleli bismo da celim Dunavskim slivom dođe dosta kruzera, da ljudi mogu tu da stanu, da izađu na lepe pešačke staze i zato radimo ove staze u Novom Sadu, sportsko-rekreativne staze u Kovinu, u Golupcu.

To će, kako dodaje, doprineti da osim što se Dunavom ponosimo zato što je najlepši i na jednom mestu najdublji na toku kroz našu zemlju, on biti pristupačan i za sve koji njime plove.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...
NIJE DOBRO

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...

NATO je počeo da raspoređuje borbene trupe na ukrajinsko ratište. Vojnici su u uniformama i uglavnom koncentrisani u zapadnom delu zemlje, ima ih i na istoku, tik uz borbe na frontu. Vojska iz Poljske, Francuske, Velike Britanije, Finske i drugih članica NATO od 25. aprila pristiže u Ukrajinu. Ove trupe nisu plaćenici. Na uniformama nose zastave svojih zemalja. Ove tvrdnje Stefana Brajena, koji je obavljao posao visokog izvršnog direktora u američkoj proizvodnji naoružanja, a bio je angažovan i u izvršnim i zakonodavnim nivoima američke vlade, objavljuje „Vepons end stratedži“.

27.04.2024

22:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija