• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: G.S.

09.01.2024

07:00

Očekuje nas debeli minus! Stižu ledeni dani - Ovo će biti najhladniji deo godine!

Shutterstock

Društvo

Očekuje nas debeli minus! Stižu ledeni dani - Ovo će biti najhladniji deo godine!

Podeli vest

Do kraja nedelje temperature će biti ispod nule - između pet i minus deset, a u subotu bi moglo da bude još dva-tri stepena hladnije.

Sneg koji je počeo da pada u noći između nedelje i ponedeljka prouzrokovao je stvaranje snežnog pokrivača visine od 10 do 20 centimetara i u nižim delovima Srbije, dok se na planinama ponegde očekuje i do metar. Danas se u toku dana očekuje prestanak padavina, ali će do kraja sedmice u većini mesta biti ledeni dani, upozoravaju meteorolozi, a temperatura će sve vreme biti ispod nule i spuštaće se i do minus deset stepeni.

Meteorolog Nedeljko Todorović kaže da će pravi ledeni dani trajati do subote, uz naglasak da bi minimalne temperature bile između minus pet i i minus deset, a u subotu bi bilo još dva-tri stepena hladnije.

- Sneg će još danas padati u zapadnoj i delu centralne Srbije, na području Beograda i južne Vojvodine. Do kraja sedmice u većini mesta u nižim predelima biće ledeni dani, što znači da će temperatura sve vreme biti ispod nule ili jedan stepen iznad. U petak će pristići dodatna količina hladnog vazduha iz istočne Evrope, koja će doneti još nekoliko centimetara novog snega. Na planinama visine iznad 1.000 metara se očekuje bar desetak ledenih dana - kaže Todorović i dodaje:

- U većini mesta će biti nekoliko centimetara snega, ponegde i do 20 centimetara u nižim predelima, dok se u Beogradu očekuje između pet i 10 centimetara. U planinskim predelima, pre svega na zapadu Srbije, biće i do metar novog snega.

Foto: printscreen/K1

 

Prema njegovim rečima, najmanji izgledi za stvaranje snežnog pokrivača su u Negotinu.

- Očekuje se sneg i u istočnoj i jugoistočnoj Srbiji. Na planini Kukavici već ima do 25 centimetara, a biće ga još - napominje Todorović.

Posle ledenih dana, početkom naredne sedmice, između 15. i 18. januara, uslediće mali skok temperature, a posle nas čeka verovatno još jedno zahlađenje slično ovome, a taj ritam hladnog perioda nastaviće se i u februaru.

- Tako će izgledati naše buduće zime - počne da pada kiša koja s vremenom pređe u sneg, pa slede povremeni periodi od po pet do sedam dana hladnog vremena - zaključio je Todorović.

Hladni periodi

Da će januar biti pravi zimski mesec sa dosta snega, potvrđuje i meteorolog Ivan Ristić i napominje da se očekuju dve hladne nedelje i da se promene i kratko otopljenje očekuju posle 20. januara.

- Ovaj mesec će ujedno biti i najhladniji deo godine. Zatim sa jačanjem zapadnog strujanja krajem januara sledi porast temperatura i topljenje snežnog pokrivača u nižim, ali i planinskim predelima ispod 1.500 metara nadmorske visine. Tada se još ponegde ujutru prognozira slab mraz dok će najviše dnevne temperature biti između 10 i 15 stepeni - kaže Ristić.

Foto: Pedja Milosavljević

 

Vesić: Imamo dovoljno soli i putara

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da su svi državni putevi na teritoriji Srbije prohodni, ali je apelovao na vozače da budu oprezni u saobraćaju narednih dana, s obzirom na najavljene niske temperature i moguću pojava leda na putevima, i da prilagode brzinu uslovima u saobraćaju, kako bi bili bezbedni.
- Imamo 172 putne baze, od kojih se 36 nalaze na auto-putu, sa 1.332 radnika, od kojih je na auto-putevima angažovano njih 396. Tokom noći smo preventivno posipali so i čistili sneg u delovima Srbije gde je snega bilo - napomenuo je ministar i dodao:
- Za sezonu smo nabavili 87.200 tona soli, do sada smo potrošili oko 13.000 tona. Imamo je dovoljno i nastavljamo sa posipanjem kako ne bi došlo do pojave leda. Na putevima se nalazi oko 318 mašina za posipanje soli i čišćenje snega i 364 za utovarivanje soli i pomoćnih mašina.

Prema njegovim rečima, sledeći, drugi hladniji period počeće oko 10. februara i on će trajati kraće, od sedam do deset dana, ali će doneti takođe puno snega i formiranje snežnog pokrivača u nižim delovima zemlje.

- Treći i poslednji ozbiljniji prodor hladnog artičkog vazduha biće u prvoj dekadi marta, zbog jačanje sibirskog anticiklona prema našoj zemlji, koji će ujedno prouzrokovati i jaku košavu u košavskom regionu. Iako će generalno zima opet biti nešto toplija od proseka, imaćemo solidan broj pravih zimskih dana sa snegom i niskim temperaturama. Zime koje smo imali u prošlom veku imale su prosečno 30 dana sa snežnim pokrivačem, a ove zime se očekuje 20 takvih dana - napominje meteorolog Ristić.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)
Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)

Veliki broj njujorških policajaca ušao je u utorak uveče na Univerzitet Kolumbija i priveo oko 50 propalestinskih demonstranata, nekoliko sati nakon što je gradonačelnik Njujorka poručio da protest studenata koji dve nedelje paralizuje tu obrazovnu instituciju "mora odmah da se okonča".

01.05.2024

12:17

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15