• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

10.01.2024

15:46

"Reaguj trezveno": Kampanja za borbu protiv problema alkoholizma među mladima

Shutterstock

Društvo

"Reaguj trezveno": Kampanja za borbu protiv problema alkoholizma među mladima

Podeli vest

Sa prvim danima 2024. godine, NVO „Solidarnost za decu“ je u sedištu ove organizacije na Novom Beogradu najavila svoju novu kampanju „Reaguj trezveno“, koja za cilj ima edukaciju građana, a pogotovo dece, o problemu alkoholizma, kao i suzbijanje promovisanja alkoholnih proizvoda na internetu, kao mediju u kojem ne postoji nikakva zaštita najmlađih od konzumiranja takvih sadržaja.

Branislav Zagorac, član Upravnog odbora NVO „Solidarnost za decu“, tom prilikom je istakao da je problem alkoholizma u celom svetu, pa i u našoj zemlji, takav da utiče ne samo na osobe sa tim problemom, već i na sve one koji sa njima dolaze u kontakt i na neki način zavise od njih, što su često deca. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u Srbiji se na godišnjem nivou troši u proseku preko 8 litara alkohola po glavi stanovnika, što našu zemlju stavlja na 50. mesto u svetu. Razlog za zabrinutost nosi podatak da su u ovom istraživanju obuhvaćena i deca od 15 godina starosti i da se, uprkos tome što to zakon najstrože zabranjuje, starosna granica u kojoj mladi po prvi put probaju alkohol sve više spušta, istakao je Zagorac.

Snežana Bisenić, generalni sekretar NVO „Solidarnost za decu“, rekla je da naši zakoni uglavnom dobro regulišu pitanja vezana za promociju i prodaju alkoholnih pića i da se u tom smislu poštuju standardi kakvi važe i širom Evrope. Problem je u tome što se tehnologija mnogo brže menja i razvija, nego što to naš pravni poredak može da isprati. Ona je istakla da je činjenica da se deca danas uopšte ne informišu putem klasičnih medija, kakvi su na primer televizija ili štampa. Deca se danas informišu putem interneta, a taj prostor je praktično neuređena džungla u kojoj vrebaju brojne opasnosti za njih. Samim tim i promovisanje alkoholnih pića, otvoreno ili prikriveno, koje je još i opasnije, dodatno preti da stvori klimu koja može da prouzrokuje velike probleme u dečijem razvoju. Gospođa Bisenić je rekla da je, nažalost, u našoj kulturi konzumacija alkoholnih pića neka vrsta potvrde zrelosti i da takav stav moramo menjati ubeđujući decu da je u stvari pravi znak zrelosti odgovornost – prvenstveno prema sebi, svom zdravlju, a potom i prema drugima.

- Kampanja Reaguj trezveno će zbog toga i koristiti internet kao svoj primarni medij, a pre svega društvene mreže, kako bi što lakše doprla do onih kojima je i namenjena. Osim toga, obratićemo pažnju na javne ličnosti koje na svojim društvenim mrežama svesno ili nesvesno promovišu konzumaciju alkohola kao društveno prihvatljivo ponašanje i zamolićemo ih da se upoznaju sa činjenicama o štetnom uticaju alkohola na mlade, na koje i oni nesumnjivo imaju veliki uticaj kao osobe na koje se ugledaju. Posebnu zahvalnost NVO Solidarnost za decu izraziće onim pojedincima koji će nam se priključiti tokom ove akcije, a kojih će, ubeđeni smo, biti mnogo - zaključio je Branislav Zagorac.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija