• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

11.01.2024

09:55

Amputacija prsta ili cele šake: Tokom praznika više osoba povređeno zbog zloupotrebe pirotehnike! MUP sprema novi zakon!

Shutterstock

Društvo

Amputacija prsta ili cele šake: Tokom praznika više osoba povređeno zbog zloupotrebe pirotehnike! MUP sprema novi zakon!

Podeli vest

Tokom novogodišnjih i božićnih praznika praštalo je, čini se, više nego ikad: petarde, vatrometi, tzv. redenici-više petardi spojenih jednim fitiljem... U opštoj "pucnjavi" u privatnoj režiji, povređeno je od petardi više dece i mladih.

Ipak, kako nam je potvrdila predsednica Prekršajnog suda u Beogradu Olivera Ristanović, nije bilo nijedne prijave

- Možda će biti dostavljene kroz redovni postupak, a te prijave stižu nekoliko meseci posle događaja - kaže Ristanović.

Samo u novogodišnjoj noći, u Institutu za majku i dete pregledali su osmoro povređenih mališana, a zbog teških povreda šaka operisali su tri dečaka od osam do 17 godina. Direktor Instituta profesor dr Radoje Simić rekao je da su kod oko 10 njih povrede bile mnogo teže.

- Primljeni su sa ozledama mekih tkiva, kostiju, čak je bilo i amputacije delova prstiju. Poslednjeg dana stare godine dečak iz naselja Jabuka ostao je bez dva prsta, posle eksplozije petarde u parku. Otac ga je dovezao sa povredama ruke u Opštu bolnicu u Pančevu, posle čega je prevezen u Dečju bolnicu u Tiršovoj, gde je izvršena hirurška intervencija. Javnost je uznemirio i slučaj dvadesetogodišnjaka iz Zemuna, kom je u novogodišnjoj noći eksplodirala petarda u ruci. Sa težim povredama prebačen je u Urgentni centar - kaže Simić.

Foto: Pixabay

 

Nisu pomogli ni brojni nadzori koje je MUP i ove godine sproveo u potrazi za ilegalnom prodajom pirotehničkih sredstava, ni spotovi upozorenja. 

Četrdesetogodišnji muškarac u Kikindi, u prvih pola sata nove godine, izazvao požar aktivirajući vatromet ispred svoje kuće, u blizini preduzeća koje je na otvorenom skladištilo 250 tona reciklažnog otpada. Gašenje vatre trajalo je 12 sati.

Biće veće kazne!

MUP Srbije priprema nacrt novog zakona o eksplozivnim materijama, koji bi do kraja godine trebalo da donese i veće kazne. Prema rečima Vladimira Bakovića iz Sektora za vanredne situacije, iz godine u godinu sve je više zaplena na prostorima gde nije dozvoljena prodaja pirotehnike - na buvljacima, ulicama itd.

Neodgovorne roditelje, koji su deci kupovali petarde, nisu odvratile ni stroge zaprećene kazne. Naime, za narušavanje javnog reda i mira i ugrožavanje sigurnosti paljenjem eksplozivnih naprava propisana je kazna od 50.000 do 100.000 dinara ili rad u javnom interesu od 40 do 120 časova. Ukoliko su tri osobe ili njih više učestvovale u tome, preti im i zatvor 30 do 60 dana.

Prema podacima koje je objavio Republički zavod za statistiku pred samu Novu godinu, zbog nedozvoljene proizvodnje, držanja, nošenja i prometa oružja i eksplozivnih naprava, u 2022. godini odgovaralo je 13 maloletnika i 996 punoletnih. Od punoletnika, osuđeno je njih 861, od čega oko 200 zbog prometa oružjem, a svi ostali zbog držanja ili prometa pirotehnike. Kazne su uslovne i nešto malo novčane.

Foto: Pixabay

 

Statistika MUP pokazuje i da je u poslednjoj deceniji najmanje 102 dece teško povređeno od petardi, a većina je završila na operacionom stolu. Takođe, oko 5.000 životinja svakog praznika premine od straha zbog buke - otkaže im srce. U decembru smo u Kraljevu imali i slučaj maloletnika koji su, igrajući se petardama, razneli glavu terijerki Mili, dok je čovek u Kragujevcu u poslednji čas spasao psa, kog su dvanaestogodišnjaci pokušali da ubiju petardama zavučenim u hleb.

Zato se više udruženja za zaštitu životinja oglasilo, tražeći zabranu pirotehnike.

- Naših nekoliko udruženja poslalo je MUP-u dopis tražeći da pokrene inicijativu za zabranu pirotehničkih sredstava. Ujedno, pohvalili smo njihove spotove kojima pozivaju ljude na odgovornije ponašanje kad su u pitanju vatrometi i petarde. Zahtev ćemo ponoviti po formiranju nove vlade - kaže za "Novosti" Milica Ranković iz Udruženja za zaštitu životinja "Feniks".

Foto: Pexels

 

I organizacija "Enimal reskju Srbija" pokrenula je peticiju za potpunu zabranu pirotehnike.

- Ideja je smanjiti nezdravu i stresirajuću buku koja dolazi od eksplozija petardi, vatrometa i ostalih bučnih pirotehničkih sredstava. Ova buka je ogroman izvor stresa za kućne ljubimce, bebe, starije i osobe sa autizmom, i druge - ističu iz organizacije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija