• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

14.01.2024

07:05

Kada je "pravo vreme" da raskitite jelku? Ovaj datum je ključan, ukoliko je ne uklonite - ostajete u prošlosti

Shutterstock

Društvo

Kada je "pravo vreme" da raskitite jelku? Ovaj datum je ključan, ukoliko je ne uklonite - ostajete u prošlosti

Podeli vest

Koliko god nam se čini da je januar spor i dug mesec, toliko se svi štrecnemo kad shvatimo da je već 13. januar - a imamo utisak da smo juče krenuli na doček 31. decembra.

Dakle, Nova godina i Božić su prođli, kuće su nam pune lampiona, sinoć smo proslavljali srpsku Novu, pa su mnogi odlučili da zadrže novogodišnju dekoraciju u kući.

Iako će mnogi doživeti efelkat praznine kada uklone jelku, lampione i girlande, ima i onih koji su svoju jelku raskitili 1. januara, kao i onih koji će je zadržati do 1. februara.

Postavlja se pitanje onda kada je pravo vreme da raskitite jelku i ima li uopšte pravog trenutka za postnovogodišnje raskićavanje?

Iako se u mnogim kućama novogodišnja dekoracija odlaže tek u februaru, prema feng šui principima to nije dobro, a postoje i razlozi za to.

Foto: pexels.com

 

Prema tumačenjima drevnih kineskih mudraca, mnogi jelku okite krajem novembra ili pak početkom decembra, te je ostave tako skoro dva meseca, što je sasvim dovoljno vremena da se na njoj nakupi dosta prašine po granama i ukrasima, a njih nije lako očistiti.

Zato neki ljudi pak za kićenje baš zato ostavljaju poslednje dane decembra, tik uoči Nove godine.

Prema nepisanom pravilu, 12 dana posle Božića, odnosno do 18. januara, sve novogodišnje ukrase treba ukloniti.

Feng šui kaže da sve što je "obavilo" svoj posao treba ukloniti iz kuće.

Takav je slučaj i sa novogodišnjom dekoracijom – ona pripada novogodišnjim praznicima, koji su već prošli.

Kada raskititi jelku po feng šuiju?

Ukoliko ih ne uklonite prema ovom tumačenju – ostajete u prošlosti. Treba razmišljati o budućnosti, o vremenu koje dolazi, a to je proleće, pravilo je koje predviđa feng šui.

Međutim, kako prenosi Mirror, postoje i oni koji su i uoči Nove godine raspravljali o skidanju božićnih ukrasa, a neki su već to i uradili, nakon katoličkog Božića.

S druge strane, mnogi u svojim ukrasima žele da uživaju što je duže moguće jer žele da produže ušuškane praznične dane i ukrase koji bude lepa osećanja.

Piholozi su raznim istraživanjima otkrili da ranije ukrašavanje doma u prazničnom duhu budi osećaj sreće, topline i uzbuđenja, a smanjuje teskobu i stres.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija