• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/TV Prva

16.01.2024

16:50

Lava je prelazila preko kuća, putevi su pucali! Potresna ispovest Srpkinje sa Islanda

Printscreen, Tanjug/AP

Društvo

Lava je prelazila preko kuća, putevi su pucali! Potresna ispovest Srpkinje sa Islanda

Podeli vest

Još u novembru mesecu, zemljotresi u gradu Grindaviku na Islandu najavili su ono čega su se svi najviše plašili - erupciju vulkana i izlivanje lave.

Iz istog grada je sa porodicom izbegla i srpska državljanka, koja je rekla da je ova prirodna katastrofa nešto najstrašnije što je u životu videla

- Zemljotresi nisu stajali, oni su bili jedan za drugim, satima su trajali. Mi smo se spakovali, seli u kola, poneli neke najpotrebnije stvari, i nas petoro smo seli u kola i izašli iz grada. To je bilo oko 18-19h otprilike, i oko 23 časova su objavili evakuaciju - započela je svoju priču Marija.

Iako je vlada Islanda organizovala sabirne centre za sve građane, Marija i njena porodica imali su sreće da odu u stan svojih prijatelja u Rejkjaviku, gde se i sada nalaze.

Prema njenim rečima, iako je vlada nizom mera vrlo brzo uspostavila prekinute veze i snabdevanje električnom energijom, pojavljivale su se nove pukotine širom grada.

- Sve je kulminiralo prošle nedelje, kad se dogodila još jedna erupcija. Ta erupcija je počela bliže gradu nego prethodna. Međutim, vlada je počela da pravi zaštitni zid oko Grindavika, tako da se spreči da promeni tok lave da obiđe grad. Nažalost, jedna fisura se napravila unutar tih zidova i ta lava je počela da prelazi preko kuća. To je bilo nešto najstrašnije što sam ja videla. To su kuće mojih poznanika i meni je to bilo strašno potresno. Ja ne mogu ni da zamislim kako je tim ljudima bilo da gledaju u direktnom prenosu na TV kako im lava baca kuću, to je nešto nezamislivo - kaže Marija.

Foto: Tanjug/AP

 

Reka lave srušila je najmanje tri kuće u Grindaviku sa potencijalom za još razaranja, preneli su juče mediji.

- Opet je neka neizvesnost jer ništa se još nije desilo. Još uvek niko nije saopštio neke odluke. Ne znamo, hoćemo li se vratiti svojim kućama? Hoćemo li morati da se selimo negde drugde? Šta će biti sa svim tim? Sad čekamo neka rešenja da nam vlada ponudi. Oni su rekli da će biti više rešenja. Da ćemo mi moći da izaberemo šta nam odgovara za sada. Od 10. novembra, kada smo morali da napustimo svoje kuće, vlada je naložila bankama da zaustave sve kredite koje smo mi plaćali za naše kuće. To mnogo pomaže. Ljudi iznajmljuju stanove, ne mogu da plaćaju i kredit i iznajmljivanje. To je užasno veliko opterećenje za kućni budžet. Tako da je to pogodilo jako puno - rekla je Marija.

Marija se nada da će uskoro pronaći novi dom, kako kaže, ona i njena porodica više nikada se neće vratiti u grad Grindavik, jer se tamo više ne osećaju bezbedno.

Podsetimo, vulkan na islandskom poluostrvu Rejkjanes eruptirao je rano ujutru u nedelju 14.1. i lava se izlila u ribarski grad Grindavik.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija