• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

19.01.2024

15:40

Oglasila se Danica Grujičić povodom smrti bebe u porodilištu u Sremskoj Mitrovici: Naložila sam i spoljašnji stručni nadzor, očekujem brzi odgovor inspekcije

Informer/privatna arhiva

Društvo

Oglasila se Danica Grujičić povodom smrti bebe u porodilištu u Sremskoj Mitrovici: Naložila sam i spoljašnji stručni nadzor, očekujem brzi odgovor inspekcije

Podeli vest

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je danas da je u porodilište u Sremskoj Mitrovici izašla novosadska inspekcija, koja je pod ingerencijom resornog ministarstva, i da za dve nedelje očekuje izveštaj šta se tačno desilo prilikom jednog porođaja što je dovelo do smrti deteta.

Grujičić je rekla da je inspekcija Ministarstva zdravlja iz Novog Sada odmah predložila spoljašnji stručni nadzor, i da je ona, kao ministar i lekar, za to da uvek dođu lekari sa strane koji su, kako kaže, krajnje objektivni i koji će najbolje moći da sagledaju šta se zaista desilo.

- Pre svega bih želela da izrazim saučešće toj majci, toj porodici, oni su izgubili bebu, a znate koliko nam je svako dete važno, upravo zato što sva demografska istraživanja pokazuju da nas je sve manje. Zdravstvena ustanova je odmah uradila unutrašnji stručni nadzor, a to znači da su ginekolozi koji nisu ni na koji način učestvovali u lečenju i praćenju te žene, na osnovu svih prikupljenih dokumanata napravili jednu analizu - rekla je ministarka.

Foto: Privatna arhiva

 

Ona je dodala da je po toj analizi, porodilja oko ušla u porodjajnu 12. januara, te da postoji registrovano vreme kada je rađen CTG, kada je pregledana, kako se otvarala, kada je dobila epiduralnu anesteziju i u tom trenutku kada je oko 23:00 krenuo porodjaj, a kada se i desio incident.

- Komisija za unutrašnju stručnu proveru kvaliteta je tražila da se saslušaju svi koji su učestvovali u lečenju žene od trenutka kada je ona primljena na ginekologiju, 11. januara i šef patologije trudnoće i šef akušerstva i dežurni doktori i babice i anesteziologe i neonatalni pedijatar, koji je pokušao dete da oporavi. Danas je izašla inspekcija iz Novog Sada koja je pod ingerencijom Ministarstva zdravlja i oni su odmah predložili spoljašnji stručni nadzor, ja sam kao ministar i lekar za to da uvek dođu lekari sa strane koji su krajnje objektivni i koji će najbolje moći da sagledaju šta se zaista desilo - poručila je Grujičić.

Ona je istakla da će u roku od dve nedelje biti odrađen i spoljašnji stručni nadzor.

- Tako da očekujem za dve nedelje tačno šta se zapravo desilo, kada stigne i obdukcijski nalaz. Pored toga, najvažnije su izjave svih koji su neposredno u porođaju učestvovali, šta se desilo pa dete nije moglo na drugi način da bude porođeno i kada se to sve zapravo desilo - pojašnjava ministarka.

Foto: Shutterstock

 

Na pitanje ko odlučuje o oduzimanju licence lekaru iz Sremske Mitrovice, Grujičić kaže da je to odluka Suda časti Komore u Vojvodini.

- Ja tu majku potpuno razumem, razumem ogorčenje i nezadovooljstvo, ali moramo sve preispitati, jer preambula nevinosti postoji dok ne dokažete krivicu. O oduzimanju licence tom lekaru odlučuje Sud časti Komore i postoje tačne procedure ukoliko ide uz krivične prijave da li je krivica dokazana ili ne, da li je osuđen ili ne, postoje tačna pravila kome se oduzima licenca - pojasnila je ona.

Dodaje da su komplikacije prisutne kod svake intervencije. 

- Ali, postoji dozvoljeni i nedozvoljeni broj slučajeva. Koliko je meni direktor bolnice rekao, kolega do sada nije imao incidente, postoje svedočenja po mrežama, ali ja kao ministar ne mogu da gledam mreže, već ono što meni kaže struka. Komora je ta koja će, po sadašnjem zakonu, odlučiti da li njemu ostaje licenca ili ne, pretpostavljam da će se porodica obratiti Komori Vojvodine i Sudu časti - kaže ministarka.

Naglašava da Ministarstvo zdravlja sada intenzivno radi analizu u svim porodilištima u Srbiji, kojih ima 50.

- Mi moramo, da bi nam žene i bebe bile zaštićene, mi moramo da znamo koja su to porodlišta koja treba da postoje, a koja ne. Mali broj porođaja, manje od 10 godišnje, on ne može da omogući dovoljno iskustvo lekaru koji tamo radi, i ne daj Bože neke komplikacije... ja razumem laike koji smatraju da je trudnoća fiziološko stanje i ja, koja nisam ni ginekolog ni akušer, nagledala sam se toga da smo u jednoj sali imali da ginekolozi rade carski rez, a ja operišem krvarenje i tumor na mozgu. Moramo biti svesni činjenice da je žena sigurna samo u onim porodilištima gde postoji veliki broj porođaja - kaže Grujučić. 

Foto: Lj.S.

 

Porodilišta, prema njenim rečima, moraju biti obezbeđena na takav način da ko hoće da prisustvuje - može.

- Govorim o tatama, ali moramo da omogućimo i to da, ako se tata onesvesti, neko pomogne i njemu, jer su beba i mama najvažnije. Individualni pristup svakome u lečenju to je poenta, ne samo onkoloških bolesti već i u trudnoći... pa mi smo imali slučajeve da žena prva dva porođaja podnese odlično, a onda se treći iskomplikuje. Republička stručna komisija za ginekologiju time treba da se pozabavi, ja se nadam da će u nekom narednom periodu, sa promenom zakona, upravo Republičke stručne komisije koje formira Ministarstvo zdravlja biti te koje će donositi odluke i pravila ponašanja koja će onda ući u podzakonske akte i kojih će svi moraju da se pridržavaju - kaže ministarka odgovarajući na pitanje da li će ubuduće biti pravilo da očevi, bračni drugovi ili partneri prisustvuju porođaju.

Što se tiče akušerskog nasilja, kaže Grujičić, ne mogu se pripadnici Ministarstva zdravlja ili policije staviti u porodilišta.

- Naša dosadašnja analiza je pokazala da postoji pet-šest porodilišta koja su u katastrofalnom stanju i mi ćemo tu ići na hitnu rekonstrukciju, da kupatila izgledaju pristojno, da nigde ne curi neka voda... raspisani su tenderi koji će se nadam se završiti za nekoliko dana i da krenemo sa time. Ako treba, odvojićemo bolnice od porodilišta, i napraviti potpuno nova, da bi se ženama tamo pomagalo i da bi bile sigurne - zaključuje ministarka.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo napadač Juventusa.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija