• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

20.01.2024

13:35

Apartmani na ove dve srpske planine kupuju se još u izgradnji: Cena kvadrata i do 2.500 evra i zavisi od 4 faktora

Informer TV prntscreen

Društvo

Apartmani na ove dve srpske planine kupuju se još u izgradnji: Cena kvadrata i do 2.500 evra i zavisi od 4 faktora

Podeli vest

Zlatibor i Kopaonik su sinonim za planinski turizam u Srbiji. Novogradnja na ovim planinama je dostigla toliko nivo da se često ne vidi "šuma od zgrade". Investitori prodaju apartmane još u izgradnji, a mnogi od njih završe kao lični biznis izdavanja na dan.

Cene na Zlatiboru su i do tri puta veće nego pre deset godina, a ista situacija je i na Kopaoniku.

Taj podatak o poskupljenju nekretnina na Zlatiboru je sa ekipom "Blic Biznisa" podelio Milić Đoković, procenitelj za nekretnine, ističući pritom neuporedivost cena u protekloj deceniji:

- Cene su veće skoro 3 puta nego što je to bio slučaj 2013. godine. Mnogo sam više voleo tada Zlatibor, nego sada. Ta planina je jednostavno doživela bum u poslednje 3-4 godine.

Dodao je da je gradnja eksplodirala, naročito u vreme korone.

- Mislim da je gradnja na Zlatiboru preforsirana i da je Zlatibor time možda dosta dobio, ali i dosta izgubio - rekao je on.

Foto: Informer TV prntscreen

 

 

Zanimljivo je da je, pored korone i "tržišnog buma", na poskupljenje nekretnina na Zlatiboru je uticao i jedan veliki infrastrukturni projekat u Srbiji, a to je izgradnja autoputa "Miloš Veliki" koji je mnogo bolje povezao ovo turističko mesto i doprineo skraćivanju vremena vožnje.

O tome je za "Blic Biznis" govorila Jelena Davidović, stručnjak za nekretnine. Prema podacima sa njihovog sajta, cena kvadrata na Zlatiboru se kreće od 1.250 evra po metru kvadratnom do čak 2.500 evra. Cena se formira na osnovu godine gradnje, lokacije, opremljenosti, funkcionalnosti objekta.

Ovaj "ponos Zapadne Srbije", kako mnogi smatraju, beleži rast broja noćenja na godišnjem nivou od 7 do 12 odsto. Broj registrovanih noćenja na Zlatiboru u prošloj godini iznosio je 1,2 miliona, podatak je sa jednog sajta specijalizovanog za prodaju nekretnina na Zlatiboru.

Cene apartmana na Zlatiboru

U jednom oglasu se navodi da se apartmani na ovoj planini prodaju za 44.550 evra! Radi se o tri apartmana površine 27, 34 i 37 kvadrata. Prosečna cena kvadrata je u ovom slučaju od 1.500 bez PDV-a, odnosno 1.650 evra sa PDV-om. Nalaze se u novoizgrađenoj zgradi sa liftom, imaju etažno grejanje na struju, a u ulici postoji slobodan besplatan parking.

"Lux novogradnja Zlatibor" je naslov jednog januarskog oglasa na sajtu Nekretnine.rs. Apartman od 36 metara kvadratnih je zacenjen na 50.400 evra. Kompleks u kojem se nalazi je udaljen manje od kilometar od Kraljevog trga i jezera. Vlasnici nekretnine mogu koristiti velnes centar sa kompletnim spa sadržajem i bazenom, kao i parking.

Slična ponuda je za dvosoban apartman od 37,86 kvadrata u naselju Jelena Anžujska, koji se prodaje za 54.000 evra. Objekat je u izgradnji, a planirani završetak je maj 2024. Spoljno parking mesto ovde nije uračunato, pa je vlasnik objasnio i cenovnik za njega. Naime, mesto za parkiranje možete kupiti po ceni od 4.000 evra + PDV, a garažno mesto po ceni od 10.000 evra + PDV.

Na Zlatiboru se, dakle, najviše prodaju apartmani čija je kvadratura od 35 do 40 kvadra, što je slučaj i na Kopaoniku.

Cene apartmana na Kopaoniku

Planina Kopaonik se može pohvaliti vrhovima Pančićev vrh (2.017 metara nadmorske visine) i Suvo Rudište (1.976), ali i jakim cenama apartmana. Na ovoj planini koju skijaši obožavaju može se pronaći bogata ponuda nekretnina. Najčešće se prodaju one u novim kompleksima, ali sve više su na tržištu i hotelski apartmani.

edan takav apartman u poznatom hotelu se prodaje za ravno 100.000 evra! Apartman ima odvojenu spavaću sobu, kuhinju sa dnevnim boravkom, kupatilo i terasu, a sve to obuhvata površinu od 37 kvadrata. Nešto manji - 39 m2 - može se kupiti u drugom hotelu za 69.000 evra.

Ko više voli kupovinu direktno od investitora, apartman od 35 kvadratnih metara može pazariti za 67.000 evra, dakle oko 1.900 evra po kvadratu. Nalazi se u stambenoj zgradi u popularnom vikend naselju. Investitor je naveo da se kod njega stanovi strukture 23-38 kvadrata kreću po ceni od 1.700-2.000 evra/m2.

Apartmani u kući se kreću oko 59.000 evra, a u oglasima na internetu smo pronašli i apartmane "u super stanju" čija je cena oko 50.000 evra.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija