• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

22.01.2024

17:24

Država deli po 10.000 evra! Prijave počinju sutra

printscreen

Društvo

Država deli po 10.000 evra! Prijave počinju sutra

Podeli vest

Objavljena tri javna konkursa Ministarstva za brigu o selu

- Biće to rekordna godina sa 3.000 useljenih seoskih kuća i blizu 15.000 ljudi. Ovo je pravi način za munjevitu promenu demografske slike pojedinih krajeva Srbije - izjavio je ministar Milan Krkobabić, povodom današnjeg raspisivanja javnih konkursa za tri programa koje će Ministarstvo za brigu o selu sprovoditi tokom ove godine i dodao:

- Rebalansom će biti izdvojena dodatna znatno veća sredstva. Ubrzo startuje i program namenjen žiteljima sela koji reše da pokrenu ili prošire sopstvene najrazličitije poslove. Za to mogu da računaju na pomoć u iznosu do 10.000 evra. Za pogranične delove Srbije ta sredstva će biti i veća. Srbija mora da radi i ni jedan njen deo ne sme da ostane prazan?.

Već od sutra zainteresovani građani moći će da se prijavljuju na konkurs za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom. Na druga dva konkursa, dodele bespovratnih sredstava za kupovinu minibuseva za prevoz seoskog stanovništva i za organizovanje manifestacije "Miholjskih susreta sela" mogu da se prijave lokalne samouprave. Iz budžeta Srbije u ovom trenutku za ove namene opredeljeno je ukupno 670 miliona dinara -  od čega pola milijarde za seoske kuće, 120 miliona dinara za minibuseve i 50 miliona dinara za seoske manifestacije.

Dok je rok za prijavljivanje za seoske kuće sa okućnicom otvoren do utroška budžetskih sredstava, a najkasnije do 1. novembra 2024. godine, za druga dva javna konkursa ističe za mesec dana, 22. februara.

Pravo učešća na javnom konkursu za seoske kuće sa okućnicom imaju punoletni, državljani Srbije, pojedinci, samohrani roditelji i  parovi, mlađi od 45 godina. Podnosilac prijave samostalno pronalazi kuću sa okućnicom i obraća se lokalnoj samoupravi na čijoj teritoriji se kuća nalazi, u saradnji sa kojom završava neophodnu proceduru. I ovoga puta maksimalna suma koja će se odobravati po prijavi je 1,2 miliona dinara. Interesovanje za ovaj program je od samog početka izuzetno, dnevno stiže oko 15 prijava, pa se ove godine očekuje oko 3.000 zahteva.

Prethodne tri godine useljeno je 2.650 kuća u selima širom Srbije, čime je krov nad glavom steklo 10.000 ljudi.

Za rešavanje problema mobilnosti seoskog stanovništva do sada je novac dobila 61 lokalna smouprava, među kojima je 35 u grupi najnerazvijenijih i devastiranih. Suma koja će biti odobravana je sedam miliona dinara po minubusu.

Što se tiče manifestacija, za "Miholjske susrete sela"  makismalni iznos predviđen za finansiranje je 500.000 dinara po prijavi, a mogu da se održe od 1. juna do 1. novembra 2024. godine. U prethodne tri godine održano je ukupno 250 manifestacija, samo su prošlogodišnji susreti okupili 1.500 sela u 95 opština i rekordnih 200.000 česnika.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija