• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

23.01.2024

14:10

Uskoro bi moglo da dođe do zabarne uvoza starih dizelaša: U Srbiji dominiraju vozila starija od 10 godina

Informer

Društvo

Uskoro bi moglo da dođe do zabarne uvoza starih dizelaša: U Srbiji dominiraju vozila starija od 10 godina

Podeli vest

Na domaćem tržištu polovnih automobila dominiraju vozila proizvedena između 2007. i 2011. godine sa evro 3 i 4 dizel motorom koja su, prema podacima sa portala Polovni automobili, činila čak 75 odsto od ukupne prodaje polovnjaka.

Iako je bilo najava da početkom tekuće godine stupa na snagu zabrana uvoza vozila sa evro 3 i 4 motorom, Petar Veličković kaže za Tanjug da će se to u nekom trenutku ove godine dogoditi.

- Moramo da budemo svesni da tada dobar deo tržišta neće biti dostupan kad je reč o uvozu iz EU. Naravno, tim automobilima, koji su već registrovani u našoj zemlji, moći ćemo nesmetano da trgujemo. Njihova ponuda je ogromna pošto se godišnje uveze između 120.000 i 150.000 polovnjaka - rekao je Veličković.

Foto: Informer

 

 

Sagovornik ističe da je velikom broju vozača pri kupovini vozila potrošnja glavno merilo, kao i koliko će u dužem vremenskom periodu potrošiti na gorivo.
Međutim, kada su u pitanju nova vozila, on ističe da je situacija dijametralno suprotna.

- Više od polovine svih novih vozila koja su prvi put registrovana prošle godine u Srbiji je na benzinski motor, dok su dizeli daleko u manjem broju - naveo je on.
Takođe, Veličković je istakao da je prošlu godinu obeležio nastavak trenda pada prodaje polovnih automobila koji je iznosio 2,7 odsto.

- Ako bismo to uporedili sa 2022. odnosno sa 2021. godinom ohrabruje što taj procenat nije veliki. U 2021. godini pad prodaje iznosio je čak 15 procenata što nam govori da su u 2023. zabeleženi nešto bolji prodajni rezultati", rekao je Veličković i dodao da je na tržištu EU došlo do dvocifrenog rasta prodaje novih automobila.

- Prema podacima Evropske asocijacije proizvođača automobila, (ACEA) u 2023. godini prodato je ukupno 10,5 miliona jedinica, što je za 13,9 odsto više u odnosu na pretprošlu godinu - navodi on.
Veličković dodaje da domaće tržište svake godine beleži rast prodaja hibridnih vozila, naročito kada je reč o novim automobilima.

- Pre par godina oni su činili 15 odsto ukupne ponude, a u 2023. su na respektabilnih 23 procenta. Tu postoji ekonomski faktor jer postoje određene pogodnosti za registraciju tih automobila, ali je činjenica da se deo naših vozača koji to sebi može da priušti, okreće jeftinijim vozilima. U tom smislu, prošle godine imamo i rast prodaje čisto električnih automobila, tako da polako, ali sigurno, raste i ponuda takvih vozila i na sajtu Polovni automobili - navodi Veličković.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija