• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

24.01.2024

10:03

Gotovo trećina proizvoda opasnih po zdravlje su igračke: Šta potrošači treba da znaju

Shutterstock

Društvo

Gotovo trećina proizvoda opasnih po zdravlje su igračke: Šta potrošači treba da znaju

Podeli vest

Još jedan proizvod se povlači sa našeg tržišta – prenosivi blender. Razlog je rizik od požara, stoji na sajtu Ministarstva trgovine.

Inače, oko 30 odsto proizvoda koji se, kao opasni po zdravlje, nalaze na listi evropskog sistema za brzo upozoravanje, jesu igračke. Slede motorna vozila, tekstil, pa tek onda električni aparati.

Posle dečjih minđuša, plišanih igračaka, bugarskih bojlera, kalupa za mafine i kuvala za vodu, na sajtu sistema za uzbunjivanje o nebezbednim proizvodima Ministarstva trgovine, NEPRO, našao se i blender.

Kako stoji u objavi, aparat se povlači sa tržišta zbog opasnosti od požara, ali i zato što se sumnja da oštrica može da se odlomi tokom upotrebe, pa postoji opasnost od povrede.

- Centralni organi koji sprovode kontrolu bezbednosti su organi tržišnog nadzora, i to kako kontrole proizvođača tako i kontrole robe pri uvozu. Ukoliko postoji osnovana sumnja da predmet opšte upotrebe predstavlja rizik za bezbednost on mora da se povuče sa tržišta i da se o tome, shodno zakonu o informacijama od javnog značaja, obavesti javnost - kaže Vesna Perinčić iz Republičke unije potrošača.

Oko 30 odsto proizvoda koji se nalaze na listi evropskog sistema za brzo upozoravanje RAPEKS jesu igračke, slede motorna vozila, tekstil i električni aparati. Ukoliko se nešto od toga nalazi na našem tržištu, upozorenje se odmah pojavljuje i na sajtu NEPRO. Prijave mogu da podnesu inspekcije, privredni subjekti i građani.

"Na sajtu NEPRO sistema postoji i obrazac za prijavu nebezbednog proizvoda, tako da svako zainteresovano lice koje ima osnovanu sumnju u ispravnost proizvoda može da ispuni taj obrazac i onda će organi tržišnog nadzora da izvrše po hitnom postupku proveru da li je reč o nebezbednom proizvodu", kaže Perinčićeva.

Blender koji je upravo povučen iz prodavnica prodavao se od 2020. godine. Građani koji imaju proizvod čije je povlačenje naloženo imaju pravo da im se novac vrati bez obzira na to kad su ga kupili.

"Potrošač ima pravo na povraćaj 100 odsto novca ukoliko je proizvod nebezbedan i sve što treba da se uradi je da potrošač ode kod trgovca gde je kupio taj proizvod i da izjavi reklamaciju i navede da želi povraćaj novca jer je Ministarstvo trgovine ili neki drugi nadležni organ izjavio da je taj proizvod nebezbedan. Trgovac tu ne trpi štetu jer je uvoznik ili proizvođač njemu dužan da nadoknadi štetu i da vrati onaj novac koji je on vratio potrošaču", kaže Nenad Bumbić iz Udruženja "Zaštita potrošača".

U Mađarskoj se, na primer, godišnje iz prodaje povuče oko 900 različitih proizvoda.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija