• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Espreso

25.01.2024

09:29

Evo koliko sada košta ogrev: Pojeftinila su drva, a iznenadiće vas cena peleta

shutterstock/Informer

Društvo

Evo koliko sada košta ogrev: Pojeftinila su drva, a iznenadiće vas cena peleta

Podeli vest

Bližimo se kraju januara što znači da smo na polovini grejne sezone. U poređenju sa prethodnim zimama, ove sezone je nešto slabija potražnja za ogrevom.

Tako je zabeležen i blagi pad cena ogrevnog drveta - kubik je jeftiniji do 200 dinara. Kada je pelet u pitanju, situacija je ista.

Trgovci prate vremenske prilike i potražnju, pa ukoliko u narednom periodu bude više ledenih dana to će uticati na povećanje potrošnje ogreva ali i na rast potražnje.

Zbog toga se i cene značajnije ne menjaju a ukoliko dođe do naglog rasta potražnja moguće je i poskupljenje.

Takođe, globalni izvoz proizvoda od drveta i drveta je opao za 24 odsto. U odnosu na prošlu godinu, cene drva su niže i za oko 50 odsto.

Cena drva

Što se tiče cene drva, ona je 4.500 do 10.990 dinara po kubnom metru. Cena zavisi i od regiona, kao i od sezone seče. Zimi se seče manje što može uticati na cenu.

Najviše se traže cerova drva, kao i bukva. Uglavnom se kupuje na metar, dva ili tri.

Na oglasima je ponuda uglavnom za bukvu cer i grab, a cena je 7.500 dinara. Navodi se da je prevoz obezbeđen kao i cepanje drva.

Za 600 dinara može se kupiti džak drva u kom se nalazi 25 kilograma.

Cena peleta

Sredinom januara na stovarištu u Beogradu cena peleta je "pala" za 1.000 do 1.400 dinara po toni u poređenju sa decembrom 2023. godine. Takođe, i jedno stovarište u Šapcu je spustilo cenu do 1.500 dinara.

Cena palate peleta se kreće od 27.825 do 37.000 dinara, dok je cena po toni od 26.500 do 35.240 dinara. 

Što se briketa tiče, njihova cena prošle sezone je bila oko 36.000 po toni a sada je 31.000 dinara.

Cena uglja

Cena uglja, u zavisnosti od kategorije, kreće se od 18.000 do 26.000 dinara po toni.

Podsetimo, prema računici Agencije za energetiku Republike Srbije (AERS), nabavka energenata ove grejne sezone koštaće domaćinstva u Srbiji od 56.000, pa sve do 200.000 dinara, u zavisnosti koji energent se koristi.

Kako objašnjavaju iz Agencija za energetiku Republike Srbije (AERS), oni su za osnovu računice koristili sledeći primer: Za grejanje prosečnog stambenog prostora, površine od 60 kvadrata, na 20 stepeni u toku 16 sati 180 dana u grejnoj sezoni, potrebno je oko 9.000 kWh, prenosi Blic.

Kako napominju iz AERS, navedeni iznosi obuhvataju samo troškove nabavke energenata, tj. goriva i ne obuhvataju investicione troškove za nabavku peći, ugradnju instalacije, ako i troškove pregleda i održavanja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Kampanja Srbije u Savetu Evrope dala rezultate! Španija besna na Nemačku, a Francuska pružila ruku partnerstva!
Live TV

Kampanja Srbije u Savetu Evrope dala rezultate! Španija besna na Nemačku, a Francuska pružila ruku partnerstva!

Predsednik Evropske inicijative za stabilnost (ESI) Gerald Knaus izjavio je da se neke članice Saveta Evrope, uključujući Nemačku i Francusku, spremaju da blokiraju glasanje o pristupanju tzv. Kosova u Savet Evrope u maju. Knaus dodaje da je ovo usledilo nakon kampanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, uključujući lični apel predsedniku Francuske Emanuelu Makronu da ne dozvoli glasanje o prijemu tzv. Kosova, kao i opredeljenost Srbije da kupi 12 francuskih aviona "Rafal". Na ovu temu u "Info jutru" govorio je politikolog Ognjen Gogić.

06.05.2024

12:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Nevena ostala bez šake, Adriana se pravila mrtva da je ne ubije: Potresna priča roditelja o pucnjavi u Duboni
Hronika

Nevena ostala bez šake, Adriana se pravila mrtva da je ne ubije: Potresna priča roditelja o pucnjavi u Duboni

Devet osoba je ubijeno, a 12 povređeno u masovnoj pucnjavi koju je u noći 4. maja 2023. godine počinio Uroš Blažić u selima Dubona i Malo Orašje. Tih 12 ljudi imalo je sreću da preživi, ali su posledice koje su ostale trajne. Nevena Vujić iz Dubone je u tom trenutku imala 19 godina. Pogođena je sa više hitaca, a zbog ozbiljnosti povreda joj je amputirana leva podlaktica. Andrijana Mitrović iz Malog Orašja ostala je živa jer se pravila da je mrtva, te joj Blažić nije prišao.

06.05.2024

09:07

Sine, samo nemoj da zaspiš, molim te! Potresna ispovest majke Nemanje koji je ubijen u Malom Orašju - majci dao obećanje koje nije ispunio!
Hronika

Sine, samo nemoj da zaspiš, molim te! Potresna ispovest majke Nemanje koji je ubijen u Malom Orašju - majci dao obećanje koje nije ispunio!

U Malom Orašju je obeležena godišnjica smrti šestorice mladića koji su mučki ubijeni dok su se družili i zajedno veselili. Uroš Blažić ugasio je 4. maja njihove živote, pucajući iz automatskog oružja, a jedan od ubijenih mladića bio je Nemanja Stevanović koga porodica opisuje kao najvećeg veseljaka, bez koga više ništa nije isto.

06.05.2024

07:21

Advokat porodica ubijene dece u "Ribnikaru" o suđenju: "Miljana se ponaša kao da je izvan suda, Vladimirove izjave sramne"
Hronika

Advokat porodica ubijene dece u "Ribnikaru" o suđenju: "Miljana se ponaša kao da je izvan suda, Vladimirove izjave sramne"

Ognjen Božović, advokat porodice žrtava u OŠ "Vladislav Ribnikar" istakao je gostujući na "Blic" televiziji da je ponašanje roditelja dečaka ubice, koji je 3. maja 2023. godine pucanjem iz očevog pištolja usmrtio devetoro dece i čuvara škole uvreda za sve. Protiv porodice dečaka ubice vode se dva postupka, jedan krivični i drugi parnični.

06.05.2024

07:43

Maloj Danki monstrumi oduzeli život: Za telom se još traga
Hronika

Maloj Danki monstrumi oduzeli život: Za telom se još traga

Nestanak male Danke Ilić iz Bora, koji se dogodio 26. marta, šokirao je javnost, a tragični razvoj događaja dodatno je potresao čitavu zajednicu. Osumnjičeni Srđan Janković i Dejan Dragijević udarili su službenim vozilom JKP "Vodovod" Bor, a nakon toga su je onesvešćenu stavili u zadnji deo automobila, gde ju je Dejan Dragijević ugušio.

06.05.2024

06:57

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija